BJELOVAR

Sjedio je u klupi i trpio udarce. Cijeli razred se smijao

Mirnog osnovca sustavno su tukli dječaci, a još više djevojčice, te su zlostavljanje snimali mobitelom

BJELOVAR - Miran i povučen osnovac Ivan B. (13) sjeo je u klupu. Kolege iz razreda okupili su se oko njega. Jedan je upalio kameru na mobitelu. Drugi su ga počeli zadirkivati i udarati po glavi. Ubrzo se na njega okomio cijeli razred. Svi su se izmjenjivali. Prednjačile su djevojčice. Učionicom se orio smijeh. Ivan je sjedio u klupi pognute glave i sve istrpio. Samo je jednom vrisnuo.

Tako izgleda zastrašujuća snimka koja je jučer objavljena na internetu, prvo na YouTube video servisu, a onda i na socijalnoj mreži Facebook.

Žele da ode iz škole

Osnovana je i grupa mrzitelja Ivana B., a njezini članovi žele da on ode iz škole. Dječak, navodno, sustavno maltretiranje trpi dulje vrijeme. Dosad se nikome nije žalio, tvrde u školi. Inače, škola je nositeljica UNICEF-ova programa “Stop nasilju među djecom”.

“Vi ne morate ići s njim u razred i ne znate kako je glup i retardiran”, napisala je na Facebooku djevojka koja je osnovala grupu protiv zlostavljanog dječaka. Druga djevojčica komentira kako joj je jako zabavno bilo kada su mu nekidan pljunuli u kapu.

No, drugi su učenici stali na stranu malog Ivana, a u školi je odlučeno da organizatori terora budu kažnjeni. Ukoreno je ukupno šest nasilnika. On je premješten u drugi razred, gdje su ga dočekali kao ravnopravnog kolegu. U vrijeme napada na Ivana u razredu nije bilo učiteljice pa se pretpostavlja da je snimka napravljena za vrijeme školskog odmora.

Premješten u drugi razred

Ravnatelj II. bjelovarske osnovne škole Mirko Zeman, slučajno ili ne, baš je danas odrađivao svoj zadnji dan prije umirovljenja kada su novinari počeli zvati i raspitivati se o snimkama. Zemanove kolegice kažu da su mu kolači koje je donio za slavlje zapeli u grlu.

- Učenika smo odmah preselili u drugi razred. Zvali su nas i iz inspekcije i dat ćemo im sve podatke koji ih zanimaju. Kompletno izvješće. Slučaj nismo prijavili policiji - rekao je Zeman. No, u policiji najavljuju kako će i oni zatražiti izvješće i onda odlučiti hoće li nekoga prijaviti Općinskom državnom odvjetništvu.

Zlostavljani učenik inače se prije dvije i pol godine doselio iz Vukovara s obitelji. U školi ga nikad nisu prihvatili. Bio je povučen i tih i dosad nije sudjelovao u incidentima. I njegova je starija sestra prolazila kroz slično maltretiranje.

- Svi smo u ogromnom šoku. Ovo je strašno - kroz suze je rekla jedna od računovotkinja II. osnovne škole. Dodala je da 15 godina radi u školskom sustavu, ali da nikad nije naišla na ovakvo ponašanje djece.

- Užasnulo me što su od dječaka puno gore bile djevojke. Cijeli dan zovu novinari, inspekcija, roditelji. A još je i proslava umirovljenja ravnatelja. Potpuni kaos - rekla je računovotkinja prije nego što su ju kolegice upozorile da više ništa ne govori preko telefona.

Stiže krizni tim

U Ministarstvu obrazovanja su potvrdili da su od ravnatelja škole na odlasku zatražili kompletno izvješće i najavili osnivanje kriznog tima koji će u Bjelovar poslati u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:37