JEDINSTVEN SLUČAJ

Škola na hrvatskom otoku otvorila vrata nakon 50 godina: U prvi razred krenuo je jedan učenik! Roditelji: Već smo htjeli odseliti...

Jedna od četiri područne škole smještena je u samom središtu mjesta i prostorije dijeli s lokalnom ispostavom pošte

Goran Jelovčić, posljednji učenik, koji je u školu išao prije pola stoljeća, s Valom Mudronjom

 Nikša Stipaničev/Cropix

- Nismo se ovoliko ni na vjenčanju slikavali - zaustili su usred male fešte u područnoj školi Livia i Borko Mudronja.

Sva svita novinara, gradskih otaca, pročelnika, predstavnika ministarstava i jedan svećenik, sjatili su se u utorak ujutro na Kaprije zbog njihova sina Vala, prvog učenika na otoku u posljednjih pedeset godina, prenosi Šibenski.

Pola stoljeća je, dakle, prošlo otkako je Goran Jelovčić, danas 59-godišnjak, bio zadnji učenik koji se školovao na Kapriju.

- Je, ja sam zadnji koji je izašao kroz ova vrata. Kasnije je tu bila ambulanta i sad opet škola. Valjda će tako i ostati - kazivao je Goran novinarima.

Jedinstven je ovo slučaj u Hrvatskoj, a potvrdila je to za Šibenski i Vesna Šerepac iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, da se škola u nekom mjestu aktivira nakon pedeset godina.

image

Otvaranje osnovne škole nakon 50 godina

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Val Mudronja s roditeljima

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Otvaranje osnovne škole nakon 50 godina

Nikša Stipaničev/Cropix

Jedna od četiri područne škole koje pripadaju OŠ "Faust Vrančić" u Šibeniku smještena je u samom središtu mjesta, dvadesetak metara od mora, a prostorije dijeli s lokalnom ispostavom pošte.

Na terasi pred ulazom svitu iz Šibenika dočekale su žene u narodnim nošnjama, zavičajna pjesma, domaći sir, masline, kroštule, fritule i orahnjača.

- Ovo je jedna od rijetkih priča koje vas u političkoj karijeri jako obraduju. Počelo je tako da mi je pročelnica Mirjana Žurić došla sa standardnom rečenicom "imamo problem", ali ovoga puta bio je to slatki problem. Naime, trebalo je osposobiti školu na Kapriju jer se pojavio jedan prvašić. Ni u jednom trenutku se nismo mislili, jer taj hrabri dječak i njegovi hrabri roditelji zaslužili su da školu i dobiju! A sad ću i otkriti da će škola dobiti i energetsku obnovu, dobili smo europski novac pa će uvjeti uskoro biti i puno bolji - kazao je okupljenom veselom mnoštvu gradonačelnik Željko Burić.

Bolji uvjeti trebali bi dočekati ne samo prvašića Vala, nego i njegova dva mlađa brata, a i sestrica je na putu.

- Na ovaj način pokazujemo koliko nam je bitan ravnomjerni razvoj svakog djeteta u odgojno-obrazovnom smislu. Ministarstvo će i dalje podržavati ovu lijepu priču i omogućiti svakom učeniku i roditeljima ostanak na otocima - nadovezala je Vesna Šerepac.

image

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić daruje laptop Valu Mudronji

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Otvaranje osnovne škole nakon 50 godina

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Ravnateljica Snježana Ćaleta, Val Mudronja i nastavnica Lucija Laća

Nikša Stipaničev/Cropix

Ravnateljica OŠ "Fausta Vrančić", Snježana Ćaleta, zaželjela je Valu i njegovoj učiteljici uspjeh u učenju, don Oleg Petrović blagoslovio je učionicu, a gradonačelnik Burić poklonio je Valu novi laptop.

Sve su to promatrali Livia i Borko Mudronja, ponosni roditelji, koji su prije samo nekoliko mjeseci već imali plan preseliti zbog škole u Šibenik.

- Međutim, dogodilo se čudo, točno na dan sv. Petra smo sreli jednom svećenika koji je prvi iskazao želju i volju da se napravi sve kako bi se Val školovao na Kapriju. I za dva, tri mjeseca otvorili su nam školu - priča Livia.

- Ovo je velika stvar za nas i našu obitelj, ali i za samo Kaprije - nastavio je Borko Mudronja.

- Još dva sina će nam se sigurno školovati ovdje, a za kći ćemo vidjeti, jer tada će već Val krenuti u grad u peti razred. Mi bismo željeli na otoku ostati do kraja, a vidjet ćemo kakve će biti mogućnosti.

image

Val Mudronja s roditeljima

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Otvaranje osnovne škole nakon 50 godina

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić i Val Mudronja

Nikša Stipaničev/Cropix

Za to vrijeme nastavnica Lucija Laća također se, u novoobnovljenoj učionici, hrvala s kamerama i diktafonima.

- I dosad sam radila u malim školama, ali nikad jedan na jedan. Ovo mi je novo iskustvo, ali spremna sam za ovu otočnu avanturu. Prednost je što se mogu u potpunosti posvetiti učeniku. Već s prvim dolaskom sam se osjećala prihvaćeno od obitelji Mudronja, ali i od svih mještana - kaže nastavnica Lucija, uz koji će, povremeno, trajektom na otok putovati i nastavnici engleskog i informatike te vjeroučitelj.

A evo što na sve kaže glavni junak ove priče, Val Mudronja, koji se u cijeloj toj zbrci držao junački.

- Lipo mi je ode stvarno, ne mogu reć da nije. Lipa je škola, lipa je učiteljica. Drago mi je da sam ostao ovdje, a ne išao u Šibenik. Sve mi je ode jako lipo, kad sam prvi put vidija kako su sve lipo uredili samo za mene, bilo mi je super! - prenosi njegove riječi Šibenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:52