PRENOSIO PREKO FB-A

Sjećate li se tipa iz Karlovca koji se snimao dok daskom prebija konja? Evo kakvu mu je ‘kaznu‘ odrezao hrvatski sud...

Snimku na kojoj divljački batina jadnog pastuha zavezanog lancem, vlasnik Mile Ivanišević prenosio je uživo preko Facebooka
 /Screenshot Facebook

Jedan od najjezivijih slučajeva zlostavljanja životinja koji je zabilježen snimkom te je mučenje konja Jadrana, u štali, u karlovačkom predgrađu Orlovac, vlasnik prenosio uživo preko Facebooka, dobio je sudski epilog. Vlasnik konja Mile Ivanišević osuđen je na šest mjeseci zatvora, međutim, on nije u zatvoru, gdje bi sada trebao biti. Od županijskog suda u Karlovcu zatražio je, i dobio, odgodu odsluženja kazne od dva mjeseca te se u zatvor mora javiti 15. prosinca. Razlozi su logični, ali u ovom kontekstu i prilično bizarni - zlostavljač s obitelji drži 31 konja te zbog "brige i odgovornosti" životinjama mora osigurati hranu i kobilama njegu prilikom ždrijebljenja.

Snimak zlostavljanja objavio je KAportal, a nakon objave poslali su ga karlovačkoj policiji, koja je, s veterinarskom inspekcijom, odmah izašla na teren. Na uznemirujućem videu, koji traje minutu i 12 sekundi, vide se dvije osobe kako batinom mučki tuku konja. Životinja je vezana lancem i ne može im uteći. Veći dio vremena konja po stražnjem dijelu tijela tuče mlađa muška osoba. Drugi muškarac koji je snimao, u više navrata je rekao: "Dobro je, nemoj ga više!". U jednom trenutku konj se ritnuo, te tada isti muškarac govori: "Sada ga udari", što on i čini te ga udara još mahnitije. Te scene izazvale su oduševljenje kod dijela njihovih prijatelja i pratitelja, koji su mučenje pozdravljali emotikonima smijeha i bešćutnim komentarima poput: "Ovaj nikad nije vozio, izgleda", "Nikad taj voziti neće". Prijavom policiji reagirali su i "Prijatelji životinja", koji su naveli da batinanje ovog konja nije izuzetak, već da vlasnik to radi i drugim životinjama, te je to njegova ustaljena praksa. Iz drugih njegovih objavljenih snimaka zaključili su da konje koristi za težak fizički rad u šumi i izvlačenje drva.

Nakon policijske i veterinarske intervencije dan kasnije, trogodišnji pastuh vranac pasmine hrvatski hladnokrvnjak, izuzet je vlasniku, te je bio smještan u sklonište za životinje, a dvije osobe su uhićene te im je određen istražni zatvor, iz kojega su pušteni 6. studenoga prošle godine, te će im to vrijeme biti uračunato u ukupnu kaznu zatvora. Presuda Općinskog suda od šest mjeseci zatvora postala je pravomoćna, kao i rješenje o izdržavanju kazne te se osuđenik Mile Ivanišević trebao javiti u zatvor u Karlovcu 15. listopada. No, prije toga je preko odvjetnika Županijskom sudu, odnosno predsjedniku suda i sucu izvršenja Anti Ujeviću, poslao zamolbu za odgodom.

- U molbi se navodi kako osuđenik i njegova obitelj uzgajaju 31 konja, pasmine hrvatski hladnokrvnjak, a uzgajaju ih radi rasploda i prodaje. U navedenom razdoblju nužno je vratiti konje u štale i osigurati im odgovarajuću hranu i veterinarsku skrb. Uz to, nužno je konjima osigurati odgovarajuću prehranu, kupiti kukuruz i drugo, jer je berba upravo u tijeku. Kako od navedenih konja dio otpada i na rasplodne kobile, u narednom razdoblju neke se od njih trebaju i ždrijebiti, tako da je i za to potrebna odgovornost i briga osuđenika. Zbog svih tih razloga traži se odgoda nastupa na vrijeme od dva mjeseca - piše u zamolbi zlostavljač.

Sud je zaključio da je njegova molba osnovana. Citirajući zakon, navodi se kako je određeno da se odgoda može odobriti zbog obveze osuđenika u dovršetku započetog posla, zbog čijeg bi neobavljanja nastala znatna materijalna šteta. Osuđenik je, uz molbu, "dostavio i ispis kopitara po vlasniku iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, a prema tom ispisu potvrđuje se kako osuđenikova obitelj ima u vlasništvu ukupno 31 konja, uglavnom pasmine hrvatskog hladnokrvnjaka".

- S obzirom na broj konja, kao i činjenicu da se u narednom razdoblju konji s vanjske ispaše moraju vratiti štale, nužno im je u tom vremenu osigurati odgovarajuću prehranu, a uz to, nužna je osuđenikova nazočnost pri ždrijebljenju kobila, te je udovoljeno molbi osuđenika da mu se odgodi izvršenje zatvorske kazne na vrijeme od dva mjeseca po navedenoj osnovi - zaključio je sud.

Neosnovanim je ocijenio argumente za odgodu "po osnovi dovršetka neodgodivih sezonskih radova", no to nije imalo nikakav utjecaj na konačnu odluku da mu se omogući odgoda odsluženja kazne, te će se Ivanišević morati javiti u zatvor 15. prosinca, gdje bi trebao odslužiti još četiri mjeseca i sedam dana, koliko mu je preostalo, računajući vrijeme provedeno u istražnom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. listopad 2024 06:47