BIZARNA AKCIJA

Stanovnike Jaruna zbunjivali čudni zvukovi iz garaže, komunalci upali unutra i ostali zaprepašteni: ‘Je li moguće, i to usred grada?!‘

Slučajno smo se našli ispred zgrade kad je započela akcija Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Komunalnog redarstva

Jurek i Katica preselili iz garaže na Jarunu

 Privatna Arhiva/

Već neko vrijeme moglo se u zagrebačkom naselju Staglišće čuti kukurikanje, zbunjujući susjede i prolaznike koji su to tumačili kao zvuk neke dječje igračke ili zvona mobitela, koje je doduše imalo nešto nepravilan ritam. Jer kako je moguće da to bude pravi pijetao? Usred grada.

Rješenje misterija došlo je sa zagrebačkim komunalcima u ponedjeljak ujutro, na poziv susjede koja si je dala truda i dobro istražila odakle stiže taj kukuriku. Dosta, netko u podzemnoj garaži navodno drži pijetla. Koji uredno kukuriče. Možda i kokice. Što je zabranjeno temeljem Naredbe o određivanju područja Grada Zagreba na kojima se dopušta držanje domaćih životinja.

Sasvim slučajno smo se našli ispred zgrade kad je oko deset ujutro započela akcija dvoje komunalnih redara Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Komunalnog redarstva Grada Zagreba. Obišli su teren, prošetali garažom, snimili pijetla i njegovu družicu kako šeću garažom. Točnije, Jureka i Katicu, kako u narodu zovu patuljastu vrstu kokoši koja se drži kao ukras ili za jaja. To su i ispričali u telefonskom pozivu predstavniku suvlasnika, kako bi se raspitali o čijoj se garaži radi. Doznaju ime i prezime, broj ulaza, ali ne i broj telefona, pa su se uputili na adresu.

Nisu ovlašteni davati izjave za novinare, što uvažavamo uz obećanje da ćemo poslati službeni upit, kao i zamolbu da ih ne pratimo na tom zadatku bez dozvole. Saznajemo u razgovoru doduše da su koke koje su snimili u garaži u dobrom stanju, živahni, imaju svjetla, vode, a i temperatura je dolje sasvim pristojna na ovim ljetnim žegama.

Čekali selidbu na drugu lokaciju

Puno više brige im zadaju vlasnici pasa koji ih na ovim ljetnim temperaturama drže na lancu, bez vode, i takve prijave građana shvaćaju vrlo ozbiljno. Iz Grada nam poručuju kako je u zadnjih godinu dana na području grada evidentirano oko 20 slučajeva držanja domaćih životinja van dozvoljenih zona, te su pokrenuti prekršajni postupci, dok za određenu kategoriju redari pokreću i upravne postupke za izvršenje uklanjanja iz zone zabrane držanja. No, o konkretnom slučaju Jureka i Katice ne žele se izjašnjavati dok je postupak u tijeku, poručuju nam iz Grada.

No kako je priča završila, ali i kako je uopće došlo do toga da se Jurek i Katica nađu u zagrebačkoj garaži, otkrio nam je potom i sam vlasnik kokoši, Stjepan Matijaš, koji različite ptice uzgaja i brine o njima otkad zna za sebe, a posebno ga zanima perad. Usput doznajemo da je do jučer u garaži kukurikao pripadnik njemačke vrste patuljaste kokoši (Federfussige Zwerghuhner), koji je sa svojom partnericom nakon posjeta komunalaca odselio u vikendicu.

"Ja sam vam dugogodišnji član najstarije udruge kućnih ljubimaca u gradu, to je Udruga malih životinja Zagreb, i otkad znam za sebe držim različite vrste peradi i ptica. Zajedno s drugim pticama, ovaj par kokoši živio je u Zelini u vikendici, tamo su se i izlegli. No, ta mi je lokacija postala jako daleka za održavanje i uređujem drugu na bližoj lokaciji, gdje se namjeravam nastaviti baviti tim svojim hobijem.

Sve ostale kokoši sam podijelio ili prodao osim ovog para patuljastih kokoši, kojeg sam ostavio za razmnožavanje na novoj lokaciji. A dok sve bude spremno za njih na tom novom mjestu za život, privremeno sam ih smjestio u garažu", ispričao nam je Matijaš, te kaže da se jako dobro pobrinuo da im ništa ne fali – prostor metar na metar, svaki dan imale su svježu vodu, bilo im je čisto.

Tu su kokoši bile neko vrijeme, i kaže da ih je baš ovih dana kanio preseliti. Nije mu drago što je dobio prijavu od susjeda, jer kaže da kokama nije ništa falilo u privremenom smještaju, pa komentira kako puno lošije žive kokoši u komercijalnom uzgoju jaja.

"Svjestan sam da im nije mjesto u gradu, one su inače tamo bile u dvorištu, znate kako su se raskokodakale kad su došle na otvoreno, ali okolnosti su bile takve da nisam imao kamo s njima dok nisam tamo sredio. Komunalni redari su bili vrlo razumni, nisam dobio nikakvu kaznu, i rekli su da će se vratiti u nadzor. Baš su me danas zvali i rekao sam da su se preselili", kaže Matijaš, koji bi od Grada mogao dobiti kaznu za držanje domaćih životinja u iznosu od 100 do 250 eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 17:23