MINISTAR OPET BRILJIRAO

Šipićeva jadikovka pred novinarima: ‘Prolazimo porođajne muke... Moja četiri savjetnika? To nisu uhljebi‘

Istaknuo je da ga nitko neće uhvatiti u stupicu da najavi konkretne mjere koje kasnije ne može provesti. Predstavit će ih drugi put

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić

 Josip Bandic/Cropix

Ministarstvo demografije je kao dijete koje se tek rodilo. Ministarstvo je dijete koje se treba razviti. Mi to dijete pokušavamo staviti na noge. Ne možemo mi dati djetetu da odmah uzme štrucu kruha i namaže paštetu i, evo ga, spremno je za školu. Ne može! Dijete mora prohodati, dijete mora naučiti abecedu, dijete mora naučiti osnovno ponašanje i kulturu kojima ga uče roditelji i društvo, pa onda može prohodati.

Ovako je ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić ustanovu kojoj je na čelu predstavio na svojoj prvoj konferenciji za medije koju je, ukratko, sazvao da bi najavio novu konferenciju na kojoj će, tvrdi, predstaviti i konkretne mjere za revitalizaciju Hrvatske.

Pri tom se u više navrata požalio da je Ministarstvo smješteno u neadekvatne "urede i urediće" te da "njegovi ljudi" rade u nemogućim uvjetima u kojima im vjerojatno trebaju "potrebna pomagala da ne pokisnu".

Pa nije baš novorođenče...

- Ministarstvo prolazi porođajne muke - potužio se ministar očito smetnuvši s uma da je u Vladi aktualnog premijera Andreja Plenkovića već "rođeno" Ministarstvo demografije, koje je funkcioniralo cijeli prvi Plenkovićev mandat, a kojem je na čelu trebao biti upravo Šipićev prvi savjetnik dr. Stjepan Šterc.

No dr. Šterc, kako je sam kasnije ispričao, nije mogao prihvatiti mjesto ministra jer zbog financijskih dubioza u kojima se našao nije htio ispuniti dužnosničku imovinsku karticu (na kraju je Fina nad njim pokrenula i postupak osobnog bankrota). Stoga je tada neočekivano ministrica postala Nada Murganić, koja je prvotno trebala biti Štercova državna tajnica za socijalnu skrb.

image

Ministar Šipić s posebnim savjetnicima: poduzetnik Zdenko Štriga te demografi dr. Tado Jurić, dr. Dražen Živić i dr. Stjepan Šterc

Josip Bandic/Cropix

U drugom mandatu Plenković je odlučio rasformirati Ministarstvo demografije, u čijem su djelokrugu i imenu bili i obitelj i socijalna skrb, pa je Uprava za demografiju postala Državni ured za demografiju. Taj je Ured protekle četiri godine razmjerno uspješno vodila liječnica subspecijalistica za humanu reprodukciju dr. Željka Josić, u čijem je mandatu konačno donesena demografska strategija.

Dr. Josić je ostala raditi u Ministarstvu kao Šipićeva državna tajnica, no Šipić ju nije doveo da govori na tiskovnoj konferenciji. Umjesto nje, doveo je svoja četiri posebna savjetnika - dr. Šterca, demografe dr. Dražena Živića iz vukovarske podružnice Instituta Ivo Pilar i dr. Tadu Jurića s Katoličkog sveučilišta te poduzetnika koji 52 godine živi u Njemačkoj Zdenka Štrigu.

Podsjetimo, Šipić je jedini ministar u Vladi koji je imenovao čak četiri posebna savjetnika, s honorarom od 1100 eura mjesečno, no istaknuo je da njihov angažman nije nikakvo uhljebljivanje, nego traženje pomoći "u ovom ključnom pitanju za opstanak domovine na pravom mjestu, od struke".

Neće se uhvatiti u stupicu

Istaknuo je da ga nitko neće uhvatiti u stupicu da najavi konkretne mjere koje kasnije ne može provesti. Predstavit će ih tek kad bude siguran, najavio je. Posebno se osvrnuo na važnost povratka Hrvata i njihovih potomaka iz dijaspore - o tome puno zna i iz prve ruke jer su mu tri brata u Njemačkoj. Dvojica će se ubrzo vratiti, tvrdi, jer ni u Njemačkoj više nije sve med i mlijeko, "što nama ide na ruku".

- Važno je da se Hrvati povratnici ovdje ne tretiraju kao stranci. Mi nismo protiv stranaca, dapače, ali kako je rekao jedan europski političar - poljski predsjednik, na TikToku, ako se ne varam - ova zemlja ima svoju kulturu, povijest, običaje i tradiciju. Trebaju poštovati ovu zemlju kao što moja braća poštuju Njemačku - poručio je Šipić.

Poticaj za boškarina 795 eura, a za dijete 309. Pa tko će jesti taj dobar steak?

Moj kolega, ministar poljoprivrede Josip Dabro, ima kojekakve poticaje - ja ih podržavam jer i poljoprivrednici imaju djecu na selu. Ali pogledajte ovo, ovaj papir što ga uvijek nosim sa sobom. Dajem vam ovo na razmišljanje. Za govedo boškarin dajemo 795 eura poticaja. Za konja posavca isto toliko, a za magare, ili, kako mi kažemo, pule, 311 eura godišnje. Ali tko će čuvati to magare i jesti dobar steak od ovih životinja koje potičemo? Poticaj i nagrada majci za rođenje djeteta iznosi 309 eura, mi predlažemo 100-postotno povećanje - najavio je Šipić, napomenuvši da taj prijedlog još nije prihvaćen na Vladi. Istaknuo je kako se razmišlja i o univerzalnom dječjem doplatku. Nije ni spomenuo povećanje naknada za bolovanje tijekom bolesti djeteta, koje su sada 16,5 posto niže od zajamčenog minimalca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 17:59