SVE IH JE VIŠE

Situacija na istarskoj plaži postala neodrživa, a za sve su krive društvene mreže: ‘Pa to je zaštićeno!‘

Plivači zbog kajaka gotovo uopće ne mogu u špilju, nitko ne nadgleda situaciju

Vrlo visoke temeperature napunile su plaže oko Pule

 Goran Sebelic/Cropix

Najezda kajaka, izletničkih brodova, plivača i skakača na definitivno najpopularnijoj pulskoj plaži sa zaštićenom špiljom - Galebove stijene ili Golubove stijene (La grotta dei colombi) - postala je ove sezone neizdrživa. Baš zbog toga Lučka kapetanija Pula izdala je naredbu Gradu Puli da na toj plaži postavi zaštitne brane kako bi se barem zaštitili kupači koji su na plaži, no ona još nije ograđena plutačama.

No, to zasigurno neće riješiti problem na Galebovim stijenama koji je vidljiviji iz godine u godinu. Naime, ova je plaža na samoj granici s Muzilom posebno interesantna od kada su se pojavile društvene mreže. One su učinile svoje na popularnosti jedne od najljepših istarskih plaža, posebno zbog morske pećine koja uvijek intrigira kupače, a od prije par godina i kajakaše i supaše. Do te mjere da je ove godine situacija neizdrživa.

image

Galebove stijene

Ivana Nobilo/cropix/Cropix

Kupači gotovo uopće ne mogu tijekom dana u špilju, a da se ne sudare s izletničkim kajacima, zbog njihova nevjerojatnog broja. Redovito sa svojim vodičima čekaju u redu za ulazak u ovaj predivni prirodni fenomen koji je pod paskom Nature Histrice jer su špilje zaštićene. Taj će "cirkus" trajati sigurno još desetak dana. No, kako najavljuje ravnateljica županijske ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni, pod čijom su ingerencijom špilje kao zaštićeni prirodni fenomeni, iduće godine to neće biti moguće.

- Riječ je o polupotopljenoj špilji koja je zaštićena, a ispred nje je pomorsko dobro o kojem se brine Grad Pula. Problem je u tome što je ova špilja jako popularna i pod velikim je pritiskom kajaka kojih svake godine ima sve više i više. Osim toga ovdje je i niz divljih sidrišta, gdje dolaze izletnički brodovi iz Fažane i Pule s kupačima te je pritisak na špilju i s te strane prevelik. Zbog svega bi bilo najbolje da se zatvori špilja za sve osim za kupače, no to nismo htjeli napraviti ove sezone. Ovako velik pritisak završit će za 10-ak dana. No, već smo sada najavili koncesionarima koji imaju kajake da će iduće godine situacija biti drukčija - ističe Buttignoni. Dodaje da će u suradnji s Lučkom kapetanijom Pula i Gradom Pula iduće godine uvesti red na ovoj poziciji gdje je doslovce nekad opasno plivati, a da ne govorimo o očuvanju ovog prirodnog fenomena. Na koji će se način regulirati obilazak špilje, dogovorit će se kada završi sezona.

image

Galebove stijene

Ivana Nobilo/cropix/Cropix

- Kajacima se neminovno uništavaju stijene kada se ulazi u pećinu, a osim toga neki su organizatori tih izleta postavili u špilju rasvjetu. Više puta smo ju skidali jer se po stijenama stvaraju alge i remeti se stanište. Nekad je u tu špilju dolazila i sredozemna medvjedica jer je imala svoj mir, jer je na kraju špilje mala plaža. No, sada to u sezoni nije moguće - ističe Buttignoni.

image

Vrlo visoke temeperature napunile su plaže oko Pule

Goran Sebelic/Cropix

Dodaje i da zbog velike popularnosti izleta svake godine ima sve više kajaka čija je polazišna točka u obližnjoj uvali Valovine pokraj ski lifta. Mnogi organizatori izleta ovdje za vrijeme odlaska na izlet i po nekoliko sati kajacima okupiraju plažu iako nemaju koncesijsko odobrenje, a neki drže kajake u moru u obliku grozdova. Inače, na ovoj plaži postoje samo dva koncesionara za držanje kajaka.

Ostali dolaze kombijima i na parkiralište ispred kampa Stoja iskrcavaju toliko popularna plovila i odlaze na izlete. To, ističe Buttignoni, prema mišljenju resornog Ministarstva pomorstva nije protuzakonito, no problem je što se za vrijeme tura ti kajaci na nekoliko sati zadržavaju na plaži i zauzimaju prostor. Mnoge su ove godine kaznili i pulski pomorski redari. No, kazne su jako male - 50 eura za fizičke osobe i 660 eura za pravne osobe. S druge strane, cijena ovakvih izleta je od 40 do 50 eura po osobi, ali zbog velike ponude i ona pada. Dnevno desetak izletničkih agencija radi i po nekoliko tura.

image

Vrlo visoke temeperature napunile su plaže oko Pule

Goran Sebelic/Cropix

- Najveći problem jest to što većina kajakaša ne plaća koncesiju Gradu Puli, nego samo dolaze i iskrcaju 50 kajaka u more. To je u posljednjih nekoliko godina postao jako unosan posao. Isto tako, porezna ih teško može uhvatiti jer su ‘leteći‘. Sve je to na rubu sive zone - zaključuje Buttignoni.

image

Silvia Buttignoni, mag.biol., ravnateljica Natura Histrice

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 14:16