VELIKA ŠKRTICA

‘Slala sam je baki. Stigla je. Ali baka više nije živa!‘: U HP-u su nam objasnili fenomen koji je ovih dana planuo na mrežama

Ne zna se sa sigurnošću gdje je zapelo, ali moguće je da su pošiljke zaglavile na nekom aerodromu

Hrvatska pošta

 /Marko Miscevic/cropix/cropix

Udaljenost je oko 2300 kilometara, no kad je u pitanju pošta, onda to može trajati godinama.

Doslovno.

Što potvrđuje sve veći broj korisnika koji ovih dana na društvenim mrežama objavljuju da su im počele pristizati razglednice iz Jordana, od kojih su neke poslane čak prije pet godina.

"Upravo mi javlja prijateljica da je njenoj baki stigla razglednica iz Jordana, poslana prije četiri godine. A baka više uopće nije živa", piše jedna korisnica na Facebooku, a odmah se zatim javljaju i mnogi drugi sa sličnim primjerima.

Druga se pohvalila da je u Jordanu boravila u ožujku 2023., a njenim su prijateljima razglednice stigle tek ovaj tjedan.

Treća je pak baki razglednicu poslala u siječnju 2020. - i evo je, baš je stigla.

Četvrta je dan ranije primila dvije razglednice iz te zemlje - poslane su 2019. godine.

"U Jordanu smo bili prošle godine u siječnju i prijatelju poslali ovu razglednicu koja je stigle tek danas. Trebalo joj je godinu i pol da stigne. Šaljete li još uvijek razglednice s putovanja?" piše pak jedan član grupe Putoholičari.

Teško znati

Iako zastoj vrlo vjerojatno nije nastao u Hrvatskoj pošti, zamolili smo ih da nam na temelju iskustva pojasne zašto dolazi do ovako velikih kašnjenja te je li Jordan trenutačno po nečemu specifičan.

Iz HP-a su nam prvo pojasnili da se za razglednice zapravo nikad ne može sa sigurnošću reći kako su putovale - one se, naime, šalju kao obične pismovne pošiljke, što znači da nisu pojedinačno evidentirane u poštanskom sustavu i nije predviđena mogućnost praćenja njihova kretanja u poštanskim tokovima, a primatelj nije dužan potvrditi da mu je pošiljka uručena.

"Drugim riječima, ne može se utvrditi što se točno dogodilo s konkretnom razglednicom i kojim putem su pošiljke, poput navedene razglednice, koje su eventualno lutale godinama uopće stigle u Hrvatsku i jesu li stigle izravno iz Jordana ili nekim drugim poštanskim tokom.

Jedna od mogućnosti je da poštanske vreće s pošiljkama ili same pošiljke ostanu zametnute u međunarodnim zračnim lukama koje su velika poštanska čvorišta", kazali su iz Hrvatske pošte te dodali da svu poštu prispjelu iz međunarodnog prometa odmah po primitku sortiraju i šalju na uručenje te da zasad ipak nisu zabilježili upite vezane za pošiljke koje stižu iz Jordana.

Kašnjenje iz Italije

Ipak dodaju da geopolitičke prilike svakako mogu utjecati na privremeno ukidanje poštanskih ruta ili produljenje vremena dostave.

"Iako se poštanski operatori trude osigurati neometano odvijanje prometa, to u određenim slučajevima nije moguće. Nažalost, u svijetu postoji velik broj ratnih područja, odnosno područja na kojima javni poštanski operatori nisu u mogućnosti pružiti odgovarajuću uslugu korisnicima ili ju pružaju u vrlo teškim uvjetima.

Također je moguće da Jordanska pošta zbog vrlo male količine pošiljaka dio njih šalje posredovanjem drugih poštanskih operatora, bez korištenja izravnih otprema što je u skladu s Aktima Svjetske poštanske unije, a može također uzrokovati da pošta iz Jordana ne stiže ili stiže s kašnjenjima", poručuju iz Hrvatske pošte.

Iskustva nekih naših čitatelja ipak ukazuju da ne kasne samo razglednice iz inozemstva nego nerijetko i paketi.

U ožujku smo tako pisali o iskustvu našeg čitatelja i prevoditelja Tvrtka Klarića koji je paket iz Italije čekao osam mjeseci, i to pošiljku knjiga koje su istom rutom prethodno normalno dolazile.

U ovom slučaju knjige su se čak dvaput bile vratile pošiljatelju, a Klarić ih je napokon bio primio na Valentinovo, i to tek nakon što ih je pošiljatelj naslovio na njegovu suprugu.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2024 09:01