DAN ODLUKE

Provjerili smo kakva kazna prijeti Borisu Matiću, situacija nije dobra; Volonterka: ‘Uhvatio me za ramena i na silu poljubio u usta‘

Francuska je proteklih godina postrožila zakonske mjere u slučaju seksualnog zlostavljanja

Boris Matić, otac Barbare Matić

 Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix

Boris Matić, otac hrvatske judašice Barbare koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, nalazi se u pritvoru u Francuskoj jer je osumnjičen da je seksualno napao volonterku zaduženu za raspoređivanje gledatelja.

Francuska televizija BFM je objavila da je ured pariškog tužitelja policijskoj postaji 7. arondismana povjerio "istragu za seksualni napad, nakon prijave koju je 31. srpnja podnijela volonterka koja radi na Olimpijskim igrama". Saslušanje Matića počinje danas u 14 sati, a u našem taboru se nadaju da bi sve moglo biti do 16 sati.

Na mrežnim stranicama francuske vlade precizno je definirano da je seksualni napad ("l‘agression sexuelle") na osobu "nepenetrativan seksualni napad bez pristanka osobe. Riječ je o kaznenom djelu za koje je zapriječena novčana kazna i/ili kazna zatvora manje od 10 godina." Ove se odredbe primjenjuju u slučaju da je žrtva starija od 18 godina, a za mlađe su zakonske mjere oštrije.

Daljnje tumačenje ne ide u prilog Borisu Matiću; "bez pristanka" znači nasiljem, prisilom, prijetnjom ili iznenađenjem, a njegov se prijestup svakako može staviti u taj okvir. Svaki oblik nasilja koji prelazi ovaj opis smatra se silovanjem.

image

Boris Matić

Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix

Tužiteljstvo u Parizu "navodi da je otac prvakinje u judu prisilio volonterku da je poljubi bez pristanka odmah nakon pobjede svoje kćeri", doznaje Agence France-Presse. Dnevni list Le Parisien podsjeća na slučaj Luisa Rubialesa, predsjednika Španjolskog nogometnog saveza, koji je u usta poljubio nogometašicu Jennifer Hermoso. U tom je slučaju tužiteljstvo zatražilo kaznu od dvije i pol godine zatvora.

Le Parisien piše da je Boris Matić bio vrlo bučan dok je pratio kćerin meč. Kad je Barbara proglašena pobjednicom, on je "u izljevu radosti navodno mladu volonterku uhvatio za ramena i na silu poljubio u usta prije nego što je potrčao niz stepenice. Prizoru je svjedočila mlada žena koja je istu priču ispričala policajcima. Rekla je da je volonterka pokušala odgurnuti napadača, ali ju je on na kraju uspio poljubiti. Opisala je da je mlada žena nakon toga bila zapanjena i blijeda."

image

Boris Matić, otac Barbare Matić

Bozidar Vukicevic/cropix/Cropix

Le Parisien dalje prenosi da se otac olimpijske pobjednice u četvrtak oko 10 sati ujutro pojavio u policijskoj postaji u ulici Fabert, gdje je uhićen po dolasku. "Seksualno i rodno uvjetovano nasilje jedan je od slučajeva kojih se bojimo tijekom ovih Igara", rekao je jedan sudac novinarima. "Kad je riječ o članovima delegacija, predmeti se brzo uzimaju u obzir. Bojimo se da bi mogli otići kući", dodaje.

Francuska je, dijelom i pod utjecajem snažnog američkog pokreta žena koje se bore protiv svih oblika seksualnog zlostavljanja (#MeToo), proteklih godina postrožila zakonske mjere u slučaju seksualnog zlostavljanja. Proces se u Francuskoj pojavio u listopadu 2017. godine kad je novinarka Sandra Muller objavila hashtag #BalanceTonPorc, "optužite svoju svinju".

Na udaru su se našli brojni utjecani muškarci u Francuskoj, primjerice glumac Gérard Depardieu. Prema istraživanju agencije L‘Ifop objavljenom u ožujku, 79 posto francuskog stanovništva suosjeća sa ženama koje osuđuju seksualno nasilje od strane muškaraca na vlasti. Dvije trećine ispitanih smatra nezadovoljavajućim djelovanje francuskog pravosudnog sustava kad je riječ o seksualnim napadima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 19:32