DRŽAVNA SLUŽBA

Privukle ih veće plaće: U državnom sektoru zaposlilo se novih 4000 ljudi

Analitičari ovaj skok dobrim dijelom pripisuju značajnom rastu plaća u državnom i javnom sektoru

Marin Piletić

 Ronald Goršić/Cropix

Broj državnih i javnih službenika u posljednjih je godinu dana narastao za gotovo 4000, odnosno za oko dva posto, pokazuju najnoviji podaci koje je u rujanskom broju Statističkog prikaza objavilo Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

U Hrvatskoj je tako posljednjeg dana lipnja ove godine u državnim i javnim službama bilo zaposleno 245.188 djelatnika, dok ih je istoga dana prošle godine bilo 241.503. Unatrag nekoliko godina, zaposlenih je bilo oko 240.000, da bi ih ove godine bilo više od 245.000.

Analitičari ovaj skok dobrim dijelom pripisuju značajnom rastu plaća u državnom i javnom sektoru, koje su u nekim djelatnostima premašile plaće u privatnom sektoru te državu ponovno učinile privlačnim poslodavcem. Rast je bio postupan tijekom cijele godine te, prema podacima Ministarstva pravosuđa, nije bilo značajnog skoka nakon ožujka, kad su plaće doista povećane.

No, stručnjaci ističu kako je i nekoliko mjeseci ranije bilo jasno da će se to povećanje dogoditi, što je utjecalo na odluke određenog broja zaposlenika. Prema podacima, najveći rast u apsolutnim brojevima zabilježen je u sektoru zdravstva, u kojem je u posljednjih godinu dana broj zaposlenih narastao za gotovo 1100 te zdravstvo sada ima 72.419 zaposlenika.

Najveći postotni rast, pak, zabilježen je u sektoru zaštite prirode i okoliša, u kojem je broj zaposlenih u godinu dana udvostručen te je skočio s 563 na 1261. Povećanje broja zaposlenih bitno je veći u javnim, nego u državnim službama. U ministarstvima je sada zaposleno dvjestotinjak osoba više nego u isto vrijeme lani (broj zaposlenih narastao je sa 16.759 na 16.961), a rast zaposlenika bilježe i u pravosudnim tijelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:17