INKLUZIVNA POLITIKA

SDP-ovci trljaju ruke: Bandićev i Milanovićev dug je otplaćen, nalaz revizije pozitivan, a blagajna puna

Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić poraženog protukandidata Zorana Paunovića promovira u šefa Glavnog odbora SDP-a

Zoran Paunović i Siniša Hajdaš Dončić

 Lucija Ocko/CROPIX

Novi predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić stranku je počeo voditi primjenom inkluzivne politike. Na sjednici Predsjedništva održanoj u četvrtak iznio je da za predsjednika Glavnog odbora SDP-a predlaže gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića, koji je bio njegov protukandidat na izborima za predsjednika stranke.

Paunović se na unutarstranačkim izborima nije kandidirao ni za koju drugu stranačku dužnost, pa da ga Hajdaš Dončić nije predložio za predsjednika Glavnog odbora (doduše, većina članova GO-a prijedlog treba potvrditi), ostao bi obični član SDP-a. Ovim potezom novi predsjednik stranke ima konkurenta uz sebe, ali istodobno uvažava činjenicu da je Paunović u drugom krugu izbora za predsjednika SDP-a dobio 43,5 posto glasova, što znači da ga iznimno velik broj SDP-ovaca želi vidjeti na visokoj stranačkoj dužnosti.

Prema informacijama iz stranke, politički tajnik SDP-a ponovno dolazi iz Rijeke, a riječ je o saborskom zastupniku Saši Đujiću. U prethodnom mandatu tu je dužnost obnašala Mirela Ahmetović (bila je protukandidatkinja Peđi Grbinu) koja je sada potpredsjednica SDP-a. Dužnost glavnog tajnika SDP-a i dalje će, do lokalnih izbora, obnašati zamjenik gradonačelnice Siska, Marko Krička.

Financijski direktor SDP-a ostaje Igor Cigula, s kojim je stranka jako zadovoljna, posebno jer im je došao nacrt revizijskog izvješća u kojem drugu godinu zaredom stoji pozitivna ocjena za izvješće bez ikakve preporuke. SDP je financije doveo u red još u predsjedničkom mandatu Peđe Grbina, kada je otplaćen dug prema TV Sljemenu, koji im je ostavio još Milan Bandić. Riječ je o presudi Visokoga trgovačkog suda iz 2018., prema kojoj je SDP trebao platiti deset milijuna kuna TV Sljemenu, što je stranku dovelo do ruba bankrota iz kojeg se izvukla nagodbom o obročnoj otplati.

Taj je dug SDP u cijelosti otplatio, a plaćeni su i svi troškovi koje je još Zoran Milanović imao za angažman američkog PR-ovca Alexa Brauna te krediti koje je stranka podizala za parlamentarne izbore 2020. i lokalne izbore 2021. godine. U SDP-u su nam se pohvalili da su im financije vrlo dobre i velike su šanse da se za predstojeće lokalne izbore neće morati kreditno zaduživati.

Informacije o kadrovskoj politici novog vodstva SDP-a uključuju i konačnu odluku da se Gordana Marasa, bivšeg SDP-ova zastupnika i ministra u Vladi Zorana Milanovića, ne vraća u stranku. Naime, Maras se na odbijenicu zagrebačkog SDP-a žalio Predsjedništvu, no većina članova Predsjedništva SDP-a također mu je okrenula palac dolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 14:50