OPASNOST NA MURTERU

Slovenci se iz kampa u Hrvatskoj vratili prepuni rana, neki završili i na Hitnoj: Otkriveno je što ih je napalo

- Radi se o neugodnim paučnjacima, a njihove ugrize se liječi simptomatski, kaže liječnik

Ilustrativna fotografija

 Profimedia/facebook/

Ovih je dana slovenskim turistima prisjelo ljetovanje u kampu na Murteru. Izgrizlo ih nešto u unajmljenoj prikolici. Izgledalo je to poprilično "dešperatno" i neugodno! Moguće da se radi o komarcima, pa o nekim sitnim bubama, pa o pustinjskoj mušici... Kulminiralo je zaključkom da su moguće zaradili lišmaniozu.

No na sreću riječ je bila o grinji, uobičajenom stanovniku jastuka, pokrivača, tepiha, odnosno svega onog gdje im je "vlažno, toplo i ugodno" i gdje domaćina mogu maltretirati do mile volje. Upravo to dogodilo se Slovencima u kampu, a neki su noć proveli i na hitnoj.

"Radi se o neugodnim paučnjacima, a njihove ugrize se liječi simptomatski, odnosno lokalno, dok svrbež ne prestane. Dakako, pacijente treba upozoriti da ne grebu mjesto ugriza jer tako može doći do infekcije s obzirom na to da se bakterije koje uredno žive na koži tako unose u organizam pa može nastati sepsa. U tom slučaju nužna je antibiotska mast kojom pacijent maže inficirano mjesto na koži", objašnjava dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:03