VELIKA OPASNOST

Stanovnici kvarta u Zagrebu očajni i bijesni, problem se gomila, nepažnja može dovesti do doživotnih posljedica: ‘Što radi Grad?!‘

Stručnjakinja objašljava što treba učiniti nakon slučajnog uboda.
 /Screenshot Dnevnik Nove Tv

Zagrepčani sve više nalaze odbačene igle i šprice, a na udaru su najviše Srednjaci. Koje opasnosti prijete građanima i kako zbrinuti infektivni otpad, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

"Evo ovdje je bila igla, moj pas je prešao na ovu stranu, tu je njuškala i tu je bila igla", pokazao je mjesto u travi Isidor Matković koji inače i živi na Srednjacima. Pronašao ih je nekoliko.

"Pritom sam odmah kontaktirao policiju, ali dok su oni došli, netko od susjeda je već maknuo iglu i više je nismo našli. Sad zamislite da netko stavi u ovaj koš za smeće tu iglu, dođe djelatnik i izvlači ne znajući da je unutra igla, izvlači tu vrećicu da odloži i nabode se", zabrinut je Isidor.

Stanovnici kažu da takvi alarmantni prizori nisu novost. Odbačene igle često se nalaze u parkovima te u blizini škola i dječjih vrtića. Riziku su naročito izložena djeca.

"To se jako jednostavno može riješiti da netko želi, ali očito ne želi. O tome se već godinama priča tako da nekome očito nije u interesu da se mi i djeca osjećamo sigurno, da se ne nabodu", smatra Željko.

"Jesmo se susretali s tim, ali gdje vidimo. pokupimo. Rukavicu, pokupite i bacite. A djeca se igraju, onda moramo to sklonit", rekla je Marija.

Kritična zona nisu samo dječji parkovi.

"Šta njima treba? Da se maknu, da se sklone, da uđu u neki dio gdje ih se baš i ne može vidjeti", kaže Isidor dok pokazuje stepenice.

Građani smatraju kako netko mora preuzeti odgovornost.

"To bi trebale gradske vlasti valjda riješiti, netko u gradu tko je odgovoran za te probleme bi trebao intenzivirati zbrinjavanje napuštenih odnosno odbačenih igala", smatra jedna stanovnica Srednjaka.

Takve igle predstavljaju zdravstveni rizik. Prilikom uboda građanima prijeti zaraza HIV-om, hepatitisom B ili hepatitisom C. Evo što treba učiniti nakon slučajnog uboda.

"Važno je ako se dogodi ozljeda prvo pustiti da spontano krvari nekoliko sekundi, ne stiskati, ne trljati i ne isisavati to mjesto. Zatim oprati čistom tekućom vodom i sapunom i nakon toga bilo bi poželjno staviti neki dezinficijens. Nakon toga važno je javiti se liječniku", objasnila je epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kakko postupiti u slučaju uboda.

Iz udruge Remar savjetuju građane da pronađene igle podignu pomoćnom kvačicom, spreme u plastičnu ambalažu i nazovu njihov broj.

U udruzi LET provode čišćenje okoliša od ovisničkog pribora, a godišnje zbrinu više od 50 kilograma infektivnog otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:02