JUTARNJI DOZNAJE

Ravnatelj šokirao roditelje koji su prosvjedovali zbog problematičnog učenika, sprema se radikalna odluka: ‘Ako to nije poruka...‘

Nitko ne želi napadati 10-godišnjaka jer on nije kriv za cijelu situaciju i treba konkretnu zaštitu, ali sustav stalno radi pogrešne poteze, rekao nam je otac jednog učenika

Prosvjed ispred škole

 Ranko Suvar/Cropix

Budući da je novozagrebačku školu prije tri dana bez najave počeo pohađati dječak zbog kojeg se iz osnovne škole u centru Zagreba početkom ove školske godine ispisalo 14 učenika, zabrinuti roditelji su se organizirali i danas su prosvjedovali pred školom. Djecu nisu poslali na nastavu. No, njihov potez nije donio nikakvu promjenu.

"Epilog sastanka s ravnateljem je da nitko ništa ne može. On nam je rekao da postupa po proceduri, a mi se s time ne slažemo", rekao nam je jedan tata koji je želio ostati anoniman.

U ponedjeljak je u školi sazvano Vijeće roditelja gdje će se raspravljati dalje o svemu.

Na pitanja hoće li on idući tjedan slati dijete u školu i kakvi su planovi ostalih roditelja kaže da još ne znaju što će.

"Imamo neke pregovore i potencijalno cijela škola u ponedjeljak ne bi došla na nastavu. To je tisuću učenika. Ako to nije poruka ne znamo što je", rekao je tata i dodao da nitko ne želi napadati 10-godišnjaka jer on nije kriv za cijelu situaciju i treba konkretnu zaštitu, ali sustav stalno radi pogrešne poteze.

"Grozno je da nam nitko od nadležnih nije ništa rekao. Ne mogu vjerovati da su tako problematično dijete upisali u drugu najnapučeniju školu u Hrvatskoj. U našem je razredu 28 djece. Kako misle da će držati red tu ako nisu mogli s njih 15?!", rekao nam je prije.

Zlostavljao je mjesecima

Podsjetimo, nakon što je Jutarnji list prvi otkrio šokantan slučaju bullyinga u osnovnoj školi u ožujku, koji mjesecima nitko od nadležnih nije rješavao, tek na prvi dan nastave održan je hitni sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih s predstavnicima Gradskog ureda, AZOO-a, ravnateljicom škole i roditeljima dječaka gdje je odlučeno da će on biti prebačen u drugu školu. Dečak je mjesecima zlostavljao vršnjake u razredu, desetero njih je završilo kod psihologa, a učiteljica je otišla na bolovanje. I pedagog iz te škole dao otkaz.

U Službi za informiranje Grada Zagreba rekli su nam da su u slučajevima nasilja škole dužne postupati po Protokolu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, donesenom u travnju 2024.

Nužnost revizije propisa

"Protokol definira korake i obveze škole, ministarstava, zavoda za socijalni rad, ali i policije i sustava pravosuđa. Protokol osnivačima (jedinicama lokalne i područne/regionalne samouprave) ne daje ovlasti postupanja u individualnim slučajevima te je nadležnost za potporu školama primarno dana Agenciji za odgoj i obrazovanje, resornome ministarstvu te Zavodu za socijalni rad. Protokol, kao i drugi propisi, predviđaju ograničenu ulogu osnivača, i to u vidu opće potpore školi, koordinacije, preventivnim aktivnostima i slično. Sukladno Protokolu, svi osnivači u Hrvatskoj prikupljaju podatke o slučajevima na svom području. Osnovne i srednje škole Grada Zagreba pohađa oko 100 tisuća učenika, a protekle su školske godine zabilježene 362 prijave vršnjačkog nasilja, što je usporedivo s prethodnom godinom.

Detalje slučaja kojeg spominjete nismo u mogućnosti javno iznositi, zbog zakonskih ograničenja. Škola je, sukladno protokolima, još početkom kalendarske godine o slučaju obavijestila i zatražila podršku Agencije i ministarstva i postupala sukladno uputama s interdisciplinarnih sastanaka. Međutim, ovaj je slučaj ukazao na nužnost revizije i izmjena postojećih propisa koje će školama i drugim tijelima omogućiti dodatne ovlasti, kako u odgojno-obrazovnom području, tako i suradnje s roditeljima te području socijalne zaštite u pitanjima dobrobiti djece", stoji u njihovom komentaru situacije.

Poslali smo upite o novoj kriznoj situaciji u osnovnoj školi i Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za odgoj i obrazovanje te Pravobraniteljici za djecu. Konkretno smo pitali hoće li se ovaj put uključiti u rješavanje problema prije ispisivanja prvog učenika iz razreda. Čim dobijemo odgovore ćemo ih objaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 14:02