DOSTUPNI SVUGDJE

Širi se zabrinjavajući trend među srednjoškolcima u Hrvatskoj: ‘Kupuju ih bez problema. Mnogi su već ovisni...‘

"Ti proizvodu su njima privlačni, izgledaju kao suvremeni gadgeti", kaže Marija Kušan Jukić, voditeljice Službe za mentalno zdravlje NZJZ-a Dr. A. Štampar

Ilustracija

 Jaap Arriens/Nurphoto Via Afp

Izmjenama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koje su u javnoj raspravi do 24. rujna, zabranili bi se grijani duhanski proizvodi u zatvorenom kao i prodaja nikotinskih vrećica maloljetnicima. Mlađima od 18 godina zabranjeno je prodavati cigarete, električne cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje, kao i nikotinske proizvode među kojima se nalaze i nikotinske vrećice, popularne među mladima.

Zagrepčanin Tomica Mandić pušio je 46 godina, a sada se liječi od kronične bolesti pluća. Kaže da može vratiti vrijeme cigaretu nikad ne bi zapalio, prenosi RTL Danas.

"Pušio sam godinama i nije mi zadavalo probleme, pa sam bio muški pametan i rekao neće meni ništa. Rekao sam sam sebi onda ma zar ćeš sve gušte koje imaš zamijeniti jednim guštom, to je stvarno glupo i onda sam rekao ne", kaže Mandić.

U Klinici za plućne bolesti Jordanovac puno je takvih pacijenata.

"Kod pacijenata koji dođu kod nas s malignim bolestima, KOPB-om, najčešći uzročnik jest pušenje. Da se bilo kome od nas ponudi na cesti hoćemo li uzeti živu, svi bismo rekli da nećemo, a računa se da pušač koji svaki dan popuši 20 pa do čak 50 cigareta u svakom dimu udahne još malo žive, teških metala, još malo polonija", objašnjava Anamarija Štajduhar, pulmologinja Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

Grijani duhanski proizvodi neće se smjeti pušiti u zatvorenim prostorima u kojima su zabranjene i klasične cigarete. Novost je i da će ministar imati ovlasti zabraniti na 12 mjeseci i druge nove proizvode koji sada nisu obuhvaćeni zakonom.

Nikotinske vrećice, snus, vejpanje sve su popularniji među djecom i mladima. 44 % hrvatskih učenika je barem jednom koristilo e -cigaretu.

"Naši učenici kada dođu u srednju školu na neki način već su ovisnici, već su isprobali sve to u osnovnoj školi. Maloljetnici kupuju duhanske proizvode bez ikakvog problema, nema kontrole i ja sam rijetko vidjela da prodavačice pitaju za osobnu iskaznicu", kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, a prenosi RTL Danas.

Da su takvi proizvodi lako dostupni potvrđuju i učenici koji su cigaretama, raznim šarenim i mirisnim pušilicama rekli ne.

"Čudno mi je koliko toga je prisutno, u svakom tobacco shopu možeš naći te vejpove i ono što se stavlja. Ima toliko puno toga da gotovo svaki tjedan profesori govore da je netko pušio", rekao je za RTL Danas Petar Pećin, učenik osnovne škole.

"Ima nekih mjesta na kojima se traži osobna, ali znam da mnogi znaju pitati punoljetne prijatelje baš zato da odu kupiti", tvrdi srednjoškolka Ika Jančiković.

Liječnici upozoravaju da mladi počinju pušiti iz radoznalosti ali i prihvaćanja u društvu. Slažu se, strože kontrole i ograničenja itekako su potrebna.

"Ti proizvodu su njima privlačni, izgledaju kao suvremeni gadgeti, u bojama su i cijela ta filozofija da su manje štetni i da će pomoći smanjiti pušenje ne stoji, oni su namijenjeni djeci i mladima. Kad s mladima razgovarate sve o tome znaju, oni istražuju i iz jedne ovisnosti lako prelaze u drugu ovisnost.", kaže Marija Kušan Jukić, voditeljice Službe za mentalno zdravlje NZJZ-a Dr. A. Štampar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:51