Biste li jeli čokoladne kekse ili koristili pastu za zube i šminku da znate da se u tim proizvodima nalazi svinjetina?
- Da ih to pitate na ulici, vjerujem da bi većina ljudi, dakle i oni koji nisu vegetarijanci, rekla da ne bi - smatra Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja .
Pojačivači okusa
Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatinu i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svi-njskih nusproizvoda.
Na etiketama prehrambenih proizvoda ti su nusproizvodi obično navedeni kao misteriozni E-brojevi. Mnogi od njih sadržavaju emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog porijekla.
Nije to, tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, ništa novo, ali problem je što mnogi ljudi s time nisu upoznati.
Istraživanja su pokazala da se svinjski nusprodukti nalaze čak i u nekim žvakaćim gumama, sokovima, keksima...
Oni sadrže emulgator E474, koji znači da je to u stvari svinjska mast ili, moguće, sokovi mljevenih insekata.
Konzervans za barut
Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu... Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?
- Mislim da je sve to vrlo uvredljivo za muslimane, židove i vegetarijance - rekao je Simon Shapman s Univerziteta u Sydneyju .
Svinjsku mast sadrži čak i municija. Za konzerviranje baruta koristi se ulje sa 13 posto svinjske masti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....