‘UOBIČAJENA PROCEDURA‘

Procurio dramatičan dopis ministra Primorca: ‘Nije lijepo da izlaze detalji s internih sastanaka...‘

Oleg Butković rekao je da su se on i Primorac složili kako neće biti odustajanja od prometnih projekata

Marko Primorac i Branko Bačić

 Ranko Šuvar/Cropix

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac danas je potvrdio priču koju je objavio Jutarnji list, a koja je vezana uz dramatičan dopis koji je slao svim ministarstvima s uputama da snažno srežu rashode u okviru rebalansa proračuna koji se planira na jesen.

No Primorac kaže da dopis nije nimalo dramatičan, nego da je riječ o uobičajenoj proceduri konzultacija, koja je ovaj put dospjela u medije pa zato djeluje dramatično. Nije pak htio odgovoriti na pitanje kolike se uštede traže od ministara, jer smatra da su to interne konzultacije. Jutarnji je list, podsjetimo, objavio taj Primorčev dopis koji je doista neuobičajeno oštar, a u razgovorima sa sugovornicima iz Vlade doznali smo da se na tim internim sastancima od njih tražilo da se srežu troškovi kako bi se ukupno uštedjelo 1,56 milijardi eura i da je riječ o krpanju proračunske rupe nastale zbog povećanih izdvajanja za plaće, čiji je iznos gotovo identičan onome koji se sada traži za uštede. Zbog toga su ministri negodovali i neki od njih ostali šokirani iznosima koji se traže da uštede, jer neće u tom slučaju moći realizirati planirane projekte.

Danas su Primorac i Oleg Butković, ministar prometa, obojica izašla pred novinare kako bi pojasnili da je zapravo sve u redu i da nema nikakve drame, iako je, kako smo čuli, upravo Butković bio jedan od najnezadovoljnijih planiranim rezovima.

Primorac je tako rekao da su već ranije najavili da će iza ljeta doći do rebalansa i da tu nema ništa izvanredno.

- Vidjeli ste svi što piše u pismu. Nije lijepo da detalji s internih sastanaka izlaze u javnost, ali nemam tu ništa posebno za komentirati - izjavio je Primorac.

Ipak, na inzistiranje novinara pojasnio je da je zacrtani cilj na kraju godine imati deficit na razini 2,6 posto te javni dug ispod 60 posto i da će se zbog toga napraviti uštede.

- Znate da često ostanu neka neutrošena sredstva, puno je projekata i ovo su bile konzultacije s resorima kako bismo bili spremni za rebalans. Znate da smo imali određene rashode koji nisu bili planirani u proračunu i zato idemo u rebalans - rekao je Primorac.

Pritom je naveo izdatke za inkluzivni dodatak, osobnu asistenciju, povećanje dječjeg doplatka, kao i intenzivniju obnovu zgrada od potresa. Na novinarsko pitanje ide li se u ove velike uštede i zbog ogromnog povećanja plaća u državnom i javnom sektoru, i to pred izbore, priznao je i da se jedan manji dio odnosi na to jer se planirao jedan iznos, a nakon pregovora sa sindikatima i taj se ukupni izdatak povećao.

- Odluke su se donosile, jest bilo predizborno vrijeme, ali mislim da nitko ne može osporiti donošenje inkluzivnog dodatka i naknade za osobnu asistenciju ili povećanje dječjeg doplatka. Neću komentirati koji je to iznos za uštedu jer to su interni sastanci. No, napravit ćemo uštede i jedan dio preraspodijeliti da se uklopimo u 2,6 posto deficita. Prvi krug konzultacija smo prošli i vodit ćemo se time da deficit bude 2,6 posto. To je sve standardna procedura, ali prije pisma nisu izlazila u javnost pa nije djelovalo dramatično - rekao je Primorac.

Potpredsjednik Vlade i ministar prometa Oleg Butković nakon sjednice Vlade rekao je da su se on i ministar Primorac složili kako neće biti odustajanja od prometnih projekata, ali moguća je, rekao je Butković, promjena dinamike realizacije, odnosno moguće je pomicanje rokova.

- Neki su projekti već počeli i negdje su predviđeni natječaji. Vidjet ćemo kakva će biti dinamika u kontekstu razgovora s ministrom Primorcem. Sastanci su prvo bili na nižoj razini i bilo je nekih nerazumijevanja jer ne znaju uprave poduzeća što je bitnije. No, sada sam ja razgovarao s ministrom i definitivno smo zaključili da neće biti odustajanja od započetih projekata i da sve ide svojim tijekom - poručio je Butković.

Dodao je i da će u neke projekte, poput multimodalne platforme Split, uključiti i financiranje EU pa će trebati manje državnih sredstava.

- Ništa nije došlo u pitanje, malo je sve to predimenzionirano i prenapuhano i nema razloga za strah. Samo će dinamika biti drukčija, a mi smo uvijek nalazili rješenja kod zaokruživanja financijske konstrukcije ako nisu bila osigurana sredstva. Ima tu jako puno mogućnosti gdje možemo jako puno stvari završiti - rekao je Butković.

Poručio je da se ne radi već o započetim projektima, ali da su moguće promjene dinamike u realizaciji onih koji se planiraju u iduće tri godine.

- Tu ćemo malo ispitati dinamiku realizacije - poručio je Butković, a detalje prepustio ministru financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 15:30