SLAVLJE U ISTRI

Prelijetanje aviona, oldtimeri, estradne zvijezde, video zid, Plenković i 600 uzvanika na otvorenju tunela Učka!

Druga cijev nekad najdužeg tunela u Hrvatskoj gradila se nešto manje od četiri godine

Svečanost otvorenja nove cijevi tunela učka

 Cropix/

Prelijetanje aviona u zgusnutim formacijama, oldtimeri, zvončari, živa klasična glazba, pozornica, video zid i preko 600 uzvanika bili su dio velike svečanosti otvorenja nove cijevi tunela Učka koji time, 43 godine nakon puštanja u promet prve cijevi, dobiva puni profil.

Na svečanosti su, među ostalima, bili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar Oleg Butković, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te brojnih tvrtki koje su sudjelovale u izgradnji tunela.

Butković je istaknuo da sada preostaje izgradnja punog profila do Matulja, čime će Istarski ipsilon kroz nešto više od dvije godine biti spojen na mrežu hrvatskih autocesta.

Andrej Plenković rekao je da je 13. rujna datum kada je održana sjednica Vlade u Puli na kojoj je donesena politička odluka o izgradnji punog profila Istarskog ipsilona i druge cijevi tunela Učka.

image

Vatromet na svečanosti otvorenja

Damir Skomrlj/Cropix
image

Vatromet na svečanosti otvorenja

Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image

Dario Silić, Oleg Butković, Andrej Plenković

Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

- Ovaj je projekt samo dio velikih infrastrukturnih projekata koje provodimo u ovoj fazi sazrijevanja Republike Hrvatske - rekao je Plenković, dodavši da Vlada nije imala ni trunke dileme da Istarska i Primorsko-goranska županija te cijela Hrvatska zaslužuju dovršetak ovog projekta.

Generalni direktor Bina Istre Dario Silić, koncesionara Istarskog ipsilona, rekao je da je ovo povijesni dan za kompaniju, njihove korisnike i djelatnike.

- Mjesec rujan nije slučajno biran: u rujnu 1995. je potpisan inicijalni ugovor o koncesiji, u rujnu 2023. smo probili novu cijev Učke te je u rujnu 1947. Istra pripojena Hrvatskoj - kazao je Silić, dodavši da ovaj projekt nije samo tehničko čudo, već simbol zajedništva i vizije, rezultat upornog rada, predanosti i suradnje mnogih pojedinaca i institucija RH.

image
Damir Skomrlj/Cropix

- Dupliranjem tunela Učka, Bina Istra će povećati sigurnost i postići usklađenost tunela Učka s Direktivom EU iz 2004. o sigurnosnim zahtjevima za tunele u EU. Građevinski radovi faze 2B21 podrazumijevaju izgradnju nove cijevi tunela Učka ukupne dužine 5,6 km koja ima 24 poprečna tunela, svakih 250 metara, od kojih 12 pješačkih i 12 za vozila što ukupno čini 6,5 kilometara tunela i čini ga sa spojnim tunelima najduljim podzemnim iskopom u Hrvatskoj - rekao je Silić.

Istaknuo je da ovaj tunel predstavlja ne samo tehničko dostignuće, već simbol sigurnosti.

image

Andrej Plenković

Damir Skomrlj/Cropix
image

Ana Rucner

Damir Skomrlj/Cropix

image

Andrej Plenković

Damir Skomrlj/Cropix
image

Andrej Plenković

Damir Skomrlj/Cropix
image

Dario Silić

Damir Skomrlj/Cropix

- Radnici na terenu, inženjeri i svi koji su sudjelovali u ovom projektu, odradili su nevjerojatan posao. Upotrijebili su tisuću tona eksploziva, te moderne tehnike koje su po prvi puta primijenjene u Hrvatskoj, poput pokretnih traka za odvoz materijala i tekućih eksploziva. Kako bih Vam dočarao koliko je ovo veliki građevinski pothvat ukupno je napravljeno 1,3 milijun tona iskopa materijala što je jedna četvrtina velike piramide u Egiptu te ugrađeno preko 3000 tona čelika što je otprilike pola Eiffelovog tornja. Paralelno s radovima uspjeli smo osigurati nesmetan promet u postojećoj cijevi, redovitim mjerenjem vibracija uslijed miniranja i probijanja tunela i do 20 metara dnevno - kazao je generalni direktor Bina Istre.

Istaknuo je da je jedan od najvećih izazova ovog projekta bio izvesti radove u roku, uz postojeću cijev pod prometom.

- Ovaj tunel predstavlja pobjedu nad preprekama, i dokaz je da kad radimo zajedno, možemo postići nevjerojatne stvari - naglasio je.

image

Svečanost otvaranja druge cijevi tunela Učka

Damir Skomrlj/Cropix
image

Boris Miletić, Andrej Plenković

Damir Skomrlj/Cropix

Radovi na drugoj cijevi tunela Učka počeli su prije nešto manje od četiri godine, a vrijednost tog projekta je preko 200 milijuna eura, što koncesionar Bina Istra financira kreditom. Druga cijev duga je 5,63 kilometra i duža je od stare, koja se proteže na 5062 metra. Na istarskoj strani je druga cijev 100 metara udaljena od stare, dok je na kvarnerskoj udaljenost 25 metara, a u središnjem dijelu je najveća udaljenost 50 metara.

Nakon otvorenja prometovat će se kroz obje cijevi deset dana, a potom slijedi zatvaranje stare cijevi koja kreće u rekonstrukciju. Bit će to vrlo opsežan zahvat koji obuhvaća radove na signalizaciji, odvodnji, nagibu, postavljanju led rasvjete i drugo, a sve kako bi se i stara cijev uskladila s Direktivom EU iz 2004. godine o minimalnim sigurnosnim zahtjevima za tunele u Europskoj uniji.

Radovi na izgradnji nove cijevi bili su vrlo izazovni jer su uključivali veliki broj miniranja, a građevinari su stalno nailazili na pukotine i jame, kojih je bilo više od trideset. Odrađeno je više od 2000 miniranja u tunelu. Bušilo se paralelno s obje strane, probijalo se 25 metara dnevno, a u izgradnji je korišten cijeli niz najsuvremenijih tehnologija i metodologija rada koje su po prvi puta primijenjene u tunelogradnji u Hrvatskoj.

image

Dario Silić

Damir Skomrlj/Cropix
image

Ana Rucner

Damir Skomrlj/Cropix

Francuski izvođač radova Bouygues je gradio neke od najvećih tunela na svijetu, a novi tunel sada ima najmodernije sustave sigurnosti kao što su posebne kamere s detektorom incidenata, kao i posebni sustavi ventilacije koje će biti spremni za odimljavanje u slučaju požara. Za betonsku oblogu tunela korišten je ECOPact beton Holcim Grupe za sve vrste betona koje imaju od 30 do 100 posto manji ugljični otisak od industrijskog standarda. Također, korištenje nove LED tehnologije za rasvjetu i sustavi odvodnje i čišćenja otpadnih voda dodatno će doprinijeti smanjenju zagađenja i održivom razvoju projekta. Što se sigurnosnih standarda tiče, specifičnost ovog tunela su paralelne galerije, kojih je ukupno 24. Radi se o 12 pješačkih prolaza, 7 prolaza za interventna i 5 za ostala vozila koji povezuju dvije cijevi tunela.

Puni profil tunela kroz Učku će, kako navode u Bina Istri, povećati sigurnost prometovanja, smanjiti prometnog zagušenja, smanjiti broj potencijalnih čepova i prometnih gužvi budući da se radi o djelu autoceste s cjelogodišnjim prosječnom dnevnim prometom iznad 10.000 vozila koji ljeti premašuje i razinu od 18.000 vozila. Dogradnja na pun profil autoceste rezultirat će i smanjenjem vremena putovanja uz povećanu udobnost korisnika pa će se, kada se za dvije i pol godine ipsilon na čvoru Matulji spoji s mrežom Hrvatskih autocesta, od Pule do Zagreba putovati dva i pol sata bez stajanja.


Svečanost otvorenja nove cijevi tunela Uška pratili s mo iz minute u minutu

NOVO 19:15 Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je "13. rujna još po nečemu značajan".

- Tog 13. rujna smo imali sjednicu Vlade u Puli. I upravo na toj sjednici Vlade u Puli donijeli smo političku odluku da se u potpunosti dovrši puni profil Istarskog ipsilona, da se izgradi druga cijev tunela Učka i odlučili smo da se ovaj vrlo uspješan model javno-privatnog partnerstva, u potpunosti realizira. Kada smo dolazili s riječke strane kroz dio nove cijevi pa kroz prolaz ušli u staru cijev - zaista čovjek dobije puni dojam značaja ovako velikog projekta, istaknuo je.

- On je samo dio velikih infrastrukturnih projekata koje realiziramo u ovom razdoblju punog sazrijevanja Hrvatske, demokracije i razvoja, pa ja bih rekao i brzine tog razvoja, koja se sada vidi i osjeća u svim našim krajevima, rekao je premijer Plenković.


18.50 Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zahvalio se svim vrijednim radnicima, projektantima i izvođačima koji su, kako je rekao, "najzaslužniji što smo danas ovdje", prenosi HRT.

- Malo je ovakvih trenutaka u životu jednog pojedinca, u životu čovjeka, koji ostanu urezani za cijeli život. Malo je takvih trenutaka, a jedan od njih je sigurno bio prije dvije godine kad smo spojili Hrvatsku Pelješkim mostom, a drugi takav je ovaj današnji trenutak, a to je otvaranje druge cijevi tunela Učka koji predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u novije vrijeme, poručio je, između ostalog, Butković.

image

Oleg Butković

Damir Skomrlj/Cropix

18:35 Nova cijev duga 5,6 kilometara, omogućit će brži protok vozila i usklađivanje s europskim sigurnosnim standardima. Nakon otvorenja, prometovat će se objema cijevima deset dana, a potom slijedi zatvaranje stare cijevi koja će se rekonstruirati.

- Ovaj projekt nije samo tehničko čudo nego i simbol zajedništva i vizije. zajedno s poprečnim tunelima, ovo je najduži podzemni tunel u Hrvatskoj, rekao je direktor Bina Istre Dario Silić. Istaknuo je da se nova cijev tunela neće dodatno naplaćivati.

- Radovi su trajali tri godine. U probijanju druge cijevi jedan od najizazovnijih trenutaka bilo je miniranje. Utrošeno je više od tisuću tona tekućeg eksploziva, a jedan od većih izazova bilo je više od 30 jama i pukotina na koje su naišli probijajući drugu cijev, ispričao je direktor Bina Istre Dario Silić, a prenosi N1.

image

Dario Silić

Damir Skomrlj/Cropix

18:15 Program je započeo izvođenjem himne koju je otpjevala Radojka Šverko. Potom su nazočni mogli promatrati spektakularan prelet akrobatske skupine Krila oluje.

image

Radojka Šverko

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prelet Krila Oluje

Damir Skomrlj/Cropix
image

Boris Miletić, Andrej Plenković, Branko Bačić

Damir Skomrlj/Cropix

Druga cijev tunela Učka u potpunosti je dovršena i bit će puštena u promet u večernjim satima, nakon svečanosti na kojoj će, uz ostale, nastupiti i Prljavo kazalište. Na svečanosti, na koju dolaze predstavnici Vlade RH te lokalne i regionalne samouprave, bit će predstavljena i vizualna atrakcija koja će dočekivati vozače na početku tunela i s kvarnerske i istarske strane. Ceremonija otvaranja počela je oko 18 sati, stigao je i premijer Andrej Plenković.

image

Boris Miletić, Andrej Plenković, Dario Silić

Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image

Kontrolna soba opremljena je najnaprednijom tehnologijom

Damir Skomrlj/Cropix

Svjetski poznata hrvatska tvrtka za svjetlosni dizajn Skira, koju je osnovao Dean Skira, jedno od najvećih svjetskih imena u tom polju, izradila je trajne svjetlosne instalacije. Na kvarnerskoj strani bit će to trodimenzionalna terakota koja evocira crvenu istarsku zemlju u koju vozači ulaze, dok će na istarskoj strani, na upravnoj zgradi iznad portala tunela biti projicirani svjetlosni valovi koji zazivaju plavetnilo Kvarnera. Projekcije na istarskoj strani moći će se i mijenjati, ovisno o prigodama.

image

Druga cijev tunela Učka

Romeo Ibrisevic /
image

Nova cijev tunela Učka

Damir Skomrlj/Cropix
image

Druga cijev tunela Učka

Romeo Ibrisevic /
image

Tomislav Vinski, glavni inženjer gradilišta iz tvrtke Bouygues

Damir Skomrlj/Cropix
image

Nova cijev tunela

Damir Skomrlj/Cropix
image

Radovi na drugoj cijevi tunela Učka

Goran Mehkek/Cropix
image

Radovi na drugoj cijevi tunela Učka

Goran Mehkek/Cropix
image

Radovi na drugoj cijevi tunela Učka

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:42