PREDSJEDNIČKI IZBORI

SDP IMA PRILKU ZA POVRAT REJTINGA? Josipovićev trijumf može izvući Kukuriku koaliciju od političkog potonuća

SDP će službeno u srpnju podržati Josipovićevu kandidaturu. Očekuje se da će im se pridružiti HNS, IDS, HSU, ali i ORaH Mirele Holy
 Davor Žunić / Cropix

Glavni odbor SDP-a u srpnju bi trebao službeno podržati predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića. Očekuje se da će zatim, Josipovića u utrci za drugi mandat podržati i HNS, IDS i HSU, ali i ORaH, Nacionalni forum i ostale lijeve i centrističke stranke. Ali u organizacijsko-logističkom pogledu, najvažnija je podrška SDP-a kao još uvijek najjače stranke ljevice koja je prije pet godina Josipovića kandidirala za predsjednika Republike.

Namjera vrha SDP-a je racionalna: procjena je kako Josipovićeva pobjeda protiv HDZ-ove predstavnice Kolinde Grabar-Kitarović, predstavlja zadnju priliku povratka rejtinga strankama Kukuriku koalicije, i otvaranje mogućnosti pobjede na parlamentarnim izborima 2015. godine.

Prihvaća podršku

“Mislim kako će Josipović sigurno pobijediti”, kratko je odgovorio član Predsjedništva SDP-a. SDP-ova potpora Ivi Josipoviću, čini se, biti će gotovo bezuvjetna. “Predsjednik treba odrediti koncept svoje kampanje, i u tom smislu, njegova će biti prva i posljednja. Naš zadatak je pomoći mu u kampanji jer predsjednički izbori su jako velik posao”, smatra Igor Dragovan, glavni tajnik socijaldemokrata.

U petak poslijepodne, predsjednik Josipović nam je potvrdio da namjerava prihvatiti podršku SDP-a, a i da očekuje da ga podrži veći broj političkih stranaka. Međutim, sada su na potezu stranke koje trebaju donijeti takvu odluku. Na pitanje za što će se zalagati u kampanji, Josipović je bio precizan:

“U svjetonazorskom pogledu s ovim strankama dijelom istu viziju, a to je izgradnja civiliziranog građanskog društva u Hrvatskoj. Mislim kako je svima poznato što mislim u ovim pitanjima”.

Ksenofobična stranka

Problem može biti jer sličnu sliku o sebi gradi i Kolinda Grabar-Kitarović, koja je njegova glavna protivnica. Ivo Josipović je prije dva dana aludirao kako, zapravo, nitko ne zna što ona misli jer je do sada izbjegavala medije:

“Mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton. Veselim se raspravama i mislim da je vrlo važno da naše građanke i građani za svakog vide tko su, što su i kako vide Hrvatsku”.

Koliko god tvrdi kako želi civiliziranu kampanju, Josipović će sasvim sigurno pokušati isprovocirati HDZ-ovu kandidatkinju i pokazati kako ona suštinski ne razlikuje od ksenofobičnih stajališta u vlastitoj stranci.

“Ona je kao duh, nigdje je nema, o ničemu nema mišljenje, a svakodnevno je u medijima”, sarkastično pojašnjava visoki službenik u Predsjedničkom uredu. Zato je Josipović odlučio otvoriti frontu i postavljati važna pitanja na koja je Kolinda Grabar Kitarović do sada izbjegavala odgovore: što misli o ćirilici, zašto se nije osvrnula na skup HDZ-a u Omišu kada se prijetilo ubijanjima i bacanjem ljudi u Kevinu Jamu, što misli o definiciji braka (dakle o neokonzervativcima poput Željke Markić) pa i je li protiv ili podržava izrazito desničarski svjetonazor, za koji se zalaže Tomislav Karamarko. U svakom slučaju, Ivo Josipović je procijenio kako će mu koristiti podrška SDP-a u predstojećoj kampanji, a njegovi suradnici kao neutemeljene odbacuju teze po kojima nepopularnst Zorana Milanovića može naštetiti šefu države.

Potučeni Hebrang

Koliko je važna podrška SDP-a i stranaka Kukuriku koalicije pokazuju rezultati na zadnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Na prošlim predsjedničkim izborima, Josipović je imao veliku podršku građana, a uvjerljivo je potukao Andriju Hebranga, tadašnjeg kandidata HDZ-a. Već u prvom krugu dobio je 640.000 glasova (34 posto), a Hebrang je ispao sa svega 237 tisuća ili 12 posto. U drugom krugu za Josipvića je glasalo 1.330.000 građana, dok je Milan Bandić prikupio svega 778.000 glasova desnice.

Koliko je dubok izborni bazen lijevo-liberalnog biračkog tijela, pokazala je Kukuriku koalicija na parlamentarnim izborima 2011., kada je osvojila 958 tisuća glasova, a HDZ nešto više od 400 tisuća. Iako je to bitno slabiji rezultat nego Josipovićev, vidljivo je kako veliki broj birača u Hrvatskoj podupre umjerenu građansku opciju kakvu predstavljaju predsjednik države i aktualna vladajuća koalicija. S druge strane, HDZ već godinama bez podrške drugih desnih stranaka ne uspijeva osvojiti više od 400.000 glasova. Na nedavnim europskim izborima dobio je tek 381.000 glasova, što znači da je pobjedu ostvario zahvaljujući apstinenciji tradicionalnih birača stranaka Kukuriku koalicije, ali i prelasku dijela lijevih glasača prema Mireli Holy i ORAH-u.

Glavni cilj Ive Josipovića biti će kako pridobiti razočarane birače, koji nisu izlazili na posljednje izbore. Ali u kampanji će možda i presudnu važnost imati podrška SDP-a i drugih stranaka ljevice i centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:21