OSTALA SU DVA MJESECA

REBALANS Proračun za 2013. zadnja je šansa Vladi RH da sredi javne financije

Banskim dvorima odzvanja informacija da će deficit rasti do 200 milijuna kuna
Zagreb, 120712.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Slavko Linic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Kada je Vlada donijela proračun u veljači ove godine, odlučila se za umjereno ambiciozno smanjenje rashoda od 2,8 milijarde kuna. U prvih 10 mjeseci ove godine, prema neslužbenim informacijama, izdatke je uspjela smanjiti za tek oko 800 milijuna kuna. Sljedećim reblanskom proračuna rezultat će se vjerojatno malo popraviti, ali kako slijede samo dva mjeseca za uštede, teško je očekivati velike pomake.

No u Vladi i dalje inzistiraju na tome da će rebalans koji će za tjedan dana poslati u saborsku proceduru biti “samo tehnički” jer je riječ o preraspodjeli novca među resorima.

Deficit raste

- Proračun ćemo zaključiti s većim prihodima i znatnim uštedama na rashodovnoj strani i neće biti povećanja deficita u odnosu na ono što smo planirali u veljači - ustvrdio je izvor iz Vlade. Još u petak poslijepodne u Banskim se dvorima baratalo s informacijom da će deficit rasti oko 200 milijuna kuna pa se čini da Vlada ipak nastoji ostati u okvirima. Zasad je jedino izvjesno kojim će sektorima morati dati više nego što je planirala. Za plaće oko 800 milijuna kuna, za zdravstvo oko 500 milijuna kuna te za brodogradnju 300 milijuna kuna.

Tu je i niz drugih stavki poput naknada kućanstvima koje uključuju isplate mirovina te socijalnu i zdravstvenu skrb. Ako Vlada i dalje inzistira na tome da će rashodi ove godine ostati na planiranih 118,8 milijardi, a deficit na 9,8 milijardi kuna, nije jasno kojom će čarolijom to postići. Gdje će na kraju godine pronaći uštede teške dvije milijarde kuna? Još više zbunjuju informacije iz Vlade kad je riječ o proračunu za godine koje slijede. Prema riječima jednog ministra, “tek dogodine osjetit će se što znači štednja”. Istodobno kaže da će rashodi iznositi 121 milijardu kuna, 2,2 milijarde kuna više nego ove godine, a deficit će biti 11 milijardi kuna, što je 1,1 milijardu kuna više nego ove godine. Drugi ministar kaže da će biti malo veći nego ove godine.

Tko će dobit više

- Bit ćemo u fiskalnom okviru, odnosno smanjit ćemo udio rashoda u BDP-u za jedan posto - objašnjava izvor iz Vlade. Ipak, govori se uglavnom o tome tko će dobiti više novca i spominju se ministarstva gospodarstva, regionalnog razvoja poduzetništva i obrta te zaštite okoliša.

Više novca trebat će i za isplatu mirovina, oko 400 milijuna kuna, za kamate će trebati izdvojiti dodatne dvije milijarde kuna, a na iduću godinu prebačen je i dio dugova za brodogradnju.

Iako treba uzeti s velikom rezervom što govore ministri, ostaje činjenica da su osujetili ambicije ministra financija Linića. S obzirom na to da je smanjenje rashoda bilo njegov najveći izazov, sve govori da bi to mogao biti i njegov najveći neuspjeh.

Popravni ispit

Zato će proračun za 2013. godinu za Linića biti prilika za popravni ili konačna kapitulacija u pokušaju da sredi javne financije.

Od njega se očekuje da se ozbiljno uhvati u koštac s teško ukrotivim sustavom plaća i socijale, te da inzistira na reformama zdravstva i mirovinskog sustava.

U Vladi tvrde da će ukupna masa plaća biti manja, ali ostale brojke koje spominju nisu ohrabrujuće. Kako bilo, proračun 2013. godine bit će posljednja šansa za ovu Vladu da javne financije dovede u red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:47