BROJNE REAKCIJE

SDP se toplim riječima oprostio od Freda Matića, javili se Plenković i Milanović: ‘Prijateljčina, drugarčina!‘

Hrvatski europarlametarac Predrag Fred Matić danas je preminuo u 63. godini života

Predrag Fred Matić

 Goran Mehkek/Cropix

Predrag Fred Matić, aktualni zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu umro je u petak u 63-godini u Zagrebu od posljedica bolesti.


Pupovac: Zahvalni smo za suradnju u politikama sjećanja i izmirenja

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izrazio je u petak sućut povodom smrti Predraga Freda Matića, poručujući kako je hrvatska politička scena izgubila čovjeka jedinstvenog političkog profila, a posebnu zahvalnost izrazili su mu za suradnju u politikama sjećanja i izmirenja.

“U ime SDSS-a izražavam iskrenu sućut i duboko žaljenje zbog prerane smrti našeg kolege Freda Matića. Svi zajedno, cijela hrvatska politička scena, izgubili smo čovjeka jedinstvenog političkog profila i doprinosa politikama ljudskih prava, socijalne jednakosti i političkim slobodama u hrvatskim i europskim okvirima", navodi se u sućuti.

Posebno su mu, kaže, zahvalni za suradnju koju su imali u politikama sjećanja i izmirenja.

"Sjećat ćemo ga se s trajnim osjećajima poštovanja", navodi se na kraju sućuti predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.


Milanović: Drugarčina

Predsjednik Zoran Milanović oprostio se od Freda Matića:

Danas nas je napustio europarlamentarac, stranački kolega svojevremeno i prijatelj, prijateljčina, drugarčina – Predrag Fred Matić. Čovjek hrabar, dobar, nepatvoren u skladu s onom Baretovom pjesmom - kako je nazvao i svoju knjigu logorska sjećanja iz Srbije, iz zarobljeništva - „Ja sam samo čovjek, moje ime nije važno. Ovo što pričam, to je moj život, ništa lažno“. I Fred je bio - ništa lažno. Pamtit ću ga kao, ne znam je l‘ se to na hrvatskom tako kaže, kao prijateljčinu, ali prava riječ je drugarčinu.


Plenković reagirao na vijest o smrti Freda Matića

U povodu smrti Predraga Freda Matića, premijer Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji, prijateljima, ratnim suborcima, stranačkim kolegama u SDP-u te kolegama zastupnicima u Europskom parlamentu, istaknuvši dubok trag koji je ostavio u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti.

Više pročitajte OVDJE.


Ministarstvo branitelja izrazilo je sućut povodom smrti Freda Matića

Sa žaljenjem i tugom zaprimili smo vijest o smrti Predraga Freda Matića, hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, zatočenika srpskih koncentracijskih logora, umirovljenog brigadira Hrvatske vojske, bivšeg ministra hrvatskih branitelja, zastupnika u Hrvatskom saboru i u Europskom parlamentu.

U ime svih djelatnika Ministarstva hrvatskih branitelja, potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda obitelji i prijateljima upućujemo izraze iskrene sućuti.


Jandroković izrazio sućut

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je u petak sućut obitelji preminulog Predraga Matića u kojem ističe njegov značajan trag u političkom životu Hrvatske, a osobito u SDP-u istaknuvši se kao saborski zastupnik te hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

S velikom tugom sam primio današnju vijest o preranom odlasku Predraga Matića Freda. Primite izraze iskrene sućuti uime Hrvatskog sabora i u moje osobno ime, kaže se u sućuti te podsjeća na politički put Predraga Matića.

"Predrag Matić Fred tijekom Domovinskog rata bio je vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora. Iskustva iz tog razdoblja koja je iznio u svojoj knjizi ‘Ništa lažno‘ ostat će i vrlo važno svjedočanstvo o svemu što su proživljavali naši branitelji u zatočeništvu. Umirovljeni brigadir Hrvatske vojske, za zasluge u ratu primio je niz najviših državnih odlikovanja i priznanja. Nakon rata godinama je intenzivno bio angažiran na pitanjima vezanim za braniteljsku populaciju, uključujući i kao savjetnik potpredsjednice Vlade i posebni savjetnik predsjednika Republike za pitanja branitelja, te kroz mandat ministra hrvatskih branitelja", navodi se u sućuti predsjednika Sabora.

Posebno je značajan trag ostavio u političkom životu, a osobito u Socijaldemokratskoj partiji, istaknuvši se kao saborski zastupnik te hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, stoji u sućuti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.


Jadranka Kosor: Puno smo se smijali...

Na X-u se oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Obitelji Freda Matića upućujem duboku, iskrenu sućut. Freda sam poštovala, jedno vrijeme bio mi je i savjetnik u Ministrstvu hrvatskih branitelja. Puno smo se smijali, bio je jedan od najduhovitijih ljudi koje sam upoznala. Snivaj mirno ratniče.


Kolinda Grabar-Kitarović: Neka mu je laka zemlja za koju se borio!

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je napisala:

Predrag Fred Matić, 1962-2024. Počivao u miru Božjem i neka mu je laka hrvatska zemlja za koju se borio!


Možemo!: Puno smo naučili od Freda

Od Freda Matića oprostili su se i iz političke platforme Možemo!.

U šoku smo i tuzi zbog vijesti da je preminuo naš cijenjeni i dragi kolega Fred Matić. Izražavamo iskrenu sućut njegovoj obitelji i najbližima kao i svim kolegama i kolegicama u SDP-u.

Fred je bio ona vrsta političara koji je svojim radom svjedočio da nisu svi političari isti. Bio je hrabar i uvijek spreman napraviti prvi korak kada mnogi za taj korak nisu bili spremni. Uz hrabrost krasila ga je toplina i empatija. Puno smo naučili od Freda - od toga kako se voli svoja zemlja, kako se za nju bori i u ratu i u miru, uvijek bez mržnje i bez straha. Pamtit ćemo i njegovu veliku borbu za ženska prava u Europskom parlamentu. Ovo je veliki gubitak.

Zbogom i hvala ti suborče!


SDP: Srce ovog istinskog domoljuba, borca za prava žena, kucalo je za poštenu i pravednu Hrvatsku

Stižu prve reakcije na tužnu vijest o smrti Predraga Freda Matića, europskog parlamentarca, bivšeg saborskog zastupnika i ministra branitelja te višestruko odlikovanog hrvatskog branitelja.

Na Facebooku se oglasila Matićeva stranka SDP.

"S dubokom tugom opraštamo se od našeg Predraga Freda Matića, zastupnika u Europskom parlamentu, odlikovanog dragovoljca Domovinskog rata, hrvatskog ratnog vojnog invalida i umirovljenog brigadira HV-a.

Srce ovog istinskog domoljuba, borca za prava žena, kucalo je za poštenu i pravednu Hrvatsku. Njegova politička ostavština očitovat će se u uljuđenom društvu dijaloga i razumijevanja.

Uvijek britak na jeziku, iskren, hrabar, direktan, pošten i beskrajno duhovit, Fred je znao čuti druge, ali i gurati svoje.

I u tome je čar politike, demokracije i civiliziranog društva. Ono što je mnogima samo prazno slovo na papiru, naš Fred je provodio u djelo.

S njim ništa nije bilo lažno, pa tako ni ideja da zajedno možemo do boljeg društva. Nastavit ćemo našu zajedničku borbu, jer Fred će uvijek biti s nama i uz nas.

Naš prijatelj. Naš kolega. Naš ratni heroj.

Hvala ti na svemu!", stoji u priopćenju SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:19