REAGIRANJE

Reakcija na članak: ‘Zadnji dan tekstilnog diva, mnogi radnici izlazili su u suzama: ‘Prebolno... Mogli su spasiti tvrtku da su htjeli‘‘

Reakciju objavljujemo sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13, 114/22)

Odlazak radnica iz tvornice

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Povodom članka koji je 8. srpnja 2024. godine pod naslovom "Zadnji dan tekstilnog diva, mnogi radnici izlazili su u suzama: ‘Prebolno... Mogli su spasiti tvrtku da su htjeli‘" objavljen na portalu Jutarnji.hr, objavljujemo reakciju tvrtke Varteks d.d.:

„Prva netočna tvrdnja: “Radnike je došao ohrabriti i Tomislav Rajković, koji je rekao da stečaj jest jedino rješenje, ali ne iz razloga koje je navodila Uprava. Štoviše. - Jedino je rješenje isključivo zbog razloga jer vlasnik nije imao dobru volju za nastavak proizvodnje u ovom obliku. Svojim su (ne)postupanjem donijeli odluku već ranije. Nisu napravili ništa da ne dođe do stečaja.”

Gospodin Tomislav Rajković nije došao ohrabriti radnike, niti je bio prisutan na sastanku s preko 300 radnika koji se održao u ponedjeljak u 11 sati.

Druga netočna tvrdnja: “- Varteks je mogao biti spašen, samo da su za to imali volje. Uprava se prema nama ponašala kao da su vjerovnici, a ne vlasnici društva. Kruto i ružno. Inače, cijelo ovo vrijeme su nas optuživali jer smo izlazili u medije, prema čemu je ispalo da bi tvrtka opstala da nije bilo nas - govori za Jutarnji skupina radnika.”

Treća netočna tvrdnja: “Uprava Varteksa kroz cijelo je vrijeme krize prozivala banke, osobito HBOR, koji se kao domaća banka nije spreman naplaćivati sporijom dinamikom, da bi dio novaca stigao od prodaje vrlo vrijedne Varteksove imovine, a koja je, smatra se, jedini razlog guranja Varteksa godinama u stečaj, što se napokon i dogodilo. Radnici, kažu, ne znaju što se odvijalo na sastanku s bankama u svibnju jer, prvi put u mnogo godina, na sastanak nisu bili pozvani.- Iako su iz banaka rekli da klijent, dakle Varteks, može na sastanak povesti i predstavnika radnika, Uprava se na to oglušila - kažu i vjeruju da se u pozadini stečaja Varteksa odvijala sasvim drugačija priča od one njima prezentirane.

Netočno je da su iz banaka rekli da klijent može na sastanak povesti predstavnika radnika i da se uprava na to oglušila. Naravno da Varteks može povesti na sastanak koga želi, no na sastancima nije bilo predstavnika radnika budući da je tadašnja predstavnica radnika bila na bolovanju u vrijeme sastanka, a radničko vijeće Varteks tek 10. lipnja 2024. godine u Nadzorni odbor Društva imenovalo predstavnicu radnika Melitu Kliček. Dakle gđa Kliček je imenovana tek nakon sastanaka s bankama. Neovisno o tome, radnici su obavještavani o detaljima pregovora, a detalji su iznošeni i u medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 08:19