POSLOVNI RAT

Šef lokala Pajdaš: 'Macchi je moje gablece nudio gostima kao svoje specijalitete i nije platio, dok ga nisam ispljuskao'

ZAGREB - Otkako je Jutarnji objavio priču oko dugova u gastro-grofovskom resortu Bežanec, glavni protagonisti i suparnici, vlasnik Siniša Križanec i reality kuhar Stephan Macchi nastavljaju međusobni rat u koji su upetljali i susjede iz tog zagorskog sela. U priču se uključio i Dragutin Bračun, vlasnik gostionice Pajdaš pored dvorca, koji kaže:

Slavni kuhar Macchi pobjegao iz Bežanca i ostavio dugove, Križanca optužuje za prevaru

Malo soli i papra

- Stephan je imao pet zaposlenih kuhara u dvorcu, ali oni nisu kuhali, nego su kod nas svaki dan za ručak i večeru naručivali gablece. U par mjeseci naručio je preko 700 porcija i tražio je čak catering, a na kraju nam ništa nije htio platiti jer je rekao da je naša hrana odvratna. Jako je napuhana i arogantna osoba, a moje osoblje je ponižavao kao da su niža rasa. Nije mi preostalo ništa drugo nego da taj bezobrazluk riješim muški - nakon što sam ga pošteno ispljuskao, platio mi je 15.600 kn - kaže još uvijek ljutit gostioničar Bračun.

- Ne samo da je naručivao gablece, nego ih je preprodavao gostima kao specijalitet kuće, s tim da ih je dodatno posolio, zabiberio ili umiješao vrhnje što je na kraju bilo nejestivo. I onda se bunio kad su se ljudi žalili. Ma kakav je to kuhar koji na jelovniku ima samo ova jela: juhu od buče, juhu šefa kuhinje, pastrvu sa špekom po domaći, špek s pastrvom na francuski ili specijalitet šefa kuhinje što su zapravo bili gableci od Pajdaša - grah s kobasicom, kotleti na žaru, kotlovina ili ričet s kobasicom?

- Radnici su se bunili da su gableci bili nejestivi. I Pajdaš nam ih je preskupo računao, ali ipak smo ih platili - brani se Macchi.

Kuhao vojnicima

Kaže kako je izdao četiri kuharice, obogatio hrvatsku gastronomsku ponudu, naučio ljude kuhati i da se sada mora braniti od Križanca i suseljana koji mu upropaštavaju život.

- Nije Macchi nikakav slavni kuhar koji je iz Francuske nama Hrvatima došao prosvijetliti pamet. Jednom kad se zapio, otkrio nam je kako je ovdje došao kao vojni kuhar UNPROFOR-a.

Raštimani kreveti

- Sve su to gluposti, sram ga bilo. Istina je da sam umjesto da gubim vrijeme u vojsci, napravio dobro djelo i otišao u Bosnu voziti humanitarnu pomoć. Do tada sam već bio školovani kuhar, a kuhao sam samo za prijatelje i kolege iz mog bataljuna - uzvraća Stephan i opisuje s čime se sve susretao u dvorcu.

Prije nego su im dolazili gosti, kaže, Križanec je upadao u sobe i razvaljivao ih. Prevrtao je krevete, razbacivao namještaj...

- Eto, takav pritisak je na nas radio, to je bio pakao. Moja firma sada ide u stečaj, ja sam bez kune, nemam ničega, Križanec nas je sve upropastio... Miševi su pojeli madrace pa smo morali kupiti nove. Popravili smo krevete jer su bili raštimani i škripali su od gostiju kojima je Bežance služio za nešto drugo - na kraju se rasplakao Macchi.

- Pa naravno da su ljudi vodili ljubav u našim sobama kad je to najromantičniji hotel u Hrvatskoj, ali daleko od toga da je dvorac bio kupleraj. Sad idem u rat bez milosti, tužit ću ga - razbjesnio se Križanec.









Križanec: Ljutiti konobar popio je više od 50 butelja

Konobar Kiki kojeg je doveo s nekog kruzera da radi u Bežancu popio mi je preko 50 boca vrhunskih skupocjenih vina u podrumu jer ga Stephan nije plaćao pa se čovjek oblokavao na njegov račun. Svaki dan je ‘mrknuo’ barem dvije butelje dok ga nismo otkrili. A da vam ne govorim kako je raspisao natječaj za čistačicu i onda je od nje kao uvjet postavio da govori tri strana jezika i da radi kao pomoćna konobarica u drugoj smjeni, kaže Križanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2024 09:57