JUTARNJI DOZNAJE

Priča o ‘najnepoštenijoj‘ pumpi u Hrvatskoj dobila svoj nastavak, sada ih ‘češlja‘ inspektorat!

U zadnje dvije godine, inspekcija je obavila 88 nadzora u kojima je podnijela deset optužnih prijedloga protiv pumpi

Shellova pumpa u Ivanjoj Reci

 /Shell

Državni inspektorat, doznaje Jutarnji list, "češlja" Shellove benzinske pumpe kako bi utvrdili zavaravaju li potrošače prilikom prodaje benzina po reguliranoj cijeni, i to nakon što su zaprimili prijavu potrošača koja ukazuje da na nekim Shellovim pumpama benzin po reguliranoj cijeni nije adekvatno dostupan vozačima.

Nije to praksa povezana samo sa Shellom - i ostale su tvrtke posegnule za trikovima kako bi potrošačima umjesto jeftinog češće prodali benzin po tržišnoj, značajno višoj cijeni, a uglavnom se taj trik svodi na izmještanje pištolja s reguliranim gorivom izvan vidnog polja potrošača, često na način da potrošači o tome uopće nisu informirani.

image

Shellova pumpa u Ivanjoj Reci

/Shell

Iako nam iz Inspektorata nisu potvrdili o kojoj je Shellovoj benzinskoj postaji riječ, Jutarnji je posljednji put u travnju ove godine ukazao na problem koji postoji na njihovoj pumpi u Rugvici, gdje se na centralnih šest pištolja odnosno stanica nude isključivo vrste goriva po tržišnoj, skupljoj cijeni, dok je jeftiniji dizel, onaj za kojeg država regulira cijenu i kojeg potrošači najčešće žele kupovati, skriven desetak metara dalje.

Nije sporno

Većina vozača ga, jednom kad stignu na pumpu, ukoliko su ovdje prvi put ne znaju pronaći jer se ono nalazi skriveno desetak metara dalje i nerijetko je zaklonjeno nekim kamionom, a u to smo se bili uvjerili i kad smo sami obišli benzinsku pumpu u Rugvici.

Jutarnji list tada se bio obratio Shellu te smo ih upitali iz kojeg razloga jeftinije gorivo drže samo na jednom mjestu, a koje je pritom još izdvojeno iz centralnog djela pumpe, a iz tvrtke Coral Croatia su nam odgovorili kako način prodaje goriva po reguliranoj cijeni ne smatraju spornim.

" Sva goriva jasno su i nedvosmisleno označena za kupce na svim Shell maloprodajnim servisima diljem Hrvatske. Zaposlenici na Shell servisima uvijek su na raspolaganju kupcima ako im je potrebna bilo kakva pomoć ili dodatna informacija", poručili su tada iz tvrtke.

ČITAJTE VIŠE Pronašli smo najnepošteniju pumpu u Hrvatskoj

Sličnu praksu, nažalost, provode i drugi energetski subjekti koji su se na ovaj način očito domislili kako nadmudriti Vladinu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom država regulira cijene pojedinih vrsta goriva.

Naime, tom je Uredbom propisano da energetski subjekt mora svim kupcima omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata, konkretno motornog benzina i dizelskog goriva po reguliranoj cijeni koja se određuje svaka dva tjedna, i to mora omogućiti na svakoj benzinskoj postaji koja prodaje pojedini naftni derivat. Ukoliko na benzinskoj postaji nema goriva po reguliranoj cijeni, tada je postaja kupcu dužna prodati skuplje gorivo po cijeni reguliranog, odnosno subjekt je dužan primijeniti maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene reguliranog benzina.

Udio pištolja

Ipak, benzinske su pumpe pronašle način kako spriječiti da potrošači masovno kupuju benzin po reguliranoj cijeni, a uglavnom se svodi na trik kojeg koristi i Shell - da pištolj s jeftinijim benzinom pozicioniraju na neki izdvojeni dio pumpe te da općenito benzin s reguliranom cijenom drže samo na jednom pištolju, u što im u prilog ide i Vladina Uredba.

Njome, potvrdili su nam u Inspektoratu, nije određeno koliko benzina po reguliranoj cijeni na pojedinoj pumpi mora biti dostupno za vozače odnosno nije propisan udio pištolja na kojima se mora nuditi jeftinije gorivo, pa su pumpe ovdje pronašle prostor kako vozačima ipak češće "uvaliti" benzin po skupljoj cijeni.

"Obveza je energetskog subjekta da mora svim kupcima omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata po reguliranoj cijeni temeljem Uredbe, pri čemu ne smije zavaravati potrošače u odnosu na njegovu dostupnost, međutim ističemo da se u postupku inspekcijskog nadzora trebaju utvrditi sve činjenice, odnosno činjenice iz kojih nepobitno proizlazi da energetski subjekt zaista zavarava potrošače u odnosu na dostupnost naftnog derivata po reguliranoj cijeni na benzinskoj postaji. Pritom navodimo da možebitno određena fizička udaljenost jednog agregata od drugog, ne predstavlja zavaravanje potrošača u odnosu na dostupnost", odgovorili su iz Inspektorata.

Neisticanje cijena

Prema podacima koje su nam poslali, inspekcija je u zadnje dvije godine obavila 88 nadzora nad benzinskim postajama te je utvrdila 13 povredi propisa kod kojih su u 10 slučajeva poduzete prekršajne mjere, i to izdavanjem prekršajnih naloga i podnošenjem optužnih prijedloga, dok je u 3 slučaja primijenjeno načelo oportuniteta.

" Povrede su se najčešće odnosile na neisticanje cijena, nepridržavanje uvjeta prodaje, obavljanje nepoštene poslovne prakse i prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina", kazali su.

Savjeti vozačima koji žele jeftiniji benzin

- prilikom dolaska na pumpu, najbolje je prvo parkirati vozilo te osobno provjeriti koje vrste benzina se nude na pojedinim pištoljima

- ukoliko ne pronađete benzin po regulranoj cijeni, obratite se djelatniku i zamolite ga da vam pokaže gdje se nalazi jeftinije gorivo

- ukoliko na pumpi nema goriva po reguliranoj cijeni, Uredbom je propisano da vam subjekt mora skuplje gorivo naplatiti po cijeni jeftinijeg pa zamolite djelatnika infomaciju kako ostvariti to pravo

- ukoliko na pumpi nema goriva po reguliranoj cijeni, a pumpa vam ne želi skuplje gorivo prodati jeftinije, imate pravo predati prigovor Državnom inspektoratu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 11:56