KONTROVERZNA ODLUKA

Rat u Splitu, Ministarstvo protiv Puljka i Ivoševića: ‘Tim klubovima ne smijete ograničiti radno vrijeme!‘

Ministarstvo turizma je jasno utvrdilo da jedinice lokalne samouprave nemaju mogućnost ograničavati rad ugostiteljima

Gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik Bojan Ivošević

 Nikola Vilić/Cropix

Namjera splitskih gradskih vlasti da ograniče radno vrijeme nekoliko klubova u staroj gradskoj jezgri, čini se, neće proći bez otpora.

Naime, nakon što su na e-savjetovanje stavili prijedlog kojim će barovima koji ispunjavaju uvjete za noćni rad, ako su smješteni unutar stare gradske jezgre, noćni rad umjesto do šest sati ujutro ograničiti do ponoći, sa službenim mišljenjem javilo se i Ministarstvo turizma i sporta koje je dosta jasno utvrdilo da jedinice lokalne samouprave nemaju mogućnost na ovaj način ograničavati rad ugostiteljskoj djelatnosti, odnosno da im svojevoljno ne mogu i ne smiju mijenjati radno vrijeme.

Jutarnji list u posjedu je tog mišljenja u kojemu stoji kako jedinice lokalne samouprave za pojedine ugostiteljske objekte mogu najdulje za dva sata odrediti raniji završetak radnog vremena od radnog vremena propisanog Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, a koji dosta jasno definira radno vrijeme za sve skupine objekata.

Prema tom propisu, ugostiteljski objekti iz skupine "Barovi" koji ispunjavaju uvjete za noćni rad - a to su noćni klub, noćni bar i diskoklub - mogu raditi noću od 21 do 6 sati samo u zatvorenim prostorima te im se "sukladno odredbama Zakona odlukom tijela jedinice lokalne samouprave ne može mijenjati propisano radno vrijeme".

Svaki dan

Kako Jutarnji list doznaje, ovo mišljenje ne bi trebalo biti iznenađenje za splitske gradske vlasti s obzirom na to da je Grad Split još u srpnju 2023. godine bio upoznat sa stavom Ministarstva o skraćivanju radnog vremena, ali su ipak, njihovom mišljenju usprkos, na javno savjetovanje odlučili uputiti odluku o izmjenama radnog vremena.

image

gfgf hhdf

Kako donosi Slobodna Dalmacija, te bi se izmjene Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata trebale naći na sjednici Gradskog vijeća 15. srpnja, a ponajviše će biti izmijenjena točka 6. te odluke koja barovima s dozvolom za noćni rad omogućava da u zatvorenim prostorima posluju do šest sati ujutro. Međutim, u odluku će biti dodano da objekti koji rade unutar stare gradske jezgre u periodu od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan samo do 24 sata zbog očuvanja UNESCO-ove baštine.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik Bojan Ivošević

Nikola Vilić/Cropix

Kako piše Slobodna Dalmacija, tom će odlukom zapravo biti zahvaćena dva noćna kluba - Boiler, na vrhu Marmontove ulice, i Emperor‘s Club 305 A.D. u Trogirskoj ulici, dok će biti izuzeti objekti na Trumbićevoj obali, Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta koji od 1. svibnja do 31. listopada mogu raditi svaki dan do 1 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana do 2 sata.

Bez komentara

"Posljedice predloženog načina i uvjeta obavljanja ugostiteljske djelatnosti i fleksibilnog načina određivanja radnog vremena ugostitelja, u odnosu na odredbe Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Splita koja se ovim putem dopunjuje, dovest će do očuvanja UNESCO-ova dobra - stare gradske jezgre Splita s Dioklecijanovom palačom budući da svjedočimo koncentraciji posjetitelja i narušavanju javnog reda i mira ispred kategorije ugostiteljskih objekata ‘Barovi‘ koji ispunjavaju uvjete za rad noću", stoji u obrazloženju odluke splitskih vlasti.

Jutarnji list kontaktirao je splitskoga gradonačelnika Ivicu Puljka da ga upitamo kako komentira mišljenje Ministarstva turizma, ali do zaključenja broja nismo ga uspjeli dobiti niti smo uspjeli dobiti komentar iz Ministarstva turizma.

No, doznajemo kako je zasad tek riječ o mišljenju, a da su jedinice lokalne samouprave Ministarstvu turizma dužne dostaviti akte na ocjenu zakonitosti, što Grad Split još nije napravio jer odluka službeno nije donesena. Nakon toga, Ministarstvo turizma eventualno ih može uputiti da akt usklade sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 08:06