LJUDIMA JE PREKIPJELO

Stanari splitskog elitnog kvarta bijesni: ‘Vruće nam je, ali tko će otvoriti prozor?! Smrad je nesnosan!‘

Radnici zbog zabrane građevinskih radova tijekom ljeta od 15. lipnja uopće ne rade, a fekalije i dalje cure

Splitske Bačvice

 Jakov Prkić/CROPIX

Stanari ulice Gospinica na splitskim Bačvicama proteklih nekoliko mjeseci u vrlo su neugodnoj i moguće opasnoj situaciji. Naime, prilikom izvođenja građevinskih radova na adresi Gospinica 3, prije nešto više od mjesec i pol dana došlo je do puknuća kanalizacijske cijevi te iz nje na gradilište cure fekalije. Cijev do danas još nije sanirana, a susjedima je prekipjelo, piše Slobodna Dalmacija.

- Prilikom radova radnici su probili susjedovu kanalizacijsku cijev koja prelazi točno preko njihove parcele. Nije je bilo ni u kakvim planovima, tako da to nije njihova pogreška, ali kad je već došlo do takve situacije, zašto se ona ne riješi što hitrije - pita se sugovornik iz navedene ulice.

- Ovo nije normalno, pa već dva mjeseca u našoj ulici iz puknute cijevi izlaze fekalije i nikoga nije briga. Svakodnevno se zbog toga širi nesnosan smrad zbog kojeg uopće ne možemo otvoriti prozore, a koliki je to tek rizik za prikupiti nekakvu bolest, pa oko gradilišta se stalno igra velik broj djece za koju je ovo također ogromna opasnost. Radnici dođu ujutro raditi, bace nešto žala na mjestu gdje curi i nastave raditi kao da se ništa ne događa. Pričao sam s njima, zvao Vodovod i sanitarnu inspekciju, upozoravao sam ih sve na problem, ali pomaka nema - žali se sugovornik pa dodaje:

- Radnici zbog zabrane građevinskih radova tijekom ljeta od 15. lipnja uopće ne rade, a fekalije i dalje cure. Vodovod je dva puta bio na terenu, čak je došla i policija, ali nitko nema nikakvo rješenje. Navodno ta kanalizacijska cijev pripada susjedu koji tvrdi da nije njegova i zbog toga se ne može sanirati. Ne znam ni sam više, ali morao sam se obratiti vama jer očito se ovdje drugačije ništa neće riješiti prije nego što se svi zarazimo - zabrinuto objašnjava Slobodnoj Dalmaciji.

Kako bi pokušali otkriti što se točno događa na ovom gradilištu i zašto još nisu sanirali puknutu cijev, kontaktirali su Marina Bobana, vlasnika tvrtke Tecta Con, koja je investitor.

- Nažalost, došlo je do puknuća cijevi koja nije bila upisana ni u kakvim planovima i mi smo svjesni da je to sigurno neugodna situacija, ali molimo susjede za malo razumijevanja. Nisam siguran kad je točno počelo teći iz cijevi, ali nismo znali da se radi o fekalijama sve do 15. lipnja kad su nas susjedi obavijestili. Izašli smo na teren i uvidjeli što se događa i od tad svakih nekoliko dana dolazimo i pokušavamo privremeno sanirati štetu. Do rujna traje zabrana radova, a nama su za potpuno sanirati cijev potrebni strojevi, s kojima sad ne smijemo raditi.

image

Radovi u Splitu

Čitatelj Slobodne Dalmacije

No također smo u kontaktu s Vodovodom i po najnovijim informacijama koje dobivamo ovih dana, ovo bi se ipak moglo ubrzo riješiti, tako da će se susjedi morati još samo malo strpjeti. Ja ih još jednom molim za malo razumijevanja jer se stvarno trudimo da ovu neugodnu situaciju što prije i kvalitetnije riješimo - naveo je Boban.

Kontaktiran je i Vodovod. Rekli su kako su u aktivnoj korespondenciji s investitorom te da se sanacija očekuje ubrzo.

- Upoznati smo sa situacijom i po prijavi je najprije izišla tehnička služba odvodnje na teren i kvar je detektiran. Zatim smo stupili u kontakt s ovlaštenim menadžerom za komunikaciju po pitanju ovog događaja, koji nam se obratio i mailom, a odgovorili smo mu sljedeće: ‘Radi se o cijevi od susjednog objekta koja je preko predmetnog zemljišta priključena na ulicu Gospinica. U posebnim uvjetima cijev nije spominjana jer nismo ni znali za nju, jer se radi o internoj instalaciji objekta Lazarica 8 pa i iz tog razloga nemamo ni podatke o istoj. S obzirom na vrijeme gradnje objekta Lazarica 8, pretpostavljamo da je ta cijev rađena kad i objekt. Cijev svakako treba sanirati da ne curi i da nema daljnjih prijava. Sve daljnje ‘odnose‘ oko te cijevi potrebno je regulirati s vlasnikom iste, odnosno vlasnikom objekta Lazarica 8. Istu je moguće sanirati, rekonstruirati, izmjestiti, a dali smo i grafički prilog mogućih rješenja".

Predmet su zatim predali vodnom redarstvu VIK-a, koje je također izašlo na teren, a kako se i navodi, radi se o kvaru na internoj, a ne o javnoj instalaciji te su podnijeli prijavu Vodopravnoj inspekciji.

Vodni redar stupio je putem službenog mobitela u kontakt s ovlaštenim menadžerom za komunikaciju po pitanju ovog događaja i uputio ga u daljnje postupanje. Svako daljnje ilegalno izlijevanje otpadnih voda u okoliš predstavljalo bi za stranku dodatne zakonske probleme.

- Navedene službe VIK-a i dalje će kontrolirati situaciju i postupati sukladno ovlastima, ali isto tako smo na raspolaganju investitoru na gradilištu, kao i vlasniku interne instalacije pomoći u otklanjanju kvara - odgovaraju iz VIK-a i otkrivaju da bi se sanacija cijevi mogla očekivati već u narednim danima. S obzirom na tu informaciju, čini se da se mukama stanara Gospinice napokon bliži kraj, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. rujan 2024 06:08