UGOSTITELJSKI BIZNIS ŠEFA HRT-A

RADMAN PRIJAVIO DA IMA HOTEL NA BOHINJU TEK NAKON OTKRIĆA JUTARNJEG LISTA Povjerenstvo: 'Morao je znati da u karticu ide i imovina izvan Hrvatske'

ZAGREB - Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman mora u imovinsku karticu prijaviti i imovinu koju ima izvan Hrvatske - zaključak je Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je na današnjoj sjednici opet raspravljalo o prvom čovjeku javne televizije. Ovaj put na njegov zahtjev.

Povjerenstvo smatra kako je Radman morao znati da u karticu mora unijeti i imovinu koju posjeduje izvan Hrvatske.

- Obveza dužnosnika o podnošenju imovinske kartice propisana je člancima 8. i 9. Zakona o sprečavanju sukoba interesa i iz njih se ne može zaključiti da se to odnosi samo na imovinu u Hrvatskoj - objasnila je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Radman je naime, svoj zahtjev Povjerenstvu kojim traži tumačanje mora li prijaviti imovinu izvan Hrvatske obrazložio time što u zakonu nije precizirano koje podatke mora unijeti u imovinsku karticu.

IZVANREDNO STANJE NA PRISAVLJU Rotim zbrisao na bolovanje, a Radman odbija dati ostavku?

Takav je zahtjev Radman inače podnio mjesec dana nakon što je predao svoju imovinsku karticu i isti dan kada su novinari Jutarnjeg lista otkrili da ima hotel na Bohinju koji je zatajio u kartici. Stoga je Radman brže, bolje, vjerojatno kako bi sanirao štetu poslao zahtjev Povjerenstvu da se očituje o tome mora li prijaviti imovinu koju posjeduje u inozemstvu.

Nije se recimo Radman to sjetio pitati prije nego što je predao karticu već tek kada je njegovu vrijednu nekretninu u Sloveniji otkrio Jutarnji list. Da je tome tako svjedoče i podaci koje je iznijela predsjednica Povjerenstva.

- Gospodin Radman je zahtjev za mišljenje uputio 2. srpnja, ali kako je djelatnicima koji zaprimaju poštu prestalo radno vrijeme, Povjerenstvo ga je zaprimilo 3. srpnja - rekla je Orešković iz čega je i više nego jasno da je zahtjev poslao kasno poslijepodne i tek nakon što je o hotelu na Bohinju dobio upit iz Jutarnjeg lista.

RADMAN NIJE PRIJAVIO DA IMA I HOTEL NA BOHINJU! Otkrivamo novu rupu u imovinskoj kartici glavnog ravnatelja HRT-a

Povjerenstvo je ovaj slučaj Radman iskoristilo kako bi još jednom upozorili da su dužnosnisnici dužni prijaviti svu imovinu bez obzira gdje se ona nalazila uključujući i udjele koje imaju u stranim trgovačkim društvima.

- Smisao sprečavanja sukoba interesa bi bio osujećen kada bi se prijavljivanje imovine odnosilo samo na onu u Hrvatskoj. Prijavljivanje imovine je naime, propisano kao korektiv koji služi tome da bi se vidjelo da li je neki dužnosnik svoju dužnost koristio za osobni probitak jer se imovinska kartica podnosi na početku i na kraju mandata te kod svake promjene – naglasila je Orešković.

I u Saboru o Radmanu: 'Već danas bi trebao podnijeti ostavku'

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za medije, laburist Branko Vukšić ispričao se danas javnosti jer je podržao imenovanje Gorana Radmana na čelo HRT-a.

Vukšić smatra da bi Radman "zbog potpunog gubitka vjerodostojnosti, već danas trebao podnijeti ostavku".

"Ravnatelj je morao otići s Prisavlja onoga časa kad je uhvaćen da je u sukobu interesa. Uostalom, dao je riječ da će otići ako Povjerenstvo donese za njega nepovoljan pravorijek. Umjesto da časno ode, ravnatelj kojeg sam smatrao najboljim od šest kandidata te za njega glasao, zbog čega se ispričavam javnosti, upetljava se iz afere u aferu", rekao je Vukšić, u raspravi o izmjenama Zakona o elektroničkim medijima.

"Radman nije znao čak ni to da ne može biti ujedno član Nadzornog odbora Hypo banke i ravnatelj javnog servisa koji posluje s 1,5 milijarde kuna. Ne zna treba li prijaviti imovinu drugoj državi. Čini se da se o tome savjetovao s gospodinom Sanaderom, koji također nije prijavio silne milijune u stranim bankama, smatrajući valjda, kao što to nekad reče Smiljko Sokol, novac nije imovina", dodao je.

Dodao je i da je vjerovao da Radman nije pod političkim utjecajem, ali da se "pokazalo da je politički komesar koji diktira ljudima kako treba pisati vijesti i koga treba objavljivati".

Ante Babić (HDZ) kaže da nije važno je li Radman hotel na Bohinjskom jezeru prijavio u imovinskoj kartici, nego od koga ga je kupio, čime ga je platio i je li za to platio porez.

"Ministar Linić se ovih dana voli slikati i davati izjave o svojoj vjerodostojnosti, principijelnosti i legalizmu kada je u pitanju fiskalizacija na zelenim tržnicama, ali isto tako bi trebao javno obznaniti i prodaju SDP-ove nekretnine u Nazorovoj i je li i kada za tu nekretninu plaćen porez", rekao je Babić.

I Sunčana Glavak (HDZ) problematizira istu nekretninu, podsjeća da se HDZ protivio novom Zakonu o HRT-u, da je upozoravao da će HRT biti Kukuriku televizija, a glavni ravnatelj gospodar života i smrti. (Radmanu) su u ruke dali deset milijuna kuna, prije mjesec dana podignuo je novi kredit koji će, možda zaboraviti vratiti, kazala je Glavak. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 15:24