BITKA U GRADU

RAT ZA MILIJUNE Na Ustavnom je sudu odluka tko će upravljati dubrovačkim zidinama

U Ministarstvu kulture smatraju da je prihod od ulaznica u bitnom nesrazmjeru s ulaganjem u zidine
 Tonći Plazibat/CROPIX

Rat za dubrovačke zidine, usprkos donošenju Zakona o obnovi spomeničke baštine Dubrovnika koji je razvlastio Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS) i brigu o zidinama povjerio Gradu, nastavlja se punom snagom. Struka, prije svega povjesničari umjetnosti, energično je stala na stranu DPDS-a, koji godišnje od turista uprihodi 21,2 milijuna kuna (podaci za 2011.), a koji najavljuje i ustavnu tužbu.

- Taj je zakon donesen samo kako bi se uzeo novac od zidina, a pitanje je gdje će on završiti. Mi u Društvu povjesničara umjetnosti želimo da se taj novac troši transparentno. No, bojimo se da će i zidine ovim zakonom postati jedan od brojnih komercijalnih sadržaja u gradu - tvrdi Irena Kraševac, predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Gradonačelnik Andro Vlahušić, pak, tvrdi da nema opasnosti od netransparentnog trošenja prihoda od dubrovačkih zidina.

Promijenjene okolnosti

- Zidine neće biti tvrtka niti javna ustanova nego sastavni dio Dubrovačkih muzeja, a na njima će biti moguće isto ono što je moguće u Kneževu dvoru ili u Louvreu, na ulaznice se neće plaćati PDV - kaže Vlahušić kojeg, ako je suditi po reakcijama odvjetnika Denisa Orlića, predsjednika DPDS-a, ipak čeka sudski epilog.

- O tome je li naš ugovor sklopljen s Gradom nezakonit, kako se tvrdi, ne može odlučivati Sabor ili Ministarstvo kulture nego sud. Nakon objave zakona u Narodnim novinama podnijet ćemo prijedlog za ocjenu njegove ustavnosti - kaže Orlić.

Ministarstvo kulture tvrdi da DPDS ionako nije radio u skladu s postojećim zakonima. I okolnosti su se promijenile od 1969., kada je Društvo preuzelo upravljanje.

- Kao privatna udruga nikada nikome nisu polagali račune za ostvarene prihode, svi izvedeni radovi ugovarali su se bez javnih natječaja jer Društvo ne potpada pod Zakon o javnoj nabavi, a kao privatna udruga nisu podvrgnuti nikakvom obliku javnog nadzora - tvrde u Ministarstvu kulture.

Po reagiranju Ministarstva vidljivo je da dobit ostvarena od prodaje ulaznica pokazuje preveliku razliku u odnosu na vrstu i količinu radova na zidinama.

- A s obzirom na status udruge nije bilo moguće utvrditi gdje završava višak novca - tvrde u Ministarstvu kulture.

Stonski slučaj

Ubuduće bi Grad Dubrovnik trebao od naplate ulaznica s najmanje 50 posto sredstava financirati rad Zavoda za obnovu Dubrovnika, a ostalo bi se koristilo za druge javne potrebe grada.

Orlić tvrdi da se Vlahušić po svaku cijenu htio dočepati zidina, pa i mimo Gradskog vijeća, koje se, kako ističe, nikada o tom problemu nije očitovalo osim kada je DPDS-u dalo zidine na upravljanje.

- Zanimljivo je da identičan ugovor imamo kad je riječ o stonskim zidinama, no on nije proglašen nezakonitim - tvrdi Orlić.

Novac važan otkad su se počeli brojati turisti

Kada je 1952. Lukša Beritić osnovao Društvo prijatelja dubrovačke starine, zidine su bile u lošem stanju. Društvo ih je godinama sustavno obnavljalo kako bi postale ono što danas jesu. U zemlji u kojoj se odvaja jedan od najnižih postataka BDP-a za kulturu i znanost, u kojoj nas dnevno upozoravaju da se moramo pobrinuti za alternativne izvore financiranja istraživanja i obnove baštine, DPDS je bio upravo to, dodatni izvor sredstava na temelju tzv. kulturnog turizma, čiji je potencijal nedovoljno prepoznat. Pitanje novca od zidina otvorilo se tek u novije vrijeme, otkako se broji svaki turist koji uđe u grad - kaže Irena Kraševac.

Za i protiv novog zakona

Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik:

Na zidinama će biti moguće isto ono što i u Kneževu dvoru ili u Louvreu, na ulaznice se neće plaćati PDV.

Denis Orlić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine:

Vlahušić se po svaku cijenu htio dočepati zidina, pa i mimo Gradskog vijeća koje se o problemu nije očitovalo.

Ministarstvo kulture:

S obzirom na status Društva prijatelja dubrovačke starine, nije moguće utvrditi gdje završava višak novca.

Irena Kraševac, predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske:

Zakon o obnovi baštine Dubrovnika razvlastio je DPDS, donesen je samo kako bi se uzeo novac od zidina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:29