MASOVNE EGZEKUCIJE U ZARAĆENOJ ZEMLJI

RAT U SIRIJI Konvoj Crvenog križa zaustavljen u Homsu! UN: Nakon pada grada mučki ubijeno 17 ljudi

 AFP

ZAGREB - Sirijske vlasti blokirale su humanitarnom konvoju Crvenoga križa ulazak u Baba Amr, gotovo uništenu četvrt grada Homsa , koja je već mjesec dana neprestano granatirana. Sirijska vojska danas je i osvojila taj grad.

Predsjednik Crvenog križa Jakob Kellenberger izjavio je kako je odluka o zabrani ulaska u Baba Amr 'neprihvatljiva'. Poručio je da će konvoj ostati preko noći u Homsu u nadi da bi uskoro mogao ući u razorenu četvrt.

Konvoj, u kojemu je sedam kamiona koji voze po 15 tona pomoći, krenuo je iz Damaska prema Homsu nakon što su za to dobili dopuštenje od sirijske vlade. UN-ovo povjerenstvo za ljudska prava poručilo je danas da su dobili izvješća o “posebno krvavim masovnim egzekucijama” koje su se dogodile nakon što su u Baba Amr ušle Asadove snage.

Glasnogovornik povjerenstva Rupert Colville izjavio je da imaju podatke o ubojstvu 17 ljudi koji su okrutno pogubljeni.

Tijela dvoje inozemnih novinara koji su poginuli u granatiranju Homsa preuzeo je Međunarodni Crveni križ te ih prevezao u Damask. Riječ je o američkoj reporterki Marie Colvin i francuskom fotografu Remiju Ochliku.

The Times je objavio izjavu Vladimira Putina koji je rekao da “Moskva nema nikakav poseban odnos sa Sirijom”.

- Sirijci trebaju odlučiti tko će upravljati njihovom zemljom. Mi nemamo nikakav poseban odnos s Asadom, samo želimo da tamošnji sukob prestane - rekao je Putin. Ta je izjava protumačena kao promjena politike prema režimu Bašara al-Asada kojeg je Rusija dosad podržavala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 05:22