TORTURA NA A1

Splićanin s dvoje djece zapeo u snijegu, cijelu noć su u autu: ‘Dobar dio krivnje je na neodgovornim vozačima!‘

Klincima je sve ovo pomalo zabavno i smatraju da im se događa avantura – kaže naš sugovornik, kojemu ova snježna avantura i nije toliko smiješna

Splićanin Luka Tvrdić zapeo je na A1 s obitelji

 /Privatni Album/sd

Ni u najluđim snovima Splićanin Luka Tvrdić nije pomišljao da će se njegov obiteljski odmor na samom kraju pretvoriti u pravu noćnu moru.

A sve je počelo i više nego idilično! Sa suprugom i dvoje maloljetne djece iz Splita je osobnim automobilom krenuo na odmor u Tuheljske toplice, a onda je s obitelji zapeo u snijegom zametenoj Lici, piše Slobodna Dalmacija.

Nalaze se u blizini benzinske pumpe u Gračacu na proširenju na kolniku. Zajedno s njima tu su još četiri autobusa i stotine vozila među kojima i ono njihovih prijatelja koji su također bili u Tuhelju. Registarskih pločica je iz čitave Dalmacije, od Dubrovnika do Zadra, ima ih čak iz Albanije, Bosne, Crne Gore...

- Pumpu su zatvorili oko devet navečer i stavili lanac tako da tamo više nitko ne može doći s vozilom. Nama je policajac ponudio smještaj u obližnjem prihvatilištu, ali smo ipak odbili. Imamo sa sobom dovoljno hrane, imali smo i jednu vreću za spavanje kojom smo pokrili djecu... – ispričao je sinoć Luka pred kojim je bila besana noć i stalno provjeravanje stranica HAK-a.

- Nije hladno, evo snijeg je ovdje gdje se nalazimo prestao padati. Stalno čistimo auto, upaljeno je grijanje, rezervoar nam je pun, tako da nema straha. Klinci su super, gledaju crtiće na mobitel, njima je sve ovo pomalo zabavno i smatraju da im se događa avantura – kaže naš sugovornik, kojemu ova snježna avantura i nije toliko smiješna.

Iz Tuhelja su se autocestom A1 uputili u nedjelju oko deset sati i sve je bilo dobro do tunela Mala Kapela. Nakon što su prošli tunel cesta je postajala sve teža, snijeg je padao i padao, a ralice slabo prolazile.

Iza 14 sati Luka se nakon Svetog Roka skinuo a autoceste, policijska patrola poslala ga je na cestu Gračac-Knin. Dosad je tu rutu od 20-ak kilometara prelazio brzo, a sada mu je trebalo više od sat vremena. Stigli su poslije 16 sati i od tog trenutka se nisu pomakli s mjesta.

- Dobar dio krivnje je i na neodgovornim vozačima kojima nedostaje prometne kulture, a upravo radi takvih vozača ralice nisu mogle čistiti ceste. Ako se vozi 40 na sat, onda se vozi s razlogom, ne treba zbog toga trubiti ili još gore, voziti kao da ste za volanom Formule 1. Trebalo je i zabraniti prometovanje autobusa i kamiona – mišljenja je Luka.

I supruga i on poslodavcima su javili da u ponedjeljak neće moći doći na posao nadajući se da će njihova snježna tortura što prije završiti, iako su svjesni da će noć morati provesti u automobilu usred snježnih ličkih polja.

Kako sada stvari stoje, prema Splitu bi mogli krenuti tek ujutro ili u najgorem slučaju popodne, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 02:23