U OČEKIVANJU GODOTA

Radnici Peveca čuvaju poluprazni centar i s nevjericom čekaju plaću

 Miroslav Martinić/Cropix

ZADAR - Od prošlog četvrtka radnici „Peveca“ u Zadru čuvaju straže oko trgovačkog centra na Ričinama zajedno sa zaštitarima, a sve kako bi spriječili krađe i devastacije preostale robe u trgovini.

Zadarski je centar, kao splitski i osječki, bio u mirnom prosvjedu, a kućama su otišli 4. prosinca jer u trgovini više nema puno robe, nije bilo kupaca, pa su troškovi rada bespotrebno rasli. Nakon jučerašnjeg sastanka supružnika Pevec s ministrom gospodarstva i dogovora da se račun firme deblokira radi isplate jedne plaće radnicima do Božića, radnici u Zadru su skeptični.

- Želimo vjerovati u to, ali dok se ne dogodi isplata zapravo ne vjerujemo nikome. Centar je poluprazan, imamo svega tri televizora na policama, pa prije nego što ponovno otvorimo dućan treba ga i opremiti. Kako će to uspjeti kada se već toliko duguje dobavljačima, zaista ne znam - kaže jedan od nekoliko radnika koje smo zatekli na čuvanju trgovačkog centra.

Njega i njegovu kolegicu smo zamolili za mali obilazak trgovinom, kako bismo stekli dojam o količinama neprodane robe na policama, ali su to ljubazno odbili tvrdeći da je na radničkom skupu dogovoreno da se nikoga ne pušta unutra dok se ne razriješi situacija. S druge strane, pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija je zadovoljan postignutim dogovorom Zdravka i Višnje Pevec s Vladom.

- Dogovoreno je točno ono što smo mi i tražili. Da se odblokira račun, plate radnici i da se pokuša, pa i u periodu do otvaranja stečaja, ponovno napuniti i otvoriti trgovine. Pevecovi traže rješenje kako doći do robe i do strateškog partnera s čijim kapitalom bi mogli oporaviti tvrtku i nastaviti s radom. U igri je 2 tisuće radnih mjesta pa vrijedi svaki trud u pronalasku rješenja - kaže Uranija i napominje da bi se detalji oko ponovnog otvaranja Pevecovih centara trebali znati idućih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:45