POSLJEDICE NAPADA

Skandal na Rebru, sve su dva tjedna zataškavali: ‘Nemamo planove, pacijenti su preplašeni i zbunjeni‘

U KBC-u Rebro napokon su priznali da im nije radio niti jedan od pet linearnih akceleratora, a onda su "crkle" i klime na pedijatriji

KBC Zagreb, Vili Beroš

 Cropix/

Nakon puna dva tjedna tišine, iz KBC-a Zagreb tek danas su se oglasili o problemima koji su nastali zbog nezapamćenog hakerskog napada na neku od hrvatskih bolnica.

Naime, mediji danima izvještavaju o nemogućnosti zračenja onkoloških pacijenata zbog izgubljenih nalaza i protokola liječenja, a iz bolnice niti riječi o tome koliko pacijenata kasni s liječenjem. Ni bolnica niti Ministarstvo zdravstva nisu obavijestili javnost da su nestali podaci pacijenata, zbog čega dio onkoloških bolesnika nije mogao na terapije zračenjem i morali su čekati.

Zašto su šutjeli?

- U bolnici je zbilja problematično i najveći problem je s onkološkim pacijentima i zračenjem. Nemamo planove zračenja i samim time nije moguće liječiti pacijente - kaže nam jedan liječnik s Rebra i dodaje da mu nije jasno zašto su sve ove dane šutjeli.

- Činjenica je da nitko nije kriv za napad hakera, pa upali su i u Pentagon. No, sada se stvorila slika da nešto taje. Jednostavno su trebali komunicirati s javnošću - zaključuje.

Drugi liječnik navodi da neće pustiti da se nekome naruši zdravlje ili da se umanje šanse za liječenje.

- Teško je nama liječnicima, pacijentima još teže jer su zbunjeni i preplašeni, ali zbilja se radi na potpunom rješenju - kaže onkolog.

Iz KBC-a su tek danas naveli što se događalo u protekla dva tjedna. Tako kažu da na sam dan kibernetičkog napada na KBC Zagreb niti jedan od pet linearnih akceleratora nije radio. Već idući dan, 28. lipnja, nakon sigurnosnih provjera, s radom su počela dva uređaja.

"Preostala tri su izvan funkcije zbog neophodne sigurnosne provjere bila do 10. 7. 2024. oko 13 sati. Sve vrijeme hitna palijativna zračenja uredno su provedena na dva funkcionalna uređaja, uz produljenje radnog vremena djelatnika do 23.30", stoji u priopćenju KBC-a Zagreb. Nadalje navode da su bolesnicima koji su bili u tijeku zračenja, kao i za one koji su bili pripremljeni za početak zračenja, bili prisiljeni izraditi nove planove zračenja, s čime su počeli 10. 7. nakon 13 sati. Tek u četvrtak zračeno je prvih deset bolesnika.

- Kako u periodu onesposobljenosti za rad čak tri od ukupno pet linearnih akceleratora nismo znali do kada će trajati navedeno stanje, nismo mogli dodatno preuzimati nove bolesnike za planiranje zračenja - naveli su s Rebra.

U idućim danima, tvrde, uz značajne napore svih djelatnika Zavoda za planiranje i provođenje radioterapije (rad u tri smjene i vikendom) normalizirat će rad u najkraćem mogućem roku, uz održanje kvalitete rada kao prije napada.

"Nakon jučerašnjeg starta sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Oncor, danas se počelo sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Varian Halcyon. Danas popodne počinje zračenje bolesnika za koje je napravljen plan zračenja", napisali su za kraj priopćenja.

Pitali smo i zašto podatke nemaju pohranjene na drugim serverima, pa i u papirnatom obliku, a iz bolnice nam neslužbeno govore: "Imamo, ali više se ne zna gdje je tko što spremao, pa traje dok se pronađu podaci."

Svjesni su, kaže sugovornik, da je greška što nisu konstantno obavještavali javnost.

No, u bolnici, kao da ovo nije dovoljan problem, ne rade ni klima-uređaji, i to konkretno na najvrelijem četvrtom katu.

Zanimljivo je i da se o slučaju nisu oglašavali ni iz Ministarstva zdravstva, a na upit što su poduzeli, odgovorili su nam: "Zatražili smo očitovanje KBC-a Zagreb, a oni su najavili pustiti priopćenje".

Žale se mali pacijenti

Ondje se nalaze i mali pacijenti, a vrućina je nepodnošljiva. Žale se pacijenti, ali teško je i zaposlenima.No, i u ovom slučaju su iz bolnice reagirali tek nakon pritiska medija.

- Zbog preopterećenja središnjeg sustava rashlada KBC-a Zagreb došlo je do kvara na cirkulacijskoj crpki koja opskrbljuje 4. kat glavne zgrade, gdje se nalazi Klinika za pedijatriju. HEP Toplinarstvo koje je zaduženo za održavanje sustava detektiralo je kvar koji će biti uklonjen u najkraćem mogućem roku. U međuvremenu je na Klinici postavljeno pet prijenosnih klima-uređaja, a tijekom dana bit će još pet. Svjesni neugode za bolesnike i osoblje, i dalje činimo sve što možemo - poručili su iz KBC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 13:45