NASTAVAK SAGE

Pravobraniteljica za djecu oštro o slučaju dječaka zbog kojeg se ispisao cijeli razred: ‘Jedna stvar mi je neshvatljiva...‘

Tromost i nemoć sustava u rješavanju ovakvih problema posljedično dovodi i do reakcija drugih roditelja koji su u strahu za svoju djecu, poručila je Helenca Pirnat Dragičević

Helenca Pirnat Dragičević

 Cropix

Slučaj 10-godišnjeg dječaka zbog kojeg se ispisao cijeli razred, a ovoga tjedna je krenuo na nastavu u novu školu, šokira posljednjih mjeseci tromošću sustava koji nikako da problem adekvatno riješi.

Budući da se učenikovo problematično ponašanje nastavlja, roditelji iz novog razreda su danas prosvjedovali, a ravnatelj im je rekao da je sve obavljeno po proceduri. Oni nisu danas poslali na nastavu svoju djecu, a najavili su da je moguće da će u ponedjeljak ostati kod kuće cijela škola, kako se danas dogovara po roditeljskim grupama. Radi se o jednoj od najvećih škola u Hrvatskoj.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević zbog zaštite privatnosti djece ne mogu komentirati detalje, ali su nam rekli da ‘aktivno i sa zabrinutošću prate predmetni slučaj od samog početka i postupaju u skladu sa svojim ovlastima‘.

"Nažalost, ova je situacija, kao i reakcija djece i roditelja na ponašanje dječaka, očekivana. Žalosti da struka vjeruje i očekuje da će se ponašanje bilo kojeg djeteta promijeniti premještajem u novu školu. Problem nije nastao preko noći te se preko noći ne može ni riješiti, posebno ne premještanjem djeteta iz škole u školu, bez pružanja odgovarajuće i kontinuirane stručne pomoći i podrške, kao i koordinacije svih onih koji jesu ili bi trebali biti uključeni u pomoć djetetu.

Neshvatljivo je da stručnjaci koji rade s djetetom unutar zdravstvenog sustava, sustava obrazovanja i socijalne skrbi još uvijek nisu detektirali stvarni problem i pronašli odgovarajući oblik podrške te istovremeno donijeli odluku o primjerenom obliku školovanja. Svako dijete ima pravo na odgoj i obrazovanje, a struka mora znati pronaći i osigurati primjereni oblik školovanja za svako dijete obzirom na poteškoće koje izražava.

Tromost i nemoć sustava u pravovremenom i cjelovitom rješavanju ovakvih problema posljedično dovodi i do reakcija drugih roditelja koji su u strahu za svoju djecu. Nije u interesu niti jednog djeteta da mu/njoj odlazak u školu bude obilježen neizvjesnošću i izostankom potpunih informacija i podrške, kao niti da se ovako kompleksni slučajevi pokušavaju riješiti preko medija", piše u njihovom odgovoru na našu molbu za komentarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 14:32