OPSADA NA MARKOVOM TRGU

PROSVJEDNICI POBJEGLI U CRKVU, U SAVSKOJ BLOKIRAN PROMET U Markovu crkvu ušla Hitna pomoć, Glogoškom pozlilo

Zagreb, 280515.Markov trg.Nakon sto su se pridruzili prosvjedu Imunoloskog zavoda, branitelji prosvjednici danas su predvodjeni Djurom Glogoskim dosli na Markov trg trazeci sastanak sa premijerom. Na trg su donijeli i suncobrane te se sklonili pod njima.Na fotografiji: policijsko osiguranje i branitelji prosvjednici.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

01:37 Iako je na Markovom trgu i dalje napeto, stanje se u noćnim satima primirilo. Doduše, na snazi je i dalje pat pozicija - pred crkvom svetog Marka je policija, a u crkvi su prosvjednici, koji po svemu sudeći imaju namjeru ondje prenoćiti.

00:30 Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović objavila je priopćenje. Kaže da pokušava stupiti u kontakt s premijerom Zoranom Milanovićem. Više o tome pročitajte OVDJE .

------------------------------------

0:17 Do Markova je trga stigla skupina mlađih muškaraca, koji viču 'Za dom spremni' i sipaju uvrede na račun policije. Policajci ih pokušavaju smiriti, no kako nam javlja reporterka s mjesta događaja, u jednom su trenutku počeli trčati i interventni policajci su stavili šljemove na glave...

------------------------------------

23:51 Franjevci koje je policija pustila u crkvu izašli su i formirali svojevrsni kordon i trenutno čuvaju ulaz.

------------------------------------

23:26 Policija je propustila šestoricu franjevaca u crkvu svetog Marka. Branitelji su njihov dolazak popratili pljeskom.

Ekipa Hitne pomoći i dalje je u crkvi.

------------------------------------

23:12 Na Trg svetog Marka puštena je jedna ekipa Hitne pomoći. Naša reporterka na mjestu događaja vidjela je troje medicinskih djelatnika kako ulaze u crkvu svetog Marka, navodno je pozlilo jednom od predvodnika braniteljskih prosvjeda, Đuri Glogoškom.

------------------------------------

23:10 Do 22:50 sati i zadnji branitelj ušao je u crkvu sv. Marka nakon što se interventna policija nakon 22 sata počela postupno približavati ulazu u crkvu, a na ulazu je ostao samo svećenik.

Ispred ulaza je postavljena metalna barijera koja priječi bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a na Markovom trgu na kojem je javno okupljanje zabranjeno od 22 do 8 sati ujutro ostalo je oko 100 policajaca te novinari, a dio interventnih policajaca povukao se s Markova trga oko 23 sata.

Na ulazu u crkvu, u kojoj moleći bdiju branitelji čekajući da ih primi premijer, i dalje stoji svećenik.

------------------------------------

22:50 Interventna policija opkolila je ulaz crkve sv. Marka, postupno se približivši crkvi i uguravši branitelje u nju, a na ulaznim stubama crkve je nekoliko branitelja i svećenik.

Jedan muškarac popeo se na krov obližnje Stare gradske vijećnice i izvikivao je pogrdne riječi prema policiji i vladi, a branitelji su mu se obratili megafonom i uspjeli ga nagovoriti da siđe s krova.

U međuvremenu su branitelji koji prosvjeduju u Savskoj u znak solidarnosti s kolegama na Markovom trgu kratko blokirali promet tom ulicom.

Foto: Livio Andrijić / CROPIX

Foto: Livio Andrijić / CROPIX

Situacija je na Markovom trgu napeta je, ali za sada nema drugih incidenata. U zagrebačkoj policiji Hina doznaje da do 22,45 sati nitko nije uhićen te da nema izgreda.

Branitelji u crkvi, u kojoj će probdjeti, mole te najavljuju da će čekati da ih primi premijer Zoran Milanović.

Josip Klemm je u telefonskoj izjavi za N1 televiziju rekao da prosvjednici 'žele samo dijalog'. Dodao je kako nikada nije mislio da će policija krenuti na branitelje te da nije mislio niti da će morati prosvjedovati u Savskoj ovoliko vremena. Kazao je i kako dobivaju potporu branitelja iz drugih gradova.

------------------------------------

22:39 Prosvjednik koji je urlikao s krova Gradske skupštine napustio je krovište.

------------------------------------

22:36 Na Markov su trg pristigli i vatrogasci, u pripravnosti je Hitna pomoć. Ujedno su došli i ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić te Krunoslav Borovec.

------------------------------------

22:28 - Prosvjednici su ušli unutar crkve, gdje policiji nije dopuštena intervencija. Zapovjednik interventne policije trenutačno razgovara sa svećenikom i predstavnicima prosvjednika.

------------------------------------

22:19 S krova Gradske skupštine nepoznati muškarac viče i vrijeđa policiju i, kako se čini, nekome prijeti na telefon.

------------------------------------

22:18 Policija je počela uklanjati novinare i odnositi stolce na kojima su branitelji sjedili. Ponovno im je izdano upozorenje da se maknu s Markova trga. Novinarima je rečeno da ometaju intervenciju.

FOTOGALERIJA: Kaos na Markovom trgu

------------------------------------

22:15 Jedan po jedan u redu policajci su se postrojili, mole branitelje da se maknu, branitelji pjevaju Zovi samo zovi, sa svih stranma su ih opkolili, opkolili su i novinare.

Dio branitelja počeo je vrijeđati policajce. Jedan policijski službenik došao je s megafonom i rekao da nakon 22 sata prosvjedi na Markovom trgu nisu dozvoljeni. Zamolio ih je da napuste prostor. Branitelji su odbili, počela je nova salva uvreda na račun policije.

Policajci s malim kamericama snimaju sve.

'Lažovi policijo lažovi, mi smo vam omnogućili taj posao, dobit ćete otkaz', viču branitelji.

------------------------------------

22:10 Policajci sa šljemovima počeli su formirati kordon uz postavljenu ogradu na Markovom trgu.

------------------------------------

22:03 'Policija nije dozvolila da nam se donesu lijekovi i deke. Hladno je i smrzavamo se, nismo se pripremili da će ovo toliko trajati i zato ljudi nisu ponijeli svoje lijekove', kazala je braniteljica Marica Stipanović.

'Ovo nije prosvjed, mi samo čekamo razgovor s premijerom. Kao što ste mogli vidjeti tijekom dana, nismo ni vikali ni galamili, mi samo strpljivo očekujemo da premijer ostvari ono što je najavio - razgovor', rekao je jedan od okupljenih branitelja.

'Danas je Dan oružanih snaga, premijer je u Lisinskom, a nas tamo nitko nije niti zvao. Zar smo mi zaslužili da se tako ponašaju prema nama?', zapitao je jedan drugi prosvjednik.

'Neki mediji su najavili da ćemo se sakriti u crkvu, mi to nećemo učiniti jer se nigdje nećemo skrivati', rekao je još jedan prosvjednik.

------------------------------------

22:00 Rok u kojem je dozvoljeno biti na Markovom trgu je istekao, no branitelji nisu ušli u crkvu svetog Marka, nego trenutno stoje ispred nje, pored postavljenog stola. Tvrde da im nije jasno zašto je uopće itko izvijestio da oni ulaze u crkvu jer da oni imaju namjeru ostati vani cijelu noć, sve do jutra.

Pozvali su novinare da im pomognu dobaciti deke od kolega koji se nalaze s druge strane barikada.

Mašu hrvatskim zastavama i glasno viču: 'Hrvatska, Hrvatska!' i 'U boj, u boj, za narod svoj!'

Na Markov je trg stiglo specijalno policijsko vozilo koje snima sve sudionike i događaje.

------------------------------------

21:30 Pola sata prije isteka roka unutar kojega je dozvoljeno javno okupljanje na Markovu trgu, branitelji su počeli ulaziti u crkvu svetog Marka. Prosvjednike s invaliditetom unose njihove zdrave kolege.

------------------------------------

21:23 Nekoliko prosvjednika iz šatora u Savskoj htjelo je kolegama pod suncobranom na Markovom trgu donijeti deke, s obzirom da je predvečer zahladilo, no policija, koja i dalje blokira sve pristupe, to im nije dopustila, nakon čega je zavladalo ogorčenje među okupljenima.

------------------------------------

21:00 Pred Markov trg došao je i umirovljeni general Mladen Markač, no policija ga ne želi pustiti među branitelje. Doznajemo kako je nekolicina branitelja napustila ograđeni prostor i tražila od policije da umjesto nih uđu 'njihove zamjene,' no policija im to nije dopustila.

------------------------------------

20:30 Iako su jedno vrijeme vrata Markove crkve bila zaključana, te se branitelji nisu imali gdje skloniti, nakon intervencije biskupa Pozaića vrata su ponovno otključana.

------------------------------------

19:55 Prema informacijama N1 televizije , na Markov trg stiže još policije, a ista televizija navodi kako neslužbeno doznaje da je MUP podigao interventnu iz cijele sjeverne i središnje Hrvatske.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

------------------------------------

19:48 Ravnatelj policije Vlado Dominić u Dnevniku Nove TV odgovorio je na pitanje što će se na Markovu trgu događati nakon 22 sata.

'Policija će raditi sukladno zakonu. Ići ćemo najprije u dijalog s prosvjednicima, a onda ćemo se dogovoriti što dalje ako odbiju. Ako uđu u crkvu Sv. Marka, više nisu na prostoru Markovog trga', kazao je Dominić.

'Poručio bih im da najprije prijave skup, a onda da prosvjeduju', dodao je ravnatelj policije.

------------------------------------

19:42 Svoju su konferenciju nedugo nakon SDP-a održali i prosvjednici. Novinarima su kazali da se nemaju namjeru micati s Markova trga, ali nisu htjeli potvrditi hoće li se, u slučaju da ih policija pokuša otjerati, skloniti u crkvu. Na pitanje kane li pružati otpor, uzvratili su protupitanjem: 'A kako bismo mi mogli pružiti bilo kakav otpor?'

'Imamo informacije da će nas u 22 sata ukloniti, mi ne vidimo razloga za to jer ovo nije prosvjed - mi očekujemo razgovor. Mnogi su dali dijelove svog tijela za Hrvatsku i vidimo što kaže ministar Ostojić da će poslati policiju na branitelje. Imamo informaciju da se po hrvatskim gradovima spontano okupljaju branitelji', rekao je Đuro Glogoški.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

------------------------------------

19:10 Povodom prosvjeda na Markovom trgu SDP je održao izvanrednu konferenciju za tisak, na kojoj su za organizaciju prosvjeda optužili Tomislava Karamarka i HDZ. Opširnije pročitajte OVDJE .

------------------------------------

19:05 Đuro Glogoški rekao je kako očekuje da "hrvatska policija neće krenuti na ljude koji su invalidskim kolicima, koji su bez ruku, nogu i koji su slijepi". Također, dodao je kako vjeruje da ih policija neće pokušati maknuti sa Markova trga., piše N1 televizija .

Josip Klemm je rekao da vjeruje kako će premijer Zoran Milanović doći do njih do 22 sata. ''Zar bi hrvatska policija trebala ići na stopostotne invalide? Htjeli smo samo razgovarati i čekamo. Žalosna je država koja mora svoje građane ograđivati'', rekao je Klemm.

------------------------------------

19:00 Glogoškom i Klemmu je prišao policajac, koji ih je zamolio da potpišu obrazac, vjerojatno obavijest da su počinili prekršaj jer nisu najavili prosvjed. Obojica su odbila potpisati dokument, nakon čega se policajac udaljio, ali bez obrazaca, koji su ostali na tlu.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

------------------------------------

18:15 Ured za odnose s javnošću SDP-a najavio je da će saborski zastupnik te stranke Peđa Grbin u 18:45 održati press konferenciju s temom 'Zaštita institucija države'. Pola sata kasnije, medijima bi se trebao obratiti i Josip Klemm.

Istovremeno, policija je zatvorila sve prilaze Markovom trgu, uključujući i Kamenita vrata. Ne puštaju nikoga osim građane koji pokažu osobni dokument kao dokaz da žive na blokiranom području. Svima ostalima poručuju da dođu sutra ujutro.

Inače, prosvjednicima je stigla janjetina koju im je obećala poslati Anica Kovač.

FOTOGALERIJA: Stigla janjetina koju je obećala Anica Kovač

------------------------------------

17:31 Branitelji poručuju kako imaju samo jedan zahtjev: žele sastanak s premijerom gdje god on to hoće.

- To može biti i u Ministarstvu branitelja i na tom sastanku može biti i ministar s premijerom. Također tražimo da sastanak bude javan uz prisustvo medija - rekao je za Jutarnji Josip Klemm.

------------------------------------

17:22 Upitan za komentar riječi ministra Ranka Ostojića, koji je obećao ukloniti prosvjednike ako na Markovu trgu ostanu nakon 22 sata, Josip Klemm je odgovorio da će branitelji ostati na Markovu trgu, a policija neka radi svoj posao.

------------------------------------

17:13 Na Markov trg pod prosvjednički suncobran došao je i savjetnik predsjednice Republike za branitelje Ante Deur, čiji je dolazak popraćen pljeskom. On je, prije nego je otišao na Pantovčak, i sam sudjelovao u prosvjedima pod šatorom u Savskoj.

Valentin Pozaić, Đuro Glogoški i Ante Deur razgovaraju pod suncobranom na Markovom trgu (Foto: Boris Kovačev / CROPIX)

------------------------------------

17:08 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prokomentirao je navode da se prosvjednici ispod suncobrana, u slučaju da ih netko pokuša otjerati, namjeravaju skloniti u crkvu.

'Kažu da će ići u crkvu? A super, to je onda dobro. Neće više biti na Markovom trgu', rekao je Ostojić, čiju izjavu prenosi Dnevnik.hr .

------------------------------------

16:31 Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić potvrdio je kako neće doći ni do kakvog sastanka između premijera i prosvjednika.

------------------------------------

16:28 Ministar Ranko Ostojić donio je, čini se, odluku kako će postupiti.

- Ukoliko se branitelji ne maknu do 22 sata, bit će uklonjeni, izjavio je.

------------------------------------

16:08 Pokuša li ih policija potjerati u 22 sata branitelji se namjeravaju skloniti u crkvu, neslužbeno doznaje N1 televizija iz nekoliko izvora među braniteljima.

Na Markov trg u posjet prosvjednicima došao je i pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić.

Valentin Pozaić u posjetu prosvjednicima pod suncobranom (Foto: Boris Kovačev / CROPIX)

------------------------------------

16:02 Na pitanje što će biti ako branitelji na Markovu trgu ostanu nakon 22 sata, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je kazao da će to policija naknadno odlučiti.

Ministar uprave Arsen Bauk nakon sjednice Vlade kazao je da mu je drago da su branitelji došli na Markov trg kako bi "zajedno obilježili izlazak iz recesije", što će omogućiti bolju skrb države o braniteljima.

------------------------------------

15:35 Prije 10 minuta u zgradu Vlade na Markovu trgu ušao je ravnatelj policije Vlado Dominić.

------------------------------------

15:13 Ministar policije Ranko Ostojić rekao je novinarima ispred Banskih dvora da braniteljima ide prekršajna prijava jer nisu prijavili prosvjed.

- Ovo je uobičajeno mjesto za prosvjede koje je Vlada omogućila i sukladno tome mogu ostati do 22 sata. Nakon toga ide prekršajna prijava jer nisu prijavili prosvjed, rekao je Ostojić.

Anka Mrak-Taritaš rekla je da prosvjedi u Savskoj traju predugo.

- Ne mislim ništa, i to u Savskoj predugo traje. Treba raditi sve u skladu sa zakonom i ne bi trebalo raditi razliku između prosvjeda, rekla je ministrica.

Na fotografiji: Dolazak premijera Milanovića na sjednicu Vlade (Boris Kovačev / CROPIX)

------------------------------------

14:53 - Zamjenica ministra branitelja Predraga Matića, Vesna Nađ, poručila je braniteljima okupljenima na Markovu trgu kako su im vrata uvijek otvorena. - Adresa je Savska 66, 5. kat - kazala je. Ministar Arsen Bauk kratko je pozdravio branitelje koji su došli pred Banske dvore sa 'Dobrodošli!'.

------------------------------------

13:41 - Policija ne može potjerati hrvatske branitelje odavde. Primjetili ste da ne postavljamo ultimatume. Mi tražimo dijalog s premijerom. Vjerujem da je hrvatski premijer domoljub i da će imati razumijevanja. Svi se pitaju zašto su tu stolice, a nitko se nije zapitao da su tu ljudi bez ruku i nogu. Jedino ljudima možemo pomoći ako dođe do dijaloga koji mora biti javan. Svi zaslužuju nakon 221 dana da čuju što branitelji imaju za reći - kazao je jedan od vođa prosvjednika, Josip Klemm te dodao kako oni nisu organizirali dolazak branitelja iz svih krajeva Hrvatske, javlja N1.

- Oni su s nama cijelo vrijeme. Oni će se odazvati pozivu 100% za Hrvatsku - kazao je.

------------------------------------

13:24 - Đuro Glogoški, predstavnik branitelja i jedan od vođa provjeda, rekao je na konferenciji za medije kako s Markova trga ne odlaze dok ih premijer ne primi, pa makar i noćili tamo. Iako su se pojavile informacije da bi branitelji mogli i pred Banskim dvorima postaviti šator, oni su to demantirali rekavši kako šator ostaje u Savskoj i kako nisu došli prosvjedovati već razgovarati.

Smatraju da ne krše zakone budući da skup nije prijavljen, iako ih je više od 20, koliko je dozvoljeno kako se to ne bi smatralo prosvjedom. Policija nije reagirala, ali su postavili zaštitnu ogradu oko branitelja, a na Gornjem gradu više je pripadnika snaga reda. Branitelji su najavili i kako im stiže pojačanje iz svih krajeva Hrvatske, ali nisu specificirali dolaze li oni na Markov trg ili u Savsku.

- Očekujemo da će nas primiti predsjednik Vlade. Do sada je ignorirao naše zahtjeve, ali očekujemo da nas primi na Dan Oružanih snaga. Ostat ćemo ovdje dok se to ne dogodi. Znamo da je bio na putu, da je umoran, da je sada u Lisinskom, ali očekujemo da nas primi kad se odmori. Mislili smo da mu je Savska bila daleko, ali sada smo tu pred vratima Vlade i noćit ćemo tu ako bude potrebno – rekao je Glogoški novinarima na Markovu trgu, napomenuvši kako premijer želi razgovarati i sa šefom oporbe, pa zašto ne bi i s njima.

Radnici Imunološkog imali su prijavljen prosvjed do 12 sati i oni su se već razišli kućama, ali branitelji i dalje ostaju. Tvrde kako nisu iskoristili tu situaciju, da nije riječ o prosvjedu, te da samo žele razgovarati s premijerom.

- Ivica Vujica čeka rješenje Ministarstva branitelja već godinu dana, dakle ministar ne postupa po zakonu, a vaša je ocjena da mi kršimo zakon. Ima tu ljudi koji su bili u logoru, pa pitajte njih što im znači ova ograda oko nas – poručio je Glogoški koji je napomenuo kako premijer sigurno zna za njihove zahtjeve kad im je i mahnuo kad je odlazio iz Vlade.

Branitelji su poručili i kako šator u Savskoj ostaje, te da još ne znaju hoće li 30. svibnja na Dan branitelja Grada Zagreba prosvjedovati, kako su ranije najavili. Njihovi zahtjevi ostaju isti, a prvi je smjena ministra branitelja Predraga Matića i njegovih najbližih suradnika. Inače, potporu braniteljima izrazila je bivša miss Hrvatsk e Anica Kovač, koja im šalje dva pečena janjeta.

------------------------------------

13:04 - Đuro Glogoški obratit će se okupljenima na Markovu trgu u 13:15 sati. Pred Vladu , doznaje N1, pristižu i svi branitelji iz Savske 66, kao i branitelji iz ostatka Hrvatske koji su se put Zagreba krenuli iz Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Zadra...

Prosvjed je bio prijavljen do podne, no policija ni ne pokušava potjerati prosvjednike. Ipak, stiže još policijskog pojačanja. Stražari viču Klemmu: 'Joža, stižu tenkovi'.

------------------------------------

12:48 - Sad će vam doći premijer, pitajte ga hoće li ih primiti - kazao je novinarima ministar Predrag Matić komentirajući branitelje na Markovu trgu te dodao da branitelji iz Savske ne žele razgovarati sa svojim ministrom.

Zoran Milanović samo je odmahnuo rukom na pitanje hoće li primiti branitelje na Markovu trgu. S proslave dana Oružanih snaga RH rekao je da vojsku ne želi prljati dnevnom politikom.

------------------------------------

12:28 - Pred Banske dvore, gdje je nakon prosvjeda radnika Imunološkog zavoda ostalo četrdesetak branitelja iz Savske, u četvrtak oko podneva počeli su pristizati suncobrani, stolice, stolovi i kašete sa jagodama, dok je na tlo pored južnog zida Markove crkve položen veliki transparent "100 posto za Hrvatsku". Uz branitelje, tu je i 30-ak pripadnika interventne policije.

- Vlada već duže vrijeme ignorira sve u Hrvatskoj pa tako i pitanje Imunološkog i želimo da vlada donese odluku želi li da Imunološki bude u okviru države ili ga žele privatizirati. Osim toga očekujemo i da će danas, na Dan oružanih snaga predsjednik vlade imati razumijevanja te primiti hrvatske branitelje koji su začetnici oružanih snaga, rekao je Glogoški.

Kazao je i kako u 14 sati, s druge strane Markova trga, imaju dogovoren razgovor sa nekim saborskim klubovima koji su im dali potporu oko ustavnog braniteljskog zakona.

------------------------------------

11:09 - Branitelji koji već mjesecima prosvjeduju u Savskoj, tražeći smjenu ministra Predraga Matića i njegovih pomoćnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića, tijekom dana dignut će šator i na Markovu trgu, neslužbeno doznaje N1.

Naime, branitelji su se danas pridružili na Markovom trgu radnicima Imunološkog zavoda koji su uputili prosvjedni poziv Vladi da konačno riješi njihovo pitanje i odluči hoće li potvrditi Visiu Croaticu kao jedinog vlasnika ili ne, javlja Dnevnik.hr.

Branitelji imaju dogovorene sastanke u Saboru sa zastupnicima HDZ-a i HDSSB-a. Pošto je danas dan Oružanih snaga RH poručili su kako će na Markovom trgu ostati sve dok ih premijer ne primi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:54