BLOKADA U SPLITU

Prosvjed protiv građevinske poduzetnice

Vlasnici terena prosvjedovali protiv građevinske poduzetnice koja nije ispunila ugovorne obaveze

Skupina nezadovoljnih građana u Splitu su oko 10 sati započeli s blokadom prometa Tučepskom ulicom na Žnjanu kako bi ukazali na spor koji vode s poduzetnicom Marinom Wallner koja nije ispunila obećanja iz ugovora nakon što je otkupila zemlju od vlasnika. Prosvjednici su nakon nekog vremena počeli propuštati vozila i oko 11,30 okončali blokadu.

Ovaj prosvjed je organizirala skupina, kako kažu, prevarenih i poniženih građana koji trpe štetu od građevinske poduzetnice koja vodi tvrtku Elanija d.o.o. iz Splita.

"U dobroj vjeri, iskreno i pošteno još davne 2008. godine potpisali smo s njom kupoprodajni ugovor, predali joj svoju imovinu, spasili je od propasti jer smo joj dali zemlju za pristupnu cestu njenim objektima, a ona nas je prevarila, iselila iz obiteljskih kuća u podstanarske stanove, uzela našu zemlju, a nije platila, uništila naše domove i srušila kuću, a nije izgradila, neki od prodavatelja ostali su bez krova nad glavom s troje malodobne djece, dok su ostali bili primorani vratiti se u trošne, devastirane i uništene kuće", poručili su vlasnici terena koji ističu da nisu biznismeni već "samo poštena djeca težaka koji su nam svoju zemlju ostavili u nasljedstvo".

Kako je već pisala Slobodna Dalmacija , radi planirane gradnje zgrade koja nosi oznaku M23, poduzeće “Elanija” iselilo je Franu i Seniju Bekavac iz njihove kuće, kao i susjede iz obližnjih triju kuća. Njihova kuća je srušena 2009. zbog izgradnje pristupne ceste budućoj novogradnji, te su od tada živjeli kao podstanari.

No, poduzetnica Marina Wallner u međuvremenu se povukla iz projekta M23, jer joj ta zgrada nije ni trebala, nego je zapravo bila zainteresirana za cestu koja će se dalje spustiti do pet zgrada koje je nešto niže izgradila, kako je pisala Slobodna Dalmacija.

Vlasnici zemljišta shvatili su da su iskorišteni pa su poslali ovrhu za zemljište na kojemu je izgrađena cesta te 10 posto od vrijednosti ugovora, što ukupno iznosi 900 tisuća eura. Originalni ugovor bio je težak 4,5 milijuna eura.

Zanimljivo, Marina Wallner uopće nije platila porez na zemljište Poreznoj upravi. Kako je objasnila za tportal, "radi beskonačnih ugovora, raskida i aneksa, vjerojatno se i njima pomutilo u glavi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:52