BAŠKA VODA PONOSNA NA 'SVOGA MALOGA'

'Sritni smo jer je on dobar čovik, a ne zato šta je naš'

Rođak Ivo nikad nije pio alkohol, nije se svađao i volio se družiti s ljudima, kaže Merlin Mihajlović
 Ante Čizmić/CROPIX

BAŠKA VODA - Mi smo morali biti dobra dica jer smo bili dica dvi učiteljice. Morali smo bit dobri i da nismo tili, a tili smo - priča Merlin Mihajlović (55), prva rođakinja trećeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Ljubitelj šaha

Njezina i Ivina majka su sestre. Merlin je jedina od ‘prvog kolina’ obitelji hrvatskog predsjednika koja još živi u Baškoj Vodi, odakle su predsjednikovi roditelji. S malim je Ivom provodila ljeta dok se nije u 15-16 godini zamomčio.

- Igrali smo se, kupali, igrali šah i karte. Ivo je već u desetoj godini imao treću kategoriju u šahu i sve je nas, rodbinu i prijatelje, učio igrati šah. U kasnijim godinama znali bismo zauzeti i dva stola u kafiću, mi, rodbina i prijatelji - prisjeća se.

Ni razmažen ni umišljen

Rođak Ivo nije pio alkohol, uvijek je bio dobar, nenametljiv, nije se svađao, uvijek je bio veseo i druželjubiv, nije bio ni razmažen ni umišljen, nikada se nije pokušao nametnuti kao vođa, iako je, uvjerena je rodica Merlin, imao sve razloge za to.

Najveći nestašluk koji je s rođakom Ivom izvela dogodio se kad su imali desetak godina. Vezali su novčanik krenom, stavili ga na cestu i grohotom se smijali kada bi prolaznik posegnuo za lisnicom, a oni povukli krenu i sretnog nalaznika ostavili bez plijena.

Ponosna je predsjednikova rodica koja nas je odvela i do kuće u kojoj Josipovići - otac Ante, majka Milica, sestra Višnja s obitelji i Ivo sa svojom obitelji - provode ljeta.

Kuća je na predjelu Rogač i, kako procjenjuje Merlin, barem 500 metara udaljena od mora. Jednokatnica je, skromna i pomalo trošna jer je građena 70-ih godina. Pred kućom zatičemo Nediljka Prgometa (62).

- Ivo dođe tu kratko, krajem ljeta, neće smetati roditeljima - zaključuje Nediljko koji ima samo riječi hvale za njih.

- Ante i Mima, tako zovemo Ivinu majku Milicu, to su ljudi ponizni i obazrivi, kao i Ivo, svakoga prime tko god dođe i dočekaju raširenih ruku. Nismo mogli dobit boljeg predsjednika - kaže Nediljko.

Odrekli se i Bandića

Svi u Baškoj su jako zadovoljni što je Josipović predsjednik, ne zato što je njihov, nego zato što je dobar čovjek.

- Ivu sam prvi put u životu vidio na televiziji, a sve šta je reka, bilo je pametno - kaže Tonči Marušić (59), umirovljenik, član HDZ-a.

- Jučer su svi bili za Bandića, a danas su promijenili mišljenje - zaključuje o sumještanima trgovac Josip Grmoja (32).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:49