SDP-ov ŠALABAHTER

SDP-ovci DOBILI NAPUTKE ZA JAVNE ISTUPE 'Ovo su teme na kojima ćete napadati Karamarka!'

Šef HDZ-a i njegovi nepripremljeni istupi ocijenjeni su kao slaba karika i idealna meta kritika
 Cropix

Redakcija Jutarnjeg lista posjeduje neformalnu predizbornu strategiju SDP-a u kojoj se navode stavovi koje ubuduće u raspravama trebaju zastupati političari SDP-a. Poseban je naglasak na Tomislavu Karamarku, za kojega se tvrdi da u javnim istupima, po svemu sudeći, namjerno iznosi potpuno pogrešne podatke o ekonomskoj i socijalnoj situaciji - zato ga treba demantirati iznošenjem službenih rezultata. I na taj način dodatno osporiti njegove premijerske ambicije, smatraju u SDP-u.

U pitanju je “svjež” dokument koji je napravljen ove srijede i odmah zatim podijeljen SDP-ovu vodstvu i saborskim zastupnicima.

Interno istraživanje

Uostalom, i Zoran Milanović, lider SDP-a, započeo je dugoočekivani napad na Karamarka i tako otvorio predizbornu kampanju. I to izrazito personaliziranu, u skladu s rezultatima internog SDP-ova istraživanja koje je pokazalo da Milanović ima puno veću podršku od Karamarka kad je riječ o tome koga građani smatraju sposobnijim za premijersku funkciju.

Tijekom posjeta Rabu Milanović se osvrnuo i žestoko napao gospodarski program HDZ-a i najavu moguću devalvaciju kune. Za Milanovića je devalvacija kune opasna jer značajan broj građana ima kredite u devizama, u stranim valutama, i oni bi time bili dovedeni praktički na rub egzistencije, a ne bi profitiralo ni gospodarstvo, osim nekoliko poduzeća. Usput je sugerirao kako angažman stranih stručnjaka pokazuje koliko je Karamarkov HDZ siromašan u kadrovskom pogledu, a tu je i pitanje može li netko izvana shvatiti situaciju u Hrvatskoj. Karamarko je odgovorio kako “premijer vadi iz konteksta ono što ne treba vaditi iz konteksta, što je izrečeno na našem forumu. Umjesto gospodarskih problema, on se počeo baviti našim programom, koji radimo s našim prijateljima Bavarcima, pokušava naći nekakve mane, pa onda čak sada i izmišlja”. Optužbe koje je iznio u Rabu prvi su korak u ranoj kampanji koju je pokrenula Kukuriku koalicija. Kao što smo rekli, ovih dana članovi SDP-ova vodstva i saborski zastupnici dobili su vrlo detaljan program političkih teza i stajališta na kojima će stranke vladajuće koalicije temeljiti predstojeću kampanju. U dokumentu od desetak kartica teksta koji nosi naslov “Ključne poruke” navedene su glavne poruke i argumenti koje SDP-ovci trebaju koristiti od sada pa sve do završetka predizborne kampanje.

Korijen problema

Prvi dio je pozitivno intoniran i unutra su apostrofirani uspjesi dosadašnjeg rada Milanovićeve Vlade. Navodi se da su “rad i politika SDP-a motivirani mjerama koje će pomoći građanima, radimo kako bismo građane izvukli iz krize, a državu iz nereda u kojoj smo je pronašli”. Drugim riječima, treba ukazivati kako je korijen sadašnjih problema politika koju su vodile prethodne HDZ-ove vlade.

Ali u političkom smislu kudikamo je zanimljiviji nastavak SDP-ova dokumenta koji je posvećen Karamarku. Ili preciznije, čija je svrha pokazati biračima da Karamarko - iako je premijerski kandidat - ne vlada gospodarskim temama. A to bi trebao biti glavni posao predsjednika svake vlade.

Očito su u SDP-u procijenili da je Karamarko slaba karika u HDZ-u i sada igraju na tu kartu. S kolikim uspjehom, tek treba vidjeti.

Najveći propust

Pobrojano je čak osam područja u kojima je u zadnje vrijeme, prema mišljenju autora dokumenta, Karamarko iznosio krive podatke ili nije baratao vjerodostojnim informacijama.

Kao prvi i najveći propust HDZ-a navodi se namjera da se devalvira kuna i na taj način zagorča život ljudima koji imaju kredite. Pritom se podsjeća da je premijer Milanović zauzeo potpuno drukčiji stav i dao čvrste garancije da Vlada neće dopustiti devalvaciju. Također, Milanovićeva Vlada je stvorila uvjete da Hrvatska postane energetsko čvorište Europe - o čemu Karamarko i HDZ-ovci ne znaju previše i zato najavljuju već pripremljene projekte. Dok šef HDZ-a govori o nezaposlenosti, SDP-ovci trebaju podsjećati da je u 2014. zaposleno 90.000 mladih - najviše u zadnjih 11 godina. Za razliku od Karamarka koji najavljuje ekonomsku kataklizmu, iz SDP-a apostrofiraju mišljenje Europske komisije koja je predvidjela izlazak Hrvatske iz recesije.

Iako nije u pitanju službeni predizborni program, oko čega se SDP i koalicijski partneri tek trebaju dogovoriti, ovaj dokument pokazuje da su socijaldemokrati pokrenuli predizbornu kampanju. Čiju bi kulminaciju trebao predstavljati politički dvoboj Milanović - Karamarko.

8 ODGOVORA TOMISLAVU KARAMARKU

1. HDZ želi devalvirati kunu i zagorčati život ljudima koji imaju kredite

2. Karamarko ističe važnost ulaganja u energetiku - Vlada od Hrvatske stvorila energetsko čvorište Europe, HDZ-ovci o tome ništa ne znaju

3. Karamarko ističe da su vodni potencijali neiskorišteni - investicije u vodnom gospodarstvu lani 1,5 mlrd. kuna

4. Karamarko prejudicira da će ocjena Europske komisije biti loša - EK također predviđa izlazak Hrvatske iz recesije

5. Karamarko samo naglašava da poduzetnicima treba pomoći - od 2012. do danas osnovano ukupno 63.743 obrta i trgovačka društva

6. Održiv rast i nova radna mjesta: Karamarko ističe općenite teze koje se već nalaze u Vladinim mjerama za gospodarski oporavak

7. Karamarko kaže da je potreban razvoj logistike - informatizacijom državnih službi u 2014. uštedjelo se 42 mil. kuna

8. Karamarko kaže da izvoz hrane mora biti veći - porasla je poljoprivredna proizvodnja, a izvoz hrane na godišnjoj je razini u 2014. porastao za 8,3 posto

‘Podržao ukidanje zaštite od otkaza u Njemačkoj’

Dio SDP-ova predizbornog plana bavi se kritikom Hansa Wernera Sinna, šefa IFO instituta iz Münchena koji je izrađuje ekonomski program HDZ-a. Tako se osporava Sinnovo stajalište o visokoj nezaposlenosti i tvrdi da je Vlada za 20% smanjila nezaposlenost mladih. Posebno je kritiziran njegov stav da Hrvatska ne smije ovisiti o novcu iz fondova EU, uz pojašnjenje da je Vlada osigurala značajna EU sredstva kojima će financirati strateške projekte, što će povećati zaposlenost. Možda najvažnija optužba odnosi se na Sinnovu prošlost - podsjeća se da je u Njemačkoj podržao ukidanje zakona koji štite od otkaza, a sada u Hrvatskoj predlaže smanjenje novca za nezaposlene.

Kako reklamirati ‘uspjehe’ privrede

Gospodarstvo

- Manjak državnog proračuna u 2011. bio je 14 mlrd. kuna ili 4,2% BDP-a, a u 2014. 13. mlrd. ili 3,9% BDP-a. Turistički rezultati lani dostigli one kakve smo imali prije krize, plaće u prosincu rasle 3,4% zahvaljujući Vladinim poreznim promjenama. Početkom ove godine 13% manje nezaposlenih nego prije godinu dana.

Fiskalizacija

- Bolje izvršenje planskih proračunskih prihoda i povećanje naplate ukupnih poreznih prihoda - više novca za škole, bolnice... Predviđene uštede ostvarene su iznad planiranih te je procijenjeni fiskalni napor na razini 2,6% BDP-a.

Predstečajne nagodbe

- Zaključno s 31. 1. 2015. sklopljene 1824 nagodbe za porezne obveznike koji zapošljavaju 20.092 radnika.

Zapošljavanje mladih

- U zadnje tri godine stopa nezaposlenosti mladih smanjena gotovo 20%. Bez sufinanciranja u 2014. zaposleno gotovo 90 tisuća mladih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:04