BILO IM JE DOSTA PROZIVANJA

SDP-ovci napustili Sabor i poručili HDZ-u: Ovo se pretvara u mrak u kojemu ne želimo biti s vama!

Na sjednici se raspravljalo o prijedlogu izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama koji SDP-ovci nisu podržali
 Bernard Čović/CROPIX

Zastupnici SDP-a napustili su sjednicu na kojoj se raspravljalo o prijedlogu izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama koje je lani prešlo u ustavnu kategoriju.

Zastupnici HDZ-a podržali su prijedlog, no ne i SDP-ovci koji smatraju da izmjene neće osigurati ostvarenje prava na pristup informacija, već šutnju državne administracije.

Zakon, kojim se proširuje krug tijela javnih vlasti koje su dužne na zahtjev dati traženu informaciju, već je bio promijenjen krajem prošle godine, no Ustavni sud je ukinuo izmjene, jer nisu donesene potrebnom natpolovičnom većinom.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić u raspravi je izjavio da se zakon ni ubuduće neće provoditi.

- Ako vlada odluči da neće dati neku informaciju, to će provesti u djelo spretnom kombinacijom prešućivanja rokova, šutnjom administracije i pozivanjem na tajnost. Da vlada nema namjeru otvoriti se javnosti vidi se u tome što čak ni zastupnicima ne odgovara na pitanja. Tako je normalno i da se rukom napiše prijava protiv Linića i te laži prenesu u sabornicu, a tim dezinformacijama barata kao informacijama - rekao je Stazić.

Iz redova HDZ-a uslijedile su replike u kojima su zastupnici SDP-a prozivani za manjak domoljublja, antieuropejstvo i izdaju prilikom odlučivanja o hrvatskoj samostalnosti.

Nakon toga, Stazić je poručio predsjedavajućem Vladimiru Šeksu: - Ne samo da je ovdje zavladao sumrak, već se pretvara u mrak u kojemu ne želimo biti s vama – a SDP-ovci su zatim demonstrativno izašli iz Sabornice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:04