STIGLO ZAHLAĐENJE

PRIPREMITE SE, STIŽE SNJEŽNA OLUJA Na Biokovu jutros izmjereno -12°C, u Ogulinu -7°C

Delnice, 240113.Snijeg otezava promet kroz Gorski kotar, a dionica Kikovice - Delnica autoceste Rijeka - Zagreb otvorena je samo za osobna vozila zbog olujnih udara bure. Na fotografiji: detalj iz Delnica.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimas / CROPIX

Nakon neobično toplog vremena i visokih temperatura za Božić zemlju je pogodilo najavljeno pogoršanje, piše HRT. Kiša je u planinama prešla u snijeg, a nekoliko centimetara novog snijega tijekom noći palo je na Sljemenu.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri temperatura se danas spustila na -12 Celzijevih stupnjeva, a visina snijega je desetak centimetara. Najhladniji grad u 7 sati ujutro bili su Gospić i Otočac s izmjerenih -7 Celzijevih stupnjeva, a u Zagrebu je izmjereno -5°C.

Osjetno je hladnije, no prognostičari upozoravaju da je ovo samo uvod u ono što slijedi.

Naime, već u drugom dijelu subote dolazi znatno jača ciklona koju je Crometeo tim nazvao Ines. Obilan snijeg past će na dio zemlje, a snijega će na sjevernom Jadranu ponegdje biti i do obale. Premještanjem centra ciklone od Jadrana prema jugoistoku, u nedjelju će na Jadranu jačati bura koja će do kraja dana ponegdje imati orkanske udare, i to ne samo podno Velebita.

Nedjelja nam donosi pravu snježnu oluju. Najviše snijega, prema materijalima dostupnim u trenutku pisanja prognoze, past će u noći i prijepodne u Lici, Gorskom kotaru i središnjim predjelima. U gorju mjestimice više od pola metra, a u nizinama možda i preko 30 cm, osobito na karlovačkom području. Očekuje se snježna mećava uz jak i olujan istočni, zatim tijekom nedjeljnog jutra sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne sjeverni uz slabljenje snijega. U Slavoniji količina snijega još nije usuglašena, ali također bi moglo pasti više od 20, ponegdje i više od 30 cm uz jak sjeveroistočnjak. Temperatura zraka cijeli dan od -5 do 0°C, u gorju i do -10 Celzijevih stupnjeva. U noći na ponedjeljak razvedravanje sa sjeverozapada uz slabljenje vjetra.

Od ponedjeljka do Nove godine očekuje nas najhladnije razdoblje u 2014. godini. Čak će uz obalu temperature zraka noću ponegdje padati ispod -5°C, a nije isključena mogućnost da se ponegdje padnu apsolutni minimumi za mjesec prosinac.

Vrlo hladno i suho vrijeme trebalo bi biti i u novogodišnjoj noći i na prvi dan 2015. godine. Ukoliko planirate doček na otvorenom računajte na vrlo vrlo niske temperature.

U nedjelju gužve na cestama

Mnogi su božićne blagdane spojili s vikendom, pa se u nedjelju očekuju gužve na cestama.

U većem dijelu unutrašnjosti kolnici su vlažni i skliski, mjestimice ima i magle, a uz niske temperature moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez zimske opreme.

Smanjena je vidljivost, zbog magle, na dionici autoceste A1 između Zagreba i Bosiljeva 2.

Na Jadranskoj magistrali (DC 8) vozi se uz privremenu prometnu signalizaciju, naizmjence, u mjestima: Sukošan, Sveti Petar, Brist, Rogotin i kod Drvenika.

Na autocesti A1 kroz tunel Plasinu u smjeru Splita vozi se jednim trakom.

Nakon završetka radova otvorene su ceste: županijska cesta ŽC4030 Orahovica-Kutjevo, državna cesta DC26 u Čazmi, DC2 Našice-Josipovac, na području naselja Markovac Našički, Jelisavac, Breznica Našička i Koška.

Zbog odrona je za teretna vozila teža od 7,5 tona zatvorena državna cesta Jasenovac-Hrvatska Dubica (DC47) od mosta Jasenovac do prilaza graničnom prijelazu Hrvatska Dubica. Obilazak je: DC47- (A3) čvor Novska- (A3) čvor Popovača - D36-Sisak- D37-Sunja- D224- Hrvatska Dubica i obratno. (Ova zabrana se ne odnosi na vozila trgovačkih društava ili obrta koji imaju sjedište na području Općine Jasenovac i Općine Hrvatska Dubica, kao i na vozila koja vrše dostavu unutar područja zone zabrane prometa).

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama bit će u nedjelju od 12 do 23 sata. Zabrana vrijedi na važnijim državnim cestama: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1, zabrana ne vrijedi.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu. Katamaranska linija Jelsa - Bol - Split, ploviti će na relaciji Stari Grad - Split, bez pristajanja u luci Jelsa i Bol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:32