MISLILA NA TRUMPA?!

Profesorica sa zagrebačkog Prava zgrozila statusom na Fejsu, nazvali smo je, ima nevjerojatno objašnjenje

‘Da sam htjela adresirati Trumpov atentat učinila bih to jasno i izravno!‘, kaže profesorica Vuković Horvat

Ana Horvat Vuković

 Goran Mehkek/Cropix

Iz vrlo kratkog statusa u kojemu se ne ističe na koga je adresiran, portal Narod.hr koji izdaje udruga "U ime obitelji" Željke Markić izveo je zaključak da profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Ana Horvat Vuković žali što nije uspio atentat na Donalda Trumpa.

"Umalo. Više sreće drugi put!" objavila je profesorica Horvat Vuković na Facebooku iz čega je portal Narod.hr, budući da je objava bila nakon atentata na Trumpa, zaključio da je profesorica zapravo javno izrazila žaljenje što je Trump preživio atentat. Uz ovaj zaključak portal Narod.hr dao je podulji "portret" naše ustavne stručnjakinje u kojemu u negativnom kontekstu ističu da je poznata po svojoj podršci LGBT zajednici.

- U medijima je komentirala odluke Visokog upravnog suda da se i istospolni parovi mogu prijaviti u registar posvojitelja, te nije krila svoju naklonost koja ide u prilog posvajanja djece od strane homoseksualnih parova - navodi portal koji joj kao još jednu veliku zamjerku ističe zalaganje za pravo žena na pobačaj.

‘Mislila sam na nešto privatno‘

Nakon ovakvih teških optužbi portala Željke Markić kontaktirali smo prof. Horvat Vuković koja je bila u nevjerici da je iz njene, kako je istaknula, kratke i privatne objave na Facebooku uopće izvedena bilo kakva konstrukcija.

- Mislila sam na nešto vrlo privatno, zato i šturi status. Da sam htjela adresirati Trumpov atentat, učinila bih to jasno i izravno, kakav je već moj običaj, i pritom upozorila da demokratima i nama koji s njima empatiziramo njegov atentat najviše ide na štetu, a ne da bi ga zazivali - kazala je profesorica i nastavila.

- Tko to ne razumije, ne znam koju logiku koristi, i koliko uopće razumije američku politiku. Da sam mogla uopće povezati da polu-javne osobe nemaju pravo imati više dimenzija od te, ne bih koristila FB kao ispovjedaonicu. Ali tu smo gdje jesmo, nema područja u koji progon eksponenta "ljevice" neće ući i gdje se spin neće naći. Bojim se da se radi o tome, s obzirom na profile koji mi se obraćaju i poruke koje šalju, fokusirane na pobačaj i prava žena. Iskreno, od jučer sam više nego zatečena, i iznad svega zabrinuta nad sadržajem istih. Kažem, da sam htjela komentirati Trumpa na taj način, to bih rekla jasno, glasno, i bez rezerve, kao što uvijek i nastupam - kazala je prof. Horvat Vuković.

‘Dodatno objašnjenje‘

Na članak koji je objavio Narod.hr osvrnula se i na Facebooku gdje je napisala:

"Svima koji su čitali članak koji mi je maloprije proslijeđen, a koji bez dokaza, provjere ili potvrde tumači šture FB statuse, učitavajući u njih onog čega tamo nema, ponavljam:

Pitam se zašto bi na kratki i kriptičan status reagirali neki ljudi koje uopće ne poznajem. Kakav god da Trump je - a bez sumnje zavređuje kazneni progon i zatvor zbog poticanja napada na Kapitol - čovjek je i ne želimo mu smrt, već zakonom propisani kazneni postupak. Izvan vijesti sam danima, obuhvaćena jednom posve privatnom situacijom koja je završila loše. FB je i meni, kao mnogima, neki vid terapije. Ako je tko u tome vidio Trumpa (meni i jučer i danas, a vjerojatno i sutra, efemerna vijest jer mi trenutno ni SAD, ni politika, nisu na umu, osim što me kroz FB poruke zasuo val iracionalne mržnje), zauzdajte svoje presumpcije. Zločestoća koju neki "vide" u drugima nekad je samo projekcija njihove vlastite želje da političkog protivnika oslikaju bojama koje jednostavno nema. A nekad je i samo odraz vlastite zločestoće, kao kod komentatora koji za profilnu sliku drže Djevicu Mariju, a u privatnim porukama lamentiraju da zašto nisam pobačena. S jedne strane korisno, jer pokazuje o čemu se tu zapravo radi, ali s druge je licemjerje zaista teško shvatljivo", napisala je profesorica i status zaključila porukom:

"Svima sretan dan pada Bastilje, a Trumpu brz oporavak, kako bi mogao pošteno i *nenasilno* na izborima biti demokratski poražen".

U međuvremenu je Horvat Vuković i taj status izbrisala s Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 19:49