NAPETI ODNOSI

Puljak i Ivošević ne žele reagirati na zastrašivanje Torcide, a šef Komisije otkriva: ‘Na Banovinu stiže i druga ploča‘

Pred Komisiju za imena ulica trgova i spomenika Grada Splita stigao je prijedlog o postavljanju spomen-ploče tada 20-godišnjem Makedoncu

Torcida na utakmici Slaven Belupo - Hajduk

 Željko Hajdinjak/Cropix

‘Makedonci pišu kirilicom s apostrofom iznad slova K, a ne ćirilicom‘, naglasio je naš čitatelj, čini mi se naivno smatrajući kako je samo u ćirilici problem te kako bi kirilica na spomen-ploči Sašku Gešovskom riješila stvar, piše Slobodna Dalmacija.

A malo se zakomplicirala jedna u osnovi, nadajmo se (ako sad i mi nismo naivni), plemenita stvar. Ponovimo ukratko što se događalo posljednjih dana, iako se o tome spekulira već godinama, desetljećima.

Pred Komisiju za imena ulica trgova i spomenika Grada Splita stigao je prijedlog o postavljanju spomen-ploče tada 20-godišnjem Makedoncu, ročniku u sastavu JNA, koji je poginuo u velikim prosvjedima ispred zgrade današnje Banovine, koja je tada bila zapovjedno mjesto agresorske vojske. I Komisija se većinom glasova složila s tim prijedlogom, koji će završiti na sjednici splitskog Gradskog vijeća.

Vjerojatno već sljedećoj koja će biti na rasporedu za koji dan, a nismo uspjeli doznati hoće li u gradskoj upravi ipak odgoditi proceduru za koji tjedan ili mjesec. I ako taj prijedlog ‘prođe‘ u gradskom parlamentu, odnosno ako za postavljanje spomen-ploče bude većina vijećnika, onda će se i postaviti na zgradu Banovine ili, možda, na neku alternativnu nedaleku lokaciju.

Torcida se ne slaže

Ne bi tu trebalo biti išta sporno, demokratska procedura je ispoštovana maksimalno, sve po slovu zakona koji vrijede u RH. E međutim, nije se eventualni ishod te demokratske procedure svidio – Torcidi Split! Pa su poslali u srijedu priopćenje koje je samo na prvu domoljubno i poslano iz pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.

Iz Torcide Split tako se ne slažu s ovim prijedlogom ni potencijalnim rezultatom, ali umjesto da, možda, pokušaju nekom demokratskom procedurom doskočiti cijeloj situaciji, ponovimo što su na kraju priopćenja poručili ‘gradonačelniku, dogradonačelniku i svim ostalim klošarima...‘:

‘Takvim pokušajima, kao ni ćirilici, u Splitu nema mjesta!

I, vjerujte nam na riječ, ovo vam može ostati samo na pokušaju!‘

Kako se ovakav pamflet učinio kao direktan udar na ustavno-pravni poredak ove države (ne samo nama, nego i brojnim pravosudnim djelatnicima), kao direktna prijetnja ‘klošarima‘ iz gradske uprave te vijećnicima koji bi eventualno mogli izglasati postavljanje spomen-ploče Gešovskom, čisto i kristalno jasno zastrašivanje predstavnika legalno izabrane vlasti, zatražili smo službeno očitovanje od nadležnih. Dakle MUP-a i DORH-a.

Pitali smo ih smatraju li oni kako u priopćenju Torcide Split ima elemenata i sumnje u neko od brojnih kaznenih djela. Da ne bude kasnije ‘nismo znali‘, kad se postavi spomen-ploča pa nahrupe stotine ili tisuće neistomišljenika ostvariti ‘riječ‘ i ‘ostaviti sve na pokušaju‘. Do zaključenja teksta nismo dobili službeni odgovor, kad budemo mi znali, znat ćete i vi dragi čitatelji.

Raspitali smo se i kod rečenih ‘klošara‘ iz priopćenja Torcide Split. Dogradonačelnik Bojan Ivošević nije nam se javljao, ali iz gradske uprave smo dobili rečenicu-dvije službenog stava po ovom pitanju.

image

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Nikola Vilić/Cropix

- Čelnici Grada suzdržani su od komentara i javnog politiziranja ove teme. Rasprava i odluka su na Gradskom vijeću, kao mjerodavnom tijelu, kažu u Banovini, uz dodatno pojašnjenje kako se ovakav stav odnosi na cijelu tu temu.

Predsjednik Komisije Srđan Marinić nam je pak potvrdio kako je došlo do zanimljivog razvoja cijele situacije. I on je naime kazao kako ‘nema što komentirati priopćenje Torcide, na sjednici je Gradskog vijeća i na vijećnicima da rasprave o tom prijedlogu‘.

image

Srđan Marinić

Vojko Bašić/Cropix

- Neposredno prije održavanja sjednice stigao je poziv i prijedlog braniteljske udruge o postavljanju druge komemorativne ploče na zgradu Banovine. Tu inicijativu branitelja Domovinskog rata prihvatio je i gradonačelnik, tako da ćemo, kao Komisija, o tome odlučivati na idućoj sjednici te ako prihvatimo taj prijedlog, i on će se naći pred gradskim vijećnicima, kazao je Marinić kako je i inicijativa branitelja za postavljanje spomen-ploče također ušla u demokratsku proceduru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 22:25