OPASNOST NA MURTERU

Slovenci se iz Hrvatske vratili prepuni neobičnih mrlja i rana: ‘Prvo smo mislili da su stjenice, ali izgleda da nisu...‘

Čak ni repelenti nisu pomogli, a zbog silnih uboda i neizdržive situacIje, neki su gosti odlučili ranije završiti svoj odmor

Ubodi tajanstvenih buba

 Profimedia/Facebook

Nekoliko slovenskih turista požalilo se da su ih napale neke bube u kampu na Murteru. Neki su posumnjali na stjenice, hrastove uši ili grinje, ali liječnica žene koja je medijima poslala fotografije ugriza sumnja da bi se moglo raditi o pustinjskoj mušici koja prenosi bolest lišmaniozu.

Zabrinuti slovenski turisti koji ljetuju na Murteru ukazali su u Facebook grupi na neobične mrlje, koje se prema njihovim riječima ‘razlijevaju‘ i bubre te jako peku i svrbe, piše slovenski portal 24ur.

Jedan od članova grupe napisao je da ga je u unajmljenoj prikolici nešto grizlo od prvog dana. Prvo su posumnjali na stjenice, pa su posteljinu oprali, a koristili su i sredstva protiv insekata. No, kad to nije pomoglo, obitelj je posjetila bolnicu gdje su im propisali antibiotike i antihistaminik, a kupili su i kremu koja je trebala pomoći.

‘U četvrtak je moja doktorica rekla da bi se možda moglo raditi o ‘pješčanoj mušici‘‘, napisala je slovenska turistica i naglasila kako se zasad radi samo o nagađanju.

Još je nekoliko turista prijavilo slične probleme. Čak ni repelenti nisu pomogli, a zbog silnih uboda i neizdržive situacIje, neki su gosti odlučili ranije završiti svoj odmor.

‘Provela sam dio noći na hitnoj, primala intravenozne lijekove. Ubodi bole, svrbe, peku. Psihički sam i fizički iscrpljena‘, napisala je.

Dodala je kako je osjetila peckanje i primijetila malu prozirnu ‘mušicu‘ koja joj je odletjela s noge.

Još nekoliko turista koji imaju slična iskustva rekli su da će posjetiti liječnika i testirati se na lišmaniozu.

Lišmanijaza je bolest kože, sluznica i unutarnjih organa koju uzrokuju paraziti, bičaši vrste Leishmania. Bolest se može manifestirati u različitim oblicima, no najčešće se javljaju kožni i visceralni oblici ove bolesti.

Bolest se prenosi putem ja pješčane mušice, vrlo male mušice, teško vidljive, koje lete tiho. Aktivnije su u sumrak i noću (od sumraka do zore).

Ne postoji učinkovita prevencija bolesti lijekovima ni cijepljenjem. Prevencija infekcije lišmaniozom moguća je samo pridržavanjem mjera zaštite od uboda insekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. kolovoz 2024 21:23