SPOR OKO LJUBLJANSKE BANKE

PREGOVORI DUGI 10 GODINA Donosimo pregled osam najvažnijih sastanaka sa Slovencima!

Zagreb, 261009.Savska, HGK.U jednodnevni posjet Hrvatskoj dosao je premijer Slovenije Borut Pahor.Na slici: Jadranka Kosor i Borut Pahor.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Sanader - Janša (26. 11. 2004. - Portorož)

Susret slovenskog i hrvatskog premijera nije dao jasne odgovore na to kako riješiti otvorena pitanja Ljubljane i Zagreba, a osobito granicu na moru .

Sanader - Janša (21. 1. 2005. - Mokrice)

Razgovori su vođeni o utvrđivanju granica, dugu Ljubljanske banke hrvatskim štedišama, suvlasništvu nad NE Krško i hrvatskom ekološko-ribolovnom pojasu na Jadranu, no bez rješenja.

NAŠLI RJEŠENJE ZA LJUBLJANSKU BANKU! O kakvom je rješenju riječ Pusić i Erjavec nisu otkrili: 'Sva stručna pitanja su riješena. Otvorili smo put slovenskoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora'

Sanader - Janša (26. 8. 2007. - Bled)

Premijeri su se načelno dogovorili o rješenju spora morskog razgraničenja na nekom od međunarodnih sudova.

Sanader - Pahor (24. 2. 2007. - Mokrice)

Sastanak je dogovoren zbog slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU i pitanja razgraničenja na moru. Premijeri su dogovorili i češće susrete.

Kosor - Pahor (31. 6. 2009. - Trakošćan)

Oba premijera istaknula su da je okrenuto novo poglavlje u odnosima dviju država jer postoji politička volja obiju strana da se, uz poštovanje i povjerenje, do kraja godine dogovore o rješenju pitanja granica te deblokadi.

Kosor - Pahor (11. 9. 2009. - Ljubljana)

Dogovorena je deblokada pregovora.

Milanović - Janša (15. 5. 2012. - Maribor)

Premijeri su razgovarali o ratifikaciji pristupnog ugovora i Ljubljanskoj banci. Janša je istaknuo da će Slovenija to učiniti u roku, odnosno do druge polovice iduće godine.

Pusić - Erjavec (30. 1. 2013. - Bruxelles)

Ministri vanjskih poslova dogovorili su u vezi s Ljubljanskom bankom novi sastanak 6. veljače. Naglasili su da će se na njemu pronaći alternativno rješenje koje će omogućiti Hrvatskoj da povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, a Sloveniji da započne proces ratifikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:21