KAMPANJA

Predsjednički kandidati na Twitteru: Može li dosadnije?

Većina kandidata samo glumi da je na Twitteru. Za njih tvitaju članovi njihovih izbornih stožera

ZAGREB - Twitter je pojam koji je u 2009. bio u najvećem porastu u pretragama na Googleu diljem svijeta, Facebook je najpretraživaniji pojam na Googleu u Hrvatskoj...

Ali još nije izmišljena društvena mreža toliko zanimljiva da je nekoliko predsjedničkih kandidata ne bi moglo učiniti dosadnom. U svoj Facebook profile predsjednički kandidati još ulažu ponešto osobnog angažmana, ali Twitter je nešto što misle da moraju imati, ali nisu baš sigurni o čemu se zapravo radi. Umjesto da koriste Twitter kao normalni ljudi, da kratkim porukama od 140 znakova otkriju nešto o sebi, predsjednički kandidati ga doživljavaju kao internetsku verziju radijskih emisija “čestitke, želje, pozdravi”.

Evo, recimo, kako izgledaju tweetovi Dragana Primorca: Pozdrav iz Metkovića! Zahvaljujem Dubrovniku, Opuzenu, Pločama na Podršci! Ili u odgovoru jednom korisniku Twittera - “Poštovani, u Bjelovar putujem u petak, 4. 12.! “

WTF?! Poštovani na Twitteru? To je kao kad bi klinci stavljali na You Tube videoklipove s čitanim uvodnim najavama u stilu Branimira Dopuđe: Dragi gledatelji, slijedi prilog o... Na Twitteru je sve dopušteno, samo ne razgovor koji počinje s “poštovani”! Milan Bandić nije puno drukčiji. Ipak, on još ubaci i poneki videolink.Vesna Pusić također nudi linkove, što je sasvim u duhu Twittera, ali svi linkovi zapravo vode na Facebook. Cijeli njezin profil na Twitteru svodi se na davanje linkova na Facebook.

Ali većina kandidata, pa vjerojatno i Vesna Pusić, samo glumi da su na Twitteru. Za njih tweetaju članovi njihovih izbornih stožera. Umjesto Ive Josipovića tweetove piše bloger Marko Rakar poznatiji kao Mrak. Čini se da nitko od hrvatskih tweeteraša ne vidi koja je svrha kad Mrak napiše nešto poput “Neću podržati sporazum sa Slovenijom!” OK, nemoj, ali tko to govori? Hrvatski tweeteraši u svojim komentarima sprdaju se s Josipovićem kao s robotom.

Trend glumljenih profila na Twitteru tek je prošli tjedan prekinuo Nadan Vidošević. Odmah su tweetovi postali personiziraniji - “Idem logopedu učit govorit na pravi način” ili “Napokon idem malo ranije leći, laka vam noć” ili “Joj da nema kampanje, šta bi sad gušta na snijegu”. Možda najzabavniji profil na Twitteru ima Andrija Hebrang, ali to nije njegov profil, niti ga održava netko iz njegova izbornog stožera. Riječ je o krađi identiteta jer zar bi pravi Andrija Hebrang ikad objavio poruke poput ove: “Radi potpunog i točnog informiranja javnosti, primoran sam reagirati! Moja supruga nema ajfon!!!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:13