TEŠKI UVJETI

Prvi štrajk u pulskoj cementari koja ima stogodišnju tradiciju: ‘Znate li što nam je ponudila uprava?!‘

Radnici Calucema traže povećanje plaće za 20 posto zbog teških uvjeta rada i ogromnih troškova života
 Goran Sebelic/Cropix

Gotovo 80 posto svih radnika pulske cementare Calucem štrajkalo je danas ujutro do podneva ispred vratiju tvornice. U ovoj pulskoj tvornici radi 158 djelatnika, a razlog štrajka je povećanje plaća za 20 posto oko čega se dosad nisu dogovorili s upravom društva. Kako nam kaže glavni sindikalni povjerenik Sindikata graditeljstva Hrvatske u toj tvornici Lučano Peršić ovo je prvi put da su radnici u štrajku u zadnjih 44 godine koliko radi u cementari koja ima stogodišnju tradiciju rada u Puli.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- Dosad smo se uvijek uspjeli dogovoriti s upravom oko povećanja plaća. Zbog povećanja troškova života i teških uvjeta rada u tvornici gdje se radi u tri smjene tražili smo povećanje plaća od 20 posto. Oni su nam ponudili 6, 75 posto za ovu godinu i isto toliko iduću. To nam je zasad neprihvatljivo. To je je 13 posto u 2 godine što je daleko od stvarnosti i realnosti. Nismo to mogli prihvatiti. A uprava o tome ne želi razgovarati. Tražimo dostojanstvenu plaću jer su uvjeti rada teški. Došlo je do zasićenja kod ljudi, kazao nam je Peršić i dodao da je u 24 godine koliko dugo je sindikalni povjerenik u Calucemu i dugogodišnji pregovarač uvijek došlo do dogovora s upravom društva. Ističe da su im zadnji put digli plaću za 7 posto lani sredinom godine što nije dovoljno za pokrivanje svih troškova života koji su odletjeli u nebo.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

- Dosad smo pokazali korektnosti za razliku od druge strane. Nikad nismo štrajkali dosad. Zasada nam se nakon štrajka od uprave nitko nije obratio, ali vjerujem da ćemo brzo započeti nove razgovore, kazao je. Inače, sada se plaće kreću od 900 do 1.300 eura, s prekovremenim satima. Radi se i vikendom i praznicima non stop. I za vrijeme štrajka upozorenja danas ujutro peć je radila.

- Nismo htjeli nanijeti poslodavcu štetu i peć je radila bez prestanka. Što se tiče eventualnog nastavka štrajkanja, vidjet ćemo hoće li ovaj štrajk upozorenja uroditi plodom, pa ćemo se onda na našim tijelima dogovoriti što i ako dalje. Vjerujem da ćemo doći do dogovora, kazao je Peršić.

image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix
image
Goran Sebelic/Cropix

A uprava društva, koju čine direktor Mihajlo Mirković, Jorge Bonnino Bioslada i Raul Manuel Gonzales Rodriguez, obratila se medijima priopćenjem u kojem kažu da je do štrajka upozorenja došlo nakon pregovora između uprave Calucema i Sindikata graditeljstva Hrvatske o povećanju plaća i izmjenama Kolektivnog ugovora, koji još uvijek nisu rezultirali dogovorom.

- Želimo uvjeriti naše zaposlenike, javnost i lokalnu zajednicu da Calucem ostaje predan razumijevanju potreba naših cijenjenih zaposlenika te aktivno surađujemo s predstavnicima sindikata kako bismo pronašli rješenje. Naš cilj je poticati pozitivno i suradničko radno okruženje u kojem se cijeli naš tim osjeća integriranim, predanim i adekvatno nagrađenim, bez ugrožavanja konkurentnosti tvrtke. Cijenimo strpljenje i razumijevanje naših zaposlenika i zajednice tijekom ovog razdoblja. Calucem je posvećen rješavanju trenutne situacije u dobroj vjeri i osiguravanju uspješnog nastavka našeg poslovanja, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 14:50