ZAKAZANA SJEDNICA

Saborski odbor u četvrtak odlučuje o razrješenju NO-a HRT-a

Zgrada HRT-a na Prisavlju
 Dragan Matić / CROPIX

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije na sjednici zakazanoj za četvrtak 13. srpnja trebao bi utvrditi prijedlog odluke o razrješenju članova Nadzornog odbora (NO) Hrvatske radiotelevizije te utvrditi tekst natječaja za izbor četiri od pet članova NO-a Hrvatske radiotelevizije koje imenuje Sabor.

Najava pokretanja postupka razrješenja NO-a HRT-a uslijedila je nakon što je Nadzorni odbor nedavno jednoglasno usvojio izvješće o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja Hrvatske radiotelevizije za 2016. u kojem se žestoko proziva uprava javnog servisa te se, između ostaloga, navodi da je 'zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba', NO proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u.

Kako se doznaje, kao formalni razlog za pokretanje razrješenja NO-a mogao bi biti dopis Nadzornog odbora kojim se Hrvatski sabor upozorava na povredu odredbi posljednjeg javnog natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a.

Naime, nakon što je saborski odbor za medije uvrstio Ivicu Zadru kao valjanog kandidata prijavljenog na javnom natječaju za glavnog ravnatelja HRT-a, unatoč tome što je Nadzorni odbor utvrdio da nije propisanim potvrdama dokazao radno iskustvo od 10 godina, Nadzorni odbor je predsjedniku Sabora predložio poništenje natječaja.

Potom je predsjednik Sabora taj prijedlog Nadzornog odbora o poništenju javnog natječaja uputio saborskom Odboru za medije na nadležno postupanje, no kako tvrde naši izvori, Odbor za medije o tom prijedlogu nije raspravljao. No, kada je, kako se saznaje, kandidata za ravnatelja HRT-a - povjesničar Josip Jurčević zatražio od Odbora za medije uvid u natječajnu dokumentaciju - bila mu je predana kompletna dokumentacija, uključujući i navedeni dopis Nadzornog odbora.

Josip Jurčević je podnio je tužbu protiv odluke Hrvatskoga sabora o imenovanju Kazimira Bačića za glavnog ravnatelja HRT-a te kao dokaz povrede natječajnih pravila, priložio upravo presliku navedenog dopisa Nadzornog odbora HRT-a. Upravo bi, tvrde naši izvori, taj dopis NO koji je predmet kasnijeg sudskog spora mogao biti naveden kao formalni razlog za razrješenje svih članova Nadzornog odbora HRT-a i to nedugo nakon njihovog podnošenja izvješća o nadzoru zakonitosti rada i poslovanja HRT-a u 2016. u kojim se navodi niz mogućih nepravilnosti.

Naime, u pismu saborskim zastupnicima – sastavnom djelu izvješća NO-a o radu i poslovanju HRT-a posebno se ističe i kako se nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. obavljala netransparentno, bez jasno definiranih kriterija vrednovanja projekata, a ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv. Zbog toga je i Nadzorni odbor zatražio od Ministarstva kulture provođenje upravnog nadzora: te je o o tome obavijestio i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora.

"Ministarstvo kulture provelo je u veljači 2017. upravni nadzor nad zakonitošću općih akata HRT-a, kojima se uređuju postupci nabave audiovizualnih djela te je odredilo da se u odnosu na kvalitetu sadržaja programa, definiraju kriteriji za odabir audiovizualnih djela, kako bi se osigurala nabava djela iznimne vrijednosti te transparentnost u odabiru audiovizualnih djela. Upravni nadzor nad provedbom korištenja sredstava državne potpore za nabavu audiovizualnih djela Ministarstvo kulture nije provelo", ističu u NO i naglašavaju kako je unatoč propisanim mjerama upravnog nadzora, glavni ravnatelj HRT-a do navedenog izvješća predanog 30. lipnja 2017., nije izvršio odgovarajuće izmjene i dopune tih općih akata.

Nadzorni odbor naglasio je i i kako je u više navrata iskazivao svoju zabrinutost zbog smanjenog obujma vlastite programske proizvodnje HRT-a, kao i zbog loših rezultata prosječnog dnevnog dosega, koji su bili u konstantnom padu.

"Umjesto dramskih i dokumentarnih serija, koje bi trebale biti najveći dio nabave od neovisnih producenata, HRT je tijekom 2016. od njih nabavljao kulinarske i slične emisije, bez neke veće trajne vrijednosti, koje je mogao i samostalno proizvesti. Posljedica smanjenog dnevnog dosega i nedostatka programske sheme odrazile su se i na komercijalne prihode od oglašavanja, koji su u 2016. bili manji od prihoda koje je HRT ostvarivao u prethodnim godinama", ističe se u priopćenju.

Nadzorni odbor ističe i kako je posebnu je zabrinutost iskazao s obzirom na rezultate nadzora o okolnostima sklapanja izvansudske nagodbe s Jadran filmom, vezano uz projekt 'Grička vještica' te s obzirom na rezultate nadzora o okolnostima sklapanja ostalih sudskih i izvansudskih nagodbi, uključujući i izvansudske nagodbe iz radnih sporova.

"Primijetili smo da HRT nema propisanih procedura u svezi predlaganja i sklapanja izvansudskih nagodbi te njihovo sklapanje ovisi isključivo o volji glavnog ravnatelja HRT-a, bez obzira na vrijednost sudskog spora i s tim povezane izvansudske nagodbe". Nadzorni odbor primijetio je da su se u pojedinim sudskim predmetima, izvansudske nagodbe sklapale bez da je prethodno u tim predmetima održana ili dovršena glavna rasprava.

Nadzorni odbor također je primijetio da su se izvansudske nagodbe u radnim sporovima tijekom 2016. sklapale čak i zbog "diskriminacije po političkoj osnovi", zbog čega je HRT u jednom od slučajeva, a temeljem sklopljene nagodbe, isplatio tužitelju 85.000 kuna za naknadu štete, ističu u NO dodajući kako niti u jednom slučaju izgubljenog spora ili izvansudske nagodbe nije bila zatražena odgovornost odgovorne osobe, zbog čijih je nezakonitih odluka došlo do radnog spora.

"S obzirom da su pojedine izvansudske nagodbe u čudnim okolnostima bile sklopljene na teret HRT-a, ali i zbog drugih slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih odgovornih osoba na HRT-u, Nadzorni odbor proslijedio je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, na znanje i nadležno postupanje sljedeća izvješća interne revizije i Državnog ureda za reviziju o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, Izvješće interne revizije HRT-a o okolnostima sklapanja izvansudske nagodbe s Jadran filmom - Izvješće interne revizije HRT-a o okolnostima sklapanja ostalih izvansudskih nagodbi, uključujući i izvansudske nagodbe iz radnih sporova te Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji učinkovitosti javne nabave u javnoj ustanovi Hrvatska radiotelevizija Nadzorni odbor nema saznanja da bi do dana izrade ovoga Godišnjeg izvješća za 2016. (30. lipanj 2017.) bili provedeni bilo kakvi izvidi od strane nadležnog državnog odvjetništva" pisalo je u pismu NO-a HRT-a.

Članovi Nadzornog odbora koji bi mogli biti razriješeni su predsjednica Anja Šovagović Despot, zamjenica predsjednice Katarina Bakija te članovi Miroslav Grgić i Šenol Selimović. Saborski odbor zakazan je za četvrtak 13. srpnja u osam sati ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 13:48