CHECK-IN

PROMJENE NA HRVATSKIM AERODROMIMA Tekućine u avion samo u vrećicama

Tijekom sljedećeg mjeseca na svim hrvatskim međunarodnim aerodromima bit će instalirani novi uređaji za pregled tekućina i žitkih tvari.

U Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb u tijeku je nabava tri takva uređaja, a u Zračnoj luci u Dubrovniku dva uređaja već su kupljena i trebala bi biti instalirana do kraja mjeseca. Cijena takvog uređaja je oko 30.000 eura. Prema najnovijim propisima Europske komisije, u tim uređajima bit će obavezan pregled dječje hrane i tvari koje se koriste za posebne medicinske i prehrambene potrebe.

Obavezni pregledi

Osim toga, u zračnim lukama Europske unije počet će se provoditi zaštitni pregledi tekućina kupljenih u duty-free dućanima u bilo kojoj zračnoj luci ili zrakoplovu, pod uvjetom da su pakirane u sigurnosne vrećice koje se dobiju na prodajnim mjesetima.

Prema najnovijim propisima Europske komisije, od 31. siječnja na polazištima letova koji završavaju na nekom europskom aerodromu putnici u kabinu mogu unijeti tekućine i žitke tvari kupljene u aerodromskoj prodavaonici i zapečaćene do ulaska u avion u vrećicama veličine 20x20 centimetara, a da nijedno od pojedinačnih pakiranja ne premašuje 100 mililitara.

Poseban skener

Do sada je putnik mogao unijeti samo 100 mililitara tekućine ili paste. Prema najnovijim pravilima, ta vrsta tekućine prijavljuje se odvojeno od ostatka prtljage i pregledavat će se posebnim skenerima za tekućine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:44