ZGROŽEN JE

Šef vatrogasaca za Jutarnji o sve češćoj praksi gostiju na Jadranu: ‘Ne radite to! Tako možete srušiti kanader i izazvati tragediju‘

U Hrvatskoj je registrirao 3000 dronova i 6000 pilota, a pitanje je koliko ih se ovako rekreira na crno - za njih su kazne između 660 i 3300 eura

Arhivska fotografija

 Jure Mišković/Cropix

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zgrožen je najnovijim incidentom na Hvaru, kada je znatiželjnik podigao dron kako bi snimio požarište, te time direktno ugrozio kanader koji je na brdu Poljun gasio vatru.

- Zabranjeno je letjeti dronom jer se tako direktno ugrožava kanader i njegova pilota. Naši piloti nam odmah signaliziraju kada ih uoče, mi alarmiramo policiju, i po tko zna koji put upozoravamo građane da to ne rade - rekao nam je zapovjednik Tucaković.

I on misli da građane na ovakve akcije tjera znatiželja te da iz zraka žele zabilježiti dobre prizore požara, ali da pritom moraju voditi računa da takav njihov manevar može lako dovesti do tragedije i može biti kobna za život ljudi koji gase vatru iz zraka, ali i na zemlji, jer dron može lako oboriti kanader.

Problem je to s kojim se vatrogasci muče godinama, otkako su dronovi postali "in".

- Očito ćemo morati pažnju posvetiti i stranim državljanima koji možda nemaju informacija koliko je to opasno i kod nas strogo zabranjeno - naglašava Tucaković.

Podsjetimo, u ovom slučaju je zabranjeno i dizanje drona ali i fotografiranje iz zraka. U Hrvatskoj je registrirao 3000 dronova i 6000 pilota, a pitanje je koliko ih se ovako rekreira na crno. Kazne za njih su između 660 i 3300 eura, a takvu može očekivati i "pilot" uhićen jučer na Hvaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 14:25