SVE U GOTOVINI

Prvi čovjek Lokomotive: ‘Mamić mi je prvo davao po 1000-2000 maraka, a kasnije puno veće iznose, i do 200.000 eura‘

Mislim da sam doveo ukupno 17 igrača koji su kasnije postali drugi na svijetu, rekao je Šikić

Zdravko Mamić i Božidar Šikić

 Ronald Goršić/Cropix

Božidar Šikić pričao je o svom odnosu sa Zdravkom Mamićem, s kojim je prijatelj duže od 30 godine, pa su tako 1999. godine, kada je Mamić osnovao svoju agenciju, krenuli u posao s nogometašima.

- Zdravko je bio sposoban u poslu, a ja sam čitav život u nogometu i znao sam prepoznati potencijalnog igrača. On je poslije otišao u Dinamo, a ja sam 2002. postao direktor nogometne škole Dinama, što sam bio do 2006., kada sam otišao u Lokomotivu, gdje smo oživjeli taj klub, doveli ga iz četvrte u prvu ligu, gdje je i danas – rekao je Šikić.

Mamić mu je, kazao je, znao dati 1000-2000 maraka nagrade za skautiranje igrača.

- Kada je kasnije došlo do realizacije ozbiljnijih poslova, znao sam dobiti znatno veće iznose, pa tako i 100.000, pa i 200.000 eura. Bila je tu hrpa igrača, primjerice, doveo sam Šimu Vrsaljka, Matea Kovačića, Marcela Brozovića... Mislim da sam doveo ukupno 17 igrača koji su kasnije postali drugi na svijetu. Nakon što je Zdravko otišao u Dinamo, posao u agenciji je preuzeo Mario Mamić, a tamo su radili i Damir Jozić, Nikky Vuksan, Amra Peternel, Vanja Bosnić sada Modrić... – kazao je svjedok, dodavši da je novac od Zdravka dobivao u gotovini, a od Marija na račun.

image

Bozidar Sikic. Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Nije potpisivao nikakve potvrde za primljenu gotovinu. I to je tako funkcioniralo sve dok Lokomotiva nije ušla u prvu ligu i kada je njezina nogometna škola podignuta na visoku razinu. Rekao je i da nije sudjelovao u transferima igrača koje je prodavao Dinamo. Nisu mu poznate tvrtke koje se spominju u optužnici. Govorio je i o ulogama posrednika u prodaji igrača, kazavši da u jednom poslu mogu biti tri posrednika, po jedan od oba zainteresirana kluba te jedan na strani igrača.

- FIFA je pokušala ograničiti naknadu agentima, no to nije prošlo, ne u Hrvatskoj, nego u Europi. Znam da je u jednom transferu posrednik uzeo 70 posto iznosa, dakle bilo je 100 milijuna, on je uzeo 70 milijuna. To je jednostavno tako – rekao je Šikić, dodavši kako igrače Lokomotive i danas prodaju posrednici.

- Osobno bih volio da je drugačije, no ne mogu bez posrednika – istaknuo je, zaključivši i kako je podjela transfernog obeštećenja između kluba i igrača uobičajeni proces, da to postoji i u Lokomotivi te da se i taj postotak može nekome prodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 14:15