NOVI DETALJI

Rimac objavio novi video i otkrio kako su razvijali robotaksi Verne: ‘Ovdje možete vidjeti širu sliku‘

Rimac je na Facebooku objavio video u kojem je objavio još detalja o svom projektu

Mate Rimac

 /Screenshot Yt

Mate Rimac je prošlog tjedna pokazao svoj robotaksi, ali najviše se pričalo o fijasku koji se dogodio na predstavljanju.

Naime, dok je Rimac predstavljao robotaksi nazvan Verne, po slavnom piscu, koji bi trebao prvo početi voziti po Zagrebu 2026. godine, robotaksi se oglušio na Rimčeve naredbe. I to dva puta.

Govoreći na predstavljanju u organizaciji kompanije Project 3 Mobility (P3) u kampusu u Kerestincu, Rimac je kazao da se radi se o potpuno autonomnom električnom vozilu izgrađenom na novoj platformi koja je, kazao je, u potpunosti prilagođena autonomnom načinu vožnje.

Rimac je danas na Facebooku objavio video u kojem je objavio još detalja o svom projektu.

- Na predstavljanju Vernea bilo je pokazano puno više od jednog prototipa. Ovdje možemo vidjeti neke od tih stvari i čuti širu sliku, napisao je uz video.

U videu govori kako su htjeli da taj auto bude "najsigurniji, najprostraniji, najudobniji, najbolje iskustvo za čovjeka u autu".

Rimčevi robotaksiji su, inače, već na ulicama Zagreba, a novinar Jutarnjeg lista prvi se vozio u njemu. Više možete pročitati ovdje.

Razvoj robotaksija

Na snimci Rimac objašnjava kako je razvoj konvencionalnog automobila dugotrajan i kompleksan te nerijetko traje desetak godina i košta desetak milijardi eura ili dolara. Kod razvoja konvencionalnog automobila, obično se kao primjer uzme konkurencija, neki prethodnici ili proizvođači koji imaju neke modele.

- Mi smo htjeli napraviti nešto potpuno drugačije - auto razvijen od nule koji može iskoristiti sve prednosti autonomne vožnje. Htjeli smo da taj auto bude najsigurniji, najprostraniji, najudobniji i najbolje iskustvo za čovjeka u autu, rekao je Rimac.

Zatim je pokazao koncept automobila nastao još 2019. godine s kojim se krenulo u razvoj. Rimac objašnjava kako je već tad u planu bio dvosjed jer podaci pokazuju kako se u 90 posto slučajeva u taksiju vozi jedna ili dvije osobe. Dvije godine kasnije dodani su senzori na krov, a 2022. došlo je do nekih promjena u dizajnu, tehničkim karakteristikama, crash zahtjevima i slično.

Nadalje objašnjava kako se tijekom razvoja automobila svaki njegov dio razvija zasebno. Dio kojim su odlučili da se neće sami baviti bila je autonomna vožnja zbog čega su njega prepustili firmi Mobileye. Ostatak, razvijen kod njih, zasebno je prikazao na snimci.

Personalizacija doživljaja

Cilj Vernea je da se ljudi osjećaju kao da se voze u vlastitom automobilu, rekao je Rimac. Naime, Verne će imati podatke o osobi koja ulazi u automobil i sukladno tome će prilagoditi temperaturu, osvjetljenje, glazbu...

- Sustav autonomne vožnje koji smo odabrali želimo da bude najsigurniji na svijetu i bolji od 99 posto ljudskih vozača. Do nesreće ne bi trebalo doći, ali ako se ipak dogodi ovo treba biti najsigurniji auto, tvrdi Rimac.

Pojašnjava da se automobil neće pokrenuti ako se putnici ne zavežu te da "balkanska fora" vezanja iza leđa kod Vernea ne prolazi. Ipak, automobil ima zračne jastuke u slučaju bočnog udara ili nekih drugih nepredvidivih scenarija.

Zagreb će biti prvi grad u kojem će testirati sustav i onda ide u cijeli svijet. Rimac napominje kako će ostati hrvatska firma te da će se auti ovdje proizvoditi i izvoziti u svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 11:40