PROMJENA VREMENA

Snažno nevrijeme pogodilo Zagreb i okolicu

Sa zapada je stigao vlažan i nestabilan zrak u višim slojevima atmosfere

Nevrijeme u Zagrebu

 Neverin/

NOVO 06:07 - Nakon snažnog nevremena koje je noćas pogodilo Zagreb, u gradu i dalje pada jaka kiša te se povremeno čuje grmljavina.

Na stranici Rain alarm se vidi snažna oluja nad Zagrebom.

image

Rain alarm, 20.7.2024.

Rain Alarm/

DHMZ je na svojim web stranicama za danas izdao narančasti meteoalarm za zagrebačku i riječku regiju zbog jake kiše i grmljavinskog nevremena.

- Mogući obilni pljuskovi i veća količina kiše u kratkom vremenu. Količina oborine > 30 mm. Budite oprezni i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, poručuju iz DHMZ-a.

image

Meteoalarm DHMZ-a za subotu, 20.7.

Dhmz/

01:15 Iza 1 sat snažno nevrijeme pogodilo je Zagreb. U gradu pada jaka kiša, grmi i sijeva, a temperatura je pala na 23 Celzijeva stupnja.

DHMZ je ranije za zagrebačko područje izdao narančasto upozorenje, koje označava opasno vrijeme, zbog mogućih obilnih pljuskova i veće količina kiše u kratkom vremenu.

- Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika, upozorava DHMZ.


Danas je u većem dijelu zemlje bio posljednji vrući dan u aktualnom toplinskom valu jer sutra konačno stiže osvježenje.

Sa zapada nam pristiže vlažan i nestabilan zrak u višim slojevima atmosfere, a pljuskovi s grmljavinom mogući su već u noćnim satima. Meteorologinja Tomislava Hojsak za HRT je prognozirala da glavnina padalina stiže sutra poslijepodne.

Promjena vremena već je stigla na sjever Slovenije. U Dravograd je lokalno palo blizu 100 litara kiše po četvornom metru te se aktiviralo klizište koje je zatvorilo cestu Dravograd - Radlje pri Sv. Boštjan.

Ponegdje su vatrogasci već na terenu, u Solčavi i Moziru bujice su poplavile prometnice i nekoliko stambenih objekata.

Područje Šoštanja, Mozirja, Velenja i općine Solčava u večernjim satima pogodilo je jako nevrijeme, vatrogasci su već na terenu, javlja Uprava za zaštitu i spašavanje. Zbog pojačanih bujica poplavljene su prometnice, podrumi stambenih objekata i srušena stabla.

Jak olujni pojas polako se premješta prema jugu Slovenije, a pritom glavnu opasnost predstavljaju dugotrajni pljuskovi koji mogu uzrokovati snažan porast bujičnih vodotokova koji mogu uzrokovati izlijevanje rijeka, javlja Meteoinfo. Osobito na sjeveru i sjeveroistoku zemlje lokalno bi u nekoliko sati moglo pasti više kiše nego inače u cijelom mjesecu. Vremenske neprilike mogu donijeti i grmljavinsko nevrijeme te tuča.

Meteorolog Branko Gregorčič iz ARSO-a rekao je za Televiziju Slovenija da na mnogim mjestima može doći do teških vremenskih uvjeta pa poziva na oprez kako se ne bi ponovio scenarij prošlogodišnjih poplava.

Zbog najavljenih nevremena u noćnim satima, prema riječima zapovjednika Civilne zaštite Srečka Šestana, cijeli sjeverni dio zemlje bit će u stanju pojačane pripravnosti kako bi se moglo brzo reagirati na eventualne probleme.

Prema radarskim slikama, kiša bi trebala najprije stići u Zagorje. Očekuje se da će kiša padati cijelu noć, ali smatra se da nema posebne opasnosti od tuče, prenosi Zagorje.com.

Destabilizaciju vremenskih prilika najavljuju i u susjednoj Srbiji, prenosi Blic.

- Završava toplinski val. Od sutra se mijenja vrijeme. Stvorit će se linija olujne nestabilnosti na potezu Tuzla, Loznica, Valjevo. U pitanju su višećelijske oluje, ali brzina vjetra može doći do 120 km/h - poručuje meteorolog Ivan Ristić.

Navodi da je problem kod takvog snažnog vjetra što kreće iznenada.

- Imate mirno sve, ništa se ne događa i samo odjednom krene taj vjetar brzinom od 100 km/h. Dakle sutra poslijepodne oko 17 sati očekujem u Beogradu nevrijeme, prema današnjim modelima - ističe Ristić.

Pojašnjava da će se veliki oblak kretati sa zapada, preko Beograda te će nastaviti prema sjeveru i istoku. Samo krajnji sjever Vojvodine će ostati bez kiše, navodi meteorolog Ristić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 08:57